Malta

Världsdel: Europa · Huvudstad: Valletta · Valuta: euro · Invånare: 417 608 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: repubilk · Hemsida: http://www.new.visitmalta.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

I Sverige är Malta något vi hör talas om en gång per år då det är omröstning i Eurovisionsschlagerfestivalen. Men ön har faktiskt mer att bjuda på än några ynka poäng i ett TV-spektakel. Det är ett land med en fascinerande historia och relativt oförstörd miljö.

Malta är ett gammalt feniciskt ord som betyder "tillflykt". Och genom århundradena är det många som sökt sig hit, lockade av öns skyddade hamnar och strategiska läge i Medelhavet, mitt mellan Sicilien och Nordafrika. Efter fenicierna har en mängd folkslag tidvis styrt ön: kartager, romare, araber, korsriddare, fransmän och senast britter har alla någon gång varit Maltas herrar. Samtliga har också lämnat permanenta spår efter sig, och den maltesiska identiteten är en mosaik av dessa historiska influenser. Mosaiken märks i språket, som en märklig blandning av alla de tungomål som de olika erövrarna talat, och i huvudstaden Valletta med sin mångfacetterade arkitektur.

Malta består av tre bebodda öar: huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Därtill finns det två öar helt utan bofast befolkning. Huvuddelen av de 396 000 invånarna återfinns dock på huvudön, som är störst med sina 250 kvadratkilometer. Merparten livnär sig på jordbruk och turism, och den senare har spelat en allt viktigare roll i önationens ekonomi. Sedan 1964 är Malta ett självständigt land, men har relativt nära band med den sista kolonialherren, Storbritannien, som styrde ön i över 150 år.

Läsning om Malta