Split

Världsdel: Europa · Land: Kroatien · Valuta: kuna · Invånare: 221 456 · Lokal tid: 17:40 · Hemsida: http://kroatienguiden.se/split.php

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Låt dig förföras av gamla stans nötta fasader eller följ rytmen bland hektiska storstadskvarter. Kroatiens näst största stad har ofta kallats Adriatiska havets vackraste, och stoltserar med en tvåtusenårig historia och en nutid som blandar puls med avkoppling. Splits största sevärdhet är Diocletianus palats. Det mäktiga palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Bygget tog tio år att slutföra. Kejsaren sparade inte på kostnaderna. Dyrbar marmor importerades från Grekland och Italien, kolonner och utsmyckningar fraktades hit från Egypten. Palatset är i dag en del av staden; omkring 3 000 människor bor innanför murarna som också rymmer en stor del av Splits utbud av barer, restauranger och butiker. Väster om stadsmurarna fortsätter de stensatta gränderna, marmortorgen och uteserveringarna. När palatset inte räckte till expanderade staden västerut. I dag räknas detta område – tillsammans med Diocletianus palats, hamnpromenaden Riva och färjehamnen – som centrala Split. Gamla stan är en annan ofta använd benämning, men då räknar man bort hamnen. I gamla stan är Narodnitorget, Narodni tragesa på kroatiska, en naturlig medelpunkt och ett bra riktmärke. Hamnpromenaden Riva och St Dominuskatedralens höga klocktorn är två andra. Frukt- och grönsaksmarkanden ligger utanför stadsmurens östra sida och det är nedanför denna som flygbussarna stannar – ytterligare ett bra riktmärke. Split slår ut i full blom på sommaren, då staden öppnar sin famn för såväl inhemska som utländska turister. Kombinationen vacker arkitektur, ett rikt kultur- och nöjesliv, god mat och närheten till bad har gjort staden till en sommarfavorit bland många skandinaver.

Historia

Split existerade inte innan den romerska kejsaren Diocletian beslutade att bygga sitt palats här. Diocletian var slavson, men gjorde snabb karriär inom den romerska armén. Vid blott 39 års ålder blev han kejsare. Troligtvis var Diocletian av kroatiskt ursprung, vilket kan förklara att han valde Split som plats för sitt palats. Bygget påbörjades 295 e Kr och stod klart tio år senare. Diocletian drog sig tillbaka relativt tidigt och det var själva syftet med palatset – att ha någonstans att leva på ålderns höst. Historiker tror att kejsaren led av en vacklande hälsa och var orolig för att inte kunna leva upp till de fysiska krav som den romerska armén hade. På 1300-talet hade Split vuxit till mer än bara vara ett palats. Staden var ekonomiskt framgångsrik, tack vare handeln med ottomanska varor. Intresset för staden växte från väster och 1420 stod staden under venetianskt styre. På 1800-talet, under österrikisk flagg, började Split ta formen av en modern stad. En järnväg byggdes och industrialiseringen tog fart. Efter andra världskriget kom Split att bli ett av Adriatiska havets viktigaste industricentrum. Split klarade sig relativt bra under de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Staden skadades bara lindrigt av sporadiskt granateld.

Ta sig dit

Splits flygplats ligger två mil från stadskärnan och är en relativt liten, men viktig flygplats för Splitområdet. Det är här som alla charter-, reguljär- och lågprisflyg från Skandinavien landar. SAS flyger direkt Stockholm–Split. Scandjet har avgångar från Stockholm, Göteborg och Oslo. Czech Airlines, Malev, Lufthansa och Austrian Airlines flyger också till Split. Kommer du från Skandinavien måste du då byta plan någonstans i Europa. Croatian Airlines, www.croatiaairlines.hr, flyger inrikes och har tider för bussavgångar mot flygplatsen. Charter: Flera svenska charterarrangörer flyger till Split. Paket- och rundresor anordnas av bland andra Kul Tur resor, Go Stay och Kroatienspecialisten. För mer information om flygplatsen gå in på www.split-airport.hr.

Ta sig runt

I centrala Split tar man sig bäst runt till fots. Gamla stan är bilfri och som gjord för långa promenader. Såvida du inte är sugen på att köra bil till Dubrovnik, Zadar eller Makarska (bra och bekväma bussar går ofta, så det finns egentligen ingen större anledning att göra det heller) är hyrbil mer en belastning är en bekvämlighet.

Boende

För att vara Kroatiens näst största stad och ett populärt turistmål finns det relativt få hotell, lägenheter och privata rum i Split, framförallt i de centrala delarna. I slutet på juli och början/mitten av augusti bör man boka rum i förväg eller vara beredd på att ta det som erbjuds. I Split möter ofta rumsraggare bussar och färjor, boka annars direkt med hjälp av kontaktuppgifterna nedan eller gå till någon turist- eller resebyrå så hjälper de dig. Jupiter, Grabovceva sirina 1, 021-34 48 01, www.hotel-jupiter.info. Enkelt, men vänligt budgethotell innanför palatsmurarna. Granne med Jupitertemplet. Läget är både största förtjänst och största förbannelse. Nära till allt sevärt, liksom nattöppna barer med högljutt sorl och musik långt in på småtimmarna. Små, men fräscha rum med fläkt. Dusch och toalett i korridoren. Prisläge: Billigt. Slavija, Buvinova 3, tel 021-34 70 53. Mycket enkelt, men mycket populärt budgethotell med utmärkt läge i gamla stan. Under högsäsong i stort sett alltid fullbokat. Boka i god tid i förväg. Slavija är under högsäsong inget för barnfamiljen, flera barer ligger nära och ljudnivån är ofta hög – perfekt för partyfolket med andra ord. Prisläge: Billigt–Mellan. Hotel Adriana, Riva 9, tel 021-34 00 00, www.visit-croatia.co.uk/accommodation/split.htm. Nytt och fräscht hotell med åtta rum och bra läge vid hamnpromenaden. Boka i förväg. Prisläge: Mellan–Dyrt. Park, Hatzeov Perivoj 3, tel 021-40 64 00, www.hotelpark-split.hr. Nyrenoverat och fräscht hotell 500 meter sydöst om centrum. Strandnära. Det var här, på föregångaren Imperial Hotel, som de italienska styrkorna kapitulerade1943. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

None, Bosanska 4, Bra frukostställe med billiga smörgåsar och gott kaffe. Pizza och bruschetta är andra alternativ på menyn. Ta med dig eller ät stående vid något av borden. None ligger i gamla stan, inte långt från Narodnitorget. Prisläge: Billigt. Konoba kod Joze, Sredmanuska 4, tel 021-34 73 97. Svårfunnen kvarterskrog gömd i vardagligt bostadsområde några minuters promenad norr om gamla stan. Väl värt en stunds letande. Behagligt och avslappnat med servering både inomhus och utomhus liksom utmärkt dalmatisk mat till mycket rimliga priser. Färsk fisk, scampi, soppor, dalmatisk skinka eller varför inte zelena tjestenia sa plodovima mora, som förutom en massa bokstäver rymmer grön bandspagetti, pesto, vitlök, räkor, musslor och snäckor. Prisläge: Billigt-Mellan. Buffet Fife, Trumbiceva obala 11, tel 021-34 52 23. Inramningen kan tyckas lite märklig. En takförsedd veranda på vilken det känns som att sitta i ett tält. Folk som tvättar händerna vid en vattenpost på trottoaren. Kypare som lägger sig i beställningen och vägrar att servera mat och dryck som enligt egen utsago inte passar ihop. Men lugn, Fife är bara lite avigt, men sympatiskt och maten är perfekt. Njut av pasticada, fisk, musslor, bläckfisk och grillat kött till klart anständiga priser. Middag med öl för ungefär en svensk hundralapp. Ligger nära hamnen, just väster om Riva. Prisläge: Mellan. Sperun, Sperun 3, tel 021-34 69 99, väster om Riva och hamnen, är en klassisk kvartersrestaurang med tonvikt på det dalmatiska köket. Mysigt, litet, ombonat. Serverar så läcker scampi bouzzara att du står ut med att fläcka ner finkläderna. Sardeller med kapris och oliver, lammstek och färsk tonfiskstek är annat som serveras till måltider som alltid börjar med hembakat bröd och en karaff friskt vin. Prisläge: Mellan. Konoba Varos, Ban Mladenova 7 (följ hamnpromenaden västerut, till St Franciskyrkan. Restaurangen ligger bakom kyrkan), tel 021-39 61 38. En av Splits bästa och mest prisvärda restauranger. Många skandinaviska gäster vid borden. Speciellt duktiga på fisk och skaldjur, men har även utsökta grillrätter. Prisläge: Mellan–Dyrt. Nostromo, Kraj Sv Marije 10, tel 091-405 66 66, ligger lägligt intill Splits fiskmarknad. Allt är färskt och allt smakar bra. Musslor, havssnäckor, fisk, räkor och bläckfisk serveras till vitt vin och öl på fat. Men precis som överallt annars är havets läckerheter långt ifrån billigt. Räkna med 400–500 kuna för en komplett middag för två. Prisläge: Dyrt.

Nattliv och nöjen

Puls, Buvinina 1 (inte långt från Narodni tragesa och hotell Slavija), i gamla stan. En av Splits populäraste barer året runt. Trångt! Ruffiga stenväggar och kallt stål skapar undergroundkänsla (halva Puls är inrymt under jord). Internationella hits, techno och kroatisk musik i högtalarna. Under sommaren uteservering på det lilla torget utanför. San Giovanni, Tragesa Sv Ivana 2, bar med skön stämning och trevliga människor. Metropolis, Matice Hrvatska 1, inuti Koteks shoppingcenter (10 minuters promenad öster om gamla stan). Ett av stans största diskon. Gör inför högsommar och hetta, precis som resten av stan, kränger på sig badbyxor och drar till stranden. Academia Ghetto Club (ej att förväxla med Ghetto 2), Dosud 10. Mäkta populärt kafé, klubb och kreativ tankesmedja som funkar som samlingsplats för alla som sysslar med alternativ konst. En banderoll vid ingången deklarerar stolt: Free International University. Invändigt väntar en öppen innergård för konserter och fika, konstgalleri och texten ”Welcome to the House of Love”. Vissa kvällar levande musik, andra diskjockey. Välbesökt. Kino Bacvice, Uvala Bacvice. Trevlig utomhusbiograf under pinjeträden i Uvala Bacvice. Precis som i Sverige så är det oftast amerikanska produktioner som visas. I Kroatien använder man samma översättningssystem som i Sverige, det vill säga rullande textremsa.

Sevärdheter

Diocletianus palats, själva hjärtat av Split och en av de mäktigaste romerska ruinerna som finns i dag. Palatset har genom århundradena byggts om och till otaliga gånger, vilket har gjort att en stor del av palatskänslan har gått förlorad. Men du kommer inte att bli besviken, ruinerna är som sagt storslagna och gränderna vindlande och spännande labyrintiska. Podrum är ett gemensamt namn på de kammare som belägna under jord mellan hamnpromenaden Riva och Peristil. Arkeologer och historiker tror att dessa kammare användes som fängelsehålor. Delar av Podrum är öppet för besök, andra bara vid speciella tillfällen. Hör med turistbyrån vad som gäller när du är här. Gregorius av Nin. Utanför Gyllene Porten står biskop Gregorius av Nin till allmän beskådan i form av en jättelik bronsstaty. Statyn är skulpterad av Ivan Mestrovic, en av Kroatiens mest framstående konstnärer (läs mer om Ivan Mestrovic under rubriken Mestrovicgalleriet nedan), och har blivit en symbol för Split. Biskopen levde på 900-talet och kämpade för att få använda det kroatiska språket vid kyrkans religiösa ceremonier (istället för latin). Papalicpalatset. Innanför Gyllene porten, på Papaliceva 5, möter Papalicpalatset, som byggdes under medeltiden för att husera en av stadens adelsmän. Palatset är ett av Splits finaste exempel på gotisk-venetiansk stil. Palatset är byggt av arkitekten och konstnären Juraj Dalmatinac (som även har gjort altaret som är inglasat och som finns utanför Gyllene porten). Inuti palatset ligger Splits stadsmuseum (läs mer nedan). Narodni tragesa. Vid Järnporten ligger gamla stans huvudtorg, Narodni tragesa (vilket betyder Folkets torg). Det marmorbelagda torget är ett av gamla stans landmärken och kallas också ofta för Pjaca (från italienskans ord för torg, piazza). Här finns flera utomhusserveringar och från torget är det nära till många affärer, barer och hamnpromenaden Riva. På torget hittar du bland annat apotek, valutaväxlingskontor och klädbutiker. Kvälls- och nattetid är torget belyst av starka strålkastare, vilket gör att den vita marmorn blänker på ett nästan sagolikt sätt. Riva. Svart kaffe, bastanta dadelpalmer, långa diskussioner och blått hav och blå himmel. Riva är Splits bilfria hamnpromenad och sommartid stadens pulsåder. På kroatiska betyder Riva just hamnpromenad. Det riktiga namnet är tungvrickande och långt: Obala hrvatskog narodnog preporoda. Marmontova. Gatan Marmontova löper från Riva inåt land och är efter Riva Splits största gågata. Här ligger flera snabbmatsrestauranger, men också en fiskmarknad med nyfångad bläckfisk, sardiner och skaldjur. Stadsmuseet (Muzej Grada), Papaliceva 1. Medeltida vapen, stentavlor och en matsal så som den såg ut på 1400-talet, annars inte mycket att skryta med. Ofta tillfälliga utställningar, men då ofta bara med förklaringar på kroatiska. Museet är inrymt i Papalicpalatset (läs mer under rubriken Diocletianus palats). Arkeologiska museet (Arheoloski Muzej), Zrinsko-Frankopanska 25, norr om gamla stan, grundades redan 1820 och är ett av Splits bästa museum. Här finns bland annat mynt, smycken och keramik från Romarriket och den tidiga kristna perioden. Många av fynden kommer från den närliggande staden Salona. Mestrovicgalleriet (Galerija Mestrovic), Spomenika Setaliste Ivana Mestrovica 46. Ivan Mestrovic räknas som en av Kroatiens största skulptörer. Han föddes 1883 och växte upp i en liten by nordväst om Split. Ivan Mestrovic har bland annat skulpterat den stora bronsstatyn som föreställer biskop Gregorius, uppställd utanför Gyllene porten i Split. Mestrovicgallerian är inrymd i konstnärens gamla hus, öster om gamla stan och är väl värt promenaden. Marjan naturreservat. Väster om gamla stan ligger det rosmarindoftande naturreservatet Marjan. Högsta toppen, Telegrin, är 178 meter och bjuder på vidsträckt utsikt över Split och Adriatiska havet. Du ser ända till öarna Brac, Vis och Hvar härifrån. I naturreservatet växer pinje, ek och cypresser. Här finns också kyrkorna St Nicholas och St Jerome, som är från 1200- respektive 1400-talet.

Shopping

Vill du handla kläder, skor och accessoarer har du kommit till rätt stad. Sko- och solglasögonbutiker finns i nästan varje gränd i gamla stan. Här finns även många klädbutiker med de exklusivaste märkena. Diesel, Kresmirova (mellan Peristil–Narodni tragesa). Jeans och annat. Hugo Boss, Mihovila sirina 1, för män och kvinnor. Och för den stora plånboken. Mango, Toncinceva 6. Klädbutikkedjan som också finns i Sverige. H&M-stuk. Hyfsade priser. Leonarda L, Kresimirova 3–5. Splits kanske coolaste butik. Exklusiva kläder och skor för kvinnor, skapade av den kroatiska designern Leonarda. Prima Grad, Tragesa Gaja Bulata 5. Stort varuhus med det mesta, från hudvård och kosmetika till herr- och damkläder, väskor och sportprylar. Croata, Mihovilova sirina 7. Du vet väl att slipsen ursprungligen kommer från Kroatien? Handla dem här, i praktisk presentförpackning, komplett med historia och allt.

Säkerhet

Split är generellt en säker stad, men fickstölder förekommer, precis som i alla större städer världen över. På en del platser i Kroatien finns det fortfarande minor kvar efter kriget på 1990-talet. I turistområdena, eller dess närhet, finns dock inga minor kvar. SOS: Polis har tel 92, ambulans tel 94, brandkår tel 93, sjöräddning 9155, Highway Assistance 987.

Läsning om Split