Hvar

Världsdel: Europa · Land: Kroatien · Valuta: kuna · Lokal tid: 12:05

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Hvar doftar lavendel, nybryggt kaffe och salt hav. Lägg till dunster av solkräm och dyr parfym och doftbilden börjar bli komplett. Den visuella bilden är något enklare att fästa på papper: en tunn skiva av frodigt land till synes nedsläppt i en kristallklar badbalja, dekorerad med lila lavendelfält och toppad med låga, dalmatiska stenhus.

Hvar är onekligen vacker – och tycks veta om det själv. Ön har näsan något högre över havet än grann-öarna. Hvar är lite finare, lite vackrare, något dyrare och lite chicare. Innestämpeln tilltalar dock de flesta, unga som gamla, rika som fattiga. Kungliga flervåningsyachter trängs med enkla jollar och hyrsegelbåtar i hamnen i Hvar stad.

Ön har lockat turister sedan 1800-talet och har enligt statistiken flest soltimmar i hela Kroatien, 2 724 timmar om året för att vara exakt.
En österrikisk guidebok från början av 1900-talet beskrev ön som ett kroatiskt Madeira, en liknelse som stämmer rätt bra än idag, 100 år senare.

Huvudorten på ön är Hvar stad, som ligger på öns västkust. I norr ligger öns tre andra stora samhällen, Jelsa, Stari Grad och Vrboska. Jelsa och Stari Grad sväljer stora delar av öns charterturism, medan Vrboska är en sömnig liten fiskeby, som sommartid besöks av en del seglare, men inte så många andra.

Historia

Grekerna anlände till Hvar på 300-talet f Kr och slog sig ner i vad som idag är Stari Grad.
Romarna intog Hvar 219 f Kr och behöll greppet om ön fram tills romarriket kollapsade. Då tog det bysantinska riket över kontrollen. Slaverna anlände någon gång på 700-talet.
Under en period på 1200-talet tillhörde ön Venedig, som drev de ökända piraterna från Omis på flykten. Hvar stad, som hade utvecklats till ett viktigt fäste för piraterna, var därmed öppen för nya bosättare.
Venedig seglade återigen in i bilden i början av 1400-talet och hade kontrollen över Hvar fram till 1797. På 1400- och 1500-talen var sjöhandel och skeppsindustri de två mest inkomstbringande näringarna, vilka bidrog till att ön utvecklades. 1571 slogs den harmoniska tillvaron på Hvar sönder, då den ökända ottomanska sjöfararen Uluz Ali brände ner Hvar stad och en rad andra orter på ön.
Hvar började senare att marknadsföras som en kurort av en samling öbor. Satsningen lyckades.

Ta sig dit

Flyg: Hvar har ingen flygplats. Den närmsta flygplatsen finns i Split.

Båt: Jadrolinija sköter den mesta färjetrafiken till och från Hvar. Färjorna som går från Rijeka i norr stannar till på en rad öar och kuststäder på sin rutt söderut, bland annat Split, Stari Grad på Hvar, Korcula stad och Dubrovnik (slutdestinationen är Bari i Italien) och vice versa.
Bilfärja från Split går tre till fem gånger om dagen till Stari Grad. Resan tar 1,5 timme. Det går en färja om dagen mellan Split och Hvar stad.
Under högsäsong trafikerar Krilos katamaran dagligen sträckan Korcula–Hvar stad–Split. Färden till Splits hamn tar 60 minuter och kostar 25 kuna.
Under högsäsong finns emellanåt också katamarantrafik mellan Hvar stad och Dubrovnik.
Från Stari Grad går det några färjor i veckan till Ancona i Italien.

Ta sig runt

Att se Hvar med lokalbuss funkar hyfsat. På turistbyrån kan du hämta tidtabell. Biljetter köper du på bussen. Inför färjeavgångar kan bussen mellan Hvars stad och Stari Grad vara smärtsamt full. Anländ till busstationen minst 20 minuter i förväg om du önskar sittplats.
Hyrbil kostar från drygt 300 kuna per dag. Glöm inte att teckna tilläggsförsäkring när du hyr bil.

Boende

Hvar är under högsäsong populärt, men rumsraggare möter oftast bussar och båtar. Reser du hit i slutet av juli eller i början eller mitten av augusti är det bra att ha ordnat boendet i förväg, i alla fall om du är kräsen när det gäller läge, standard och pris. Hotellen nedan fylls snabbt under högsäsong. Boka i förväg.

Green Lizard Hostel, Lucica bb, tel 021-74 25 60, www.greenlizard.hr. Populärt bland ryggsäcksfolket. Ligger på nya stans höjder, knappt tio minuters promenad från hamn och busstation.
Prisläge: Billigt

Hotel Pharia, Majerovica bb, tel 021-77 80 80, www.orvas-hotels.com. Ljust och vänligt mellanklasshotell väster om hamnen. Lugnt läge och bara ett par stenkast till liten strand.
Prisläge: Mellan

Hotel Palace, I hörnet av torget Tragesa Sveti Stjepana, tel 021-74 19 66. Trevligt, trestjärnigt hotell, som vuxit fram ur ett gammalt venetianskt palats. Utmärkt läge i ena hörnet av stora torget.
Prisläge: Dyrt

Hotel Podstine, Podstine, tel 021 74 04 00, www.podstine.com. Ett av Hvars trevligaste hotell som ligger en 20-minuters promenad väster om stan, vid en bukt med klappersten, pinje och palmer.
Prisläge: Dyrt

Restauranger

Macondo, Avelinija, i en liten gränd mellan torget och fästningen. Något dyrare än de flesta av Hvars restauranger. Och något bättre. Gå hit och njut av färsk fisk, utsökta skaldjur och bra service.

Zlatna Skoljka, Petra Hektorovica 8. Dyr, men en av de bättre restaurangerna i Hvar. Förutom skaldjur och allt det sedvanliga på menyn serverar Zlatna Skoljka lokala specialiteter som getost i olivolja och lammgryta tillagad på en rad spännande sätt.

Konoba Menego, vid en trappstegsgränd med uppställda vintunnor, ligger i backen upp mot fästningen. Här, i ett svalt inre, serverar familjen Kovacevic-Krajevic ljuvlig, lokalt producerad mat och rött vin från ön.

Pokonji Dol, vid stranden med samma namn. En meny som presenteras på så många språk att svenska finns med brukar inte vara något gott tecken. Men här är det så. Perfekt träkolsgrillat kött och fisk till mycket humana priser.

Yaksa, Petra Hektorovica, Groda, tel 091-277 07 70. Tillfredsställer besökande jetset med stearinljusupplysta stenvalv och gourmetmat.

Nattliv och nöjen

Hvar stad är inte särskilt stor, men har från mitten av juli till mitten av augusti ett livligt och glatt nattliv.

Carpe Diem, vid hamnpromenaden nära Hotel Slavija och Jadrolinijakontoret. Hvars snobbigaste och snyggaste bar.

Kiva Bar. Liten, trång och populär bar. Ligger i en gränd vid hamnen, inte långt från restaurangen Bounty.

Nautika ligger ett stenkast från Kiva Bar och är framåt kvällen fylld till bristningsgränsen av drickande och dansande människor.

Venerada har i konkurrens med Carpe Diem Hvars häftigaste lokal: klubben ligger i resterna av en venetiansk fästning ovanför hamnen (på andra sidan vattnet mitt emot Hotel Slavija och Carpe Diem).

Mlin, i centrala Jelsa, är Hvars enda nattklubb som är öppen året om. Klubben är liten, men populär, framför allt på sommaren. Var beredd på att det blir trångt.

Stränder

Vid Franciskanerklostret i Hvar stad finns en liten hyfsad strand med underbart klart vatten. Följ hamnpromenaden söderut (på vägen passerar du bland annat Hotel Slavija och baren/nattklubben Carpe Diem) så ser du snart klostret och stranden.

Klipporna och betongbryggorna runt omkring fungerar bra att sola på, såvida inte dykande och lekande barn stör dig.

Följer du hamnpromenaden åt andra hållet, västerut, kommer du efter några hundra meter till stränder och badklippor vid grönt hav och skuggande pinje. Här finns flera hotellkomplex, glassförsäljning och stånd som säljer dricka, godis och lavendel.

Pokonji Dol ligger ungefär en halvtimmes promenad sydöst om Hvars hamn och Franciskanerklostret. En bilväg letar sig hit från Hvar, liksom flera stigar från stans nya delar. Härlig och lugn klapperstenstrand med solstolar, parasoll och rusigt blågrönt vatten. Följer du kuststigens rödvita markeringar ytterligare 20 minuter österut, genom väglöst land, når du den undanskymda och vackra Mekicevica, där det är okej att bada näck.

Ögruppen Pakleni. Jerolim, Stipanska, Marinkovac och St Klement (som även kallas för Palmizana efter en populär strand på ön) är alla en del av ögruppen Pakleni. Taxibåtar går i skytteltrafik från hamnen i Hvar stad. Jerolim är den närmsta ön och bjuder på friskt vatten och nakenbad från låga klippor. Ön är särskilt poppis bland nudister. På Stipanska finns en lugn klapperstenstrand nedanför öns restaurang. St Klement är den största ön och har en trevlig strand, Palmizana, som sträcker ut sig vid klarblått hav.

De bästa stränderna i staden Jelsas närhet ligger på halvön Glavica och på den lilla ön Zecevo. Båda nås med regelbundna taxibåtar från hamnen. I Jelsa går det att bada från klippor och betongbryggor. Trevliga bukter och bad väntar också öster om stan.

Sevärdheter

Fortica. Borgen har genom historien bättrats på i etapper, men bygger på grunderna av ett medeltida slott. Däruppe får du en magnifik vy över hav, båtar och terrakottafärgade hustak.

St Stefan. Renässanskatedral byggd på 1500- och 1600-talen. Inuti katedralen finns en del målningar, många från 1500-talet.

Arsenal. Byggnaden, som har en imponerande takhöjd, fungerade som verkstad för dåtidens krigsskepp. På övre våningen finns ett galleri. Från galleriet kan du gå in i vad som på 1600-talet var en teater.

Franciskanerklostret. Ligger i en vik med klart vatten och en liten klapperstensstrand. Här finns ett museum, med bland annat mynt, målningar och böcker.

Benediktinerklostret. I riktning mot borgen Fortica, inte långt från restaurangen Macondo finns ett benediktinerkloster där du bland annat kan titta på nunnornas broderier.

Hektorovics hus (Tvdalj) i Stari Grad. Huset är förstärkt likt en borg och var hem för renässanspoeten Petar Hektorovic (1487–1572) som byggde den som skydd mot de ottomanska styrkorna.

Säkerhet

SOS: Polis tel 92, ambulans tel 94, brandkår tel 93, sjöräddning 9155.

Läsning om Hvar