Annons
Annons
Spa med pool

Spendera en spaweekend i Tallinn. Foto: Telegraaf Hotel

Estland

Spaweekend i Estland – 3 avkopplande favoriter

Bastun är djupt rotad i den estniska kulturen. De senaste åren har det växt fram en rik spakultur kring bastun, hälsosam lera och bad. Här är tre avkopplande favoriter i landet!

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-21 Uppdaterad 2023-01-22

Spa i Tallinn

Vill man kombinera avkoppling och zenupplevelser med en cityweekend i Tallinn finns flera alternativ att välja mellan. Ta till exempel in på Pürovel Spa & Sport på elfte våningen i Swissotel Tallinn, svettas i bastun och simma i poolen med utsikt över staden. Vill du hålla dig på marknivå? Mitt i hjärtat av den medeltida stadskärnan ligger Hotel Telegraaf som erbjuder massage samt olika behandlingar i en rogivande atmosfär.

Under 2023 kommer Tallinn vara Europas miljöhuvudstad. Läs mer om sköna gröna tips i staden!

Läs mer: Cityguide till Tallinn – 21 tips för en lyckad weekend

Sov och njut av spa på Telegraaf Hotel i Tallinn. Foto: Telegraaf Hotel

Lerbad i Haapsalu

Kuststaden Hapsal (Haapsalu) har länge varit en kurort som lockat besökare från när och fjärran. Bland annat spenderande den världsberömda kompositören Pjotr Tjajkovskij en semester i staden. Varje sommar arrangeras flertalet evenemang i staden, bland annat ett yogaevenemang på borggården. Under ett par dagar erbjuds olika slags pass; vad sägs till exempel om skrattyoga?

Missa inte chansen att ta in på Hestia Hotel och unna dig ett lerbad. Staden har länge varit känd för sin hälsosamma lera. Välj mellan olika sorters massage med den kurerande gyttjan, ta sen en promenad runt den lilla viken, slå dig ner på Tjajkovskijs bänk och njut av trädstadens stillsamma charm.

Läs mer: Trästaden Haapsalu – en sagovärld på andra sidan Östersjön

Hestia Hotel ligger i den charmiga trädstaden Hapsal. Foto: Silver Raidla
Hapsals hälsosamma lera har lockat besökare från när och fjärran. Foto: Silver Raidla

Unika bastubad

Den UNESCO-listade rökbastun är den mest traditionella estniska bastuformen du kan få. Bastun, som används för att röka kött, ger besökarna en speciell doftupplevelse från köttet, björkgrenar och till exempel bastuhonung. Ofta finns en närliggande damm eller sjö att svalka sig i.

I Estland finns också en mängd andra bastur och det har blivit lite av en grej att erbjuda bastubad på de mest udda platserna, vad sägs om uppe i ett träd? Den lilla trädbastun hos Treehouse Estonia är byggd fyra meter upp och det finns olika trädkojor i området att bo i. I samma område finns flera andra trädkojor att övernatta i.

Trädkoja har man ju hört om, men trädbastu är kanske något nytt! Foto: Triin Raa
En lite annorlunda vy från bastun! Foto: Triin Raa

Hur mycket älskar esterna sin bastu? Med hela sitt väsen är svaret! 2023 firas bastuns år i Estland och med detta vill man lyfta bastutraditionen som kulturarv, dess seder och produkter, lokalsamhällen och entreprenörer. Under hela året anordnas flera evenemang, men i februari går ett bastumaraton av stapeln.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-21
EstlandWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen