Annons
Annons

Estland har uppmärksammats av Michelin Guiden. Foto: GettyImages

Estland

Här äter du på Estlands första Michelin-restauranger

Guide Michelin har publicerat sin första estländska utgåva. Totalt belönades två restauranger med stjärnor och två restauranger uppmärksammades med guidens gröna stjärna för sitt hållbarhetsinitiativ.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-06-02 Uppdaterad 2022-06-02

Onsdagen den 25 maj, presenterades den första Michelinguiden för Estland. Totalt belönades två restauranger, NOA Chef’s Hall samt 180° by Matthias Diether, med en Michelin-stjärna vardera, och guiden omfattar totalt fem restauranger som prisats med Bib Gourmand, för vällagad mat och en upplevelse till ett rimligt pris, samt två gröna stjärnor som står för ett hållbarhetsinitiativ, dessa två är Põhjaka mõis, som ligger mitt i landet, samt Fotografiska i Tallinn.

Att den prestigefulla guiden lagt till Estland i sin katalog bär med sig stora förhoppning för turismen.

– Estland har vunnit en seger som kommer att knyta vår matkultur närmare Europa. Inom matkultursscenen kommer effekten säkert att bli lika stor som en Oscar i filmvärlden. Att gå med i MICHELIN-familjen kommer att göra oss mer kända, bättre förstådda och mer jämförbara internationellt, säger landets näringsliv och informationsteknik, säger Andres Sutt, minister för näringsliv och informationsteknik i Estland.

Stjärnrestaurangerna i Tallinn

De båda restaurangerna som belönats med varsin stjärna finner vi i den estländska huvudstaden Tallinn. På NOA Chef’s Hall, där kockarna Roman Sidorov och Tõnis Siigur briljerar, serveras en kreativ 7-rättersmeny. Här står lyxiga råvaror, vare sig det är norsk pilgrimsmussla, hummer från Kanada eller lokala produkter av bästa kvalitet, i fokus.

Högklassiga 180° by Matthias Diether ligger i det trendiga hamnområdet Noblessner i Tallinn. Restaurangen har fått sitt namn från den 180-gradiga utsikten man har över det öppna köket. Här välkomnas du i den läckra loungen och blir serverad en fördrink och läckra tilltugg. Menyn består av en avsmakningsmeny på antingen fyra (Flavours of 180 Degrees) eller sex rätter (Matthias’ Inspiration).

Läs mer om vilka estniska restauranger som uppmärksammats av Michelin Guiden här!


Text: Helle Kikerpuu • 2022-06-02
EstlandNyhetMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen