Annons
Annons
Valletta grundades redan på 1500-talet, många kulturer har lämnat sina spår här. Foto: Linda Gren.

Valletta grundades redan på 1500-talet, många kulturer har lämnat sina spår här. Foto: Linda Gren.

Malta

Malta: Stadsliv och stränder i Valletta

Malta är känt för sina vackra stränder men huvudstaden Valletta är nog så fascinerande. Trots sin litenhet är staden ett utmärkt weekendresmål, och nu satsas det extra inför kulturhuvudstadsåret 2018.

Text: Jonas Henningsson • 2016-06-03 Uppdaterad 2021-06-23

Vi står på toppen av staden, i den lummigt inbjudande trädgården Il Barrakka ta Fuq och blickar ut över den stora hamnen med det lika stora namnet. Grand Harbour. Vilar blicken på båtarna som guppar förstrött, på vatten­spegeln där solen leker tafatt med småvågorna.

Lyfter vi blicken något ser vi The Three Cities, de tre städerna Senglea, Vittoriosa och Cospicua. Vittoriosas medeltida arkitektur tillkom på riddartiden, nere vid vattenlinjen huserar den nya tidens besökare. Lyxyachter ligger på rad.

De tre städerna har spelat en viktig historisk roll för Malta. Hit tog johanniterna sin tillflykt 1530 från Rhodos, och lät uppföra härbärgen och fästningen St Angelo. Området växte, med de tre delarna Vittoriosa, Cospicua och Senglea. När Valletta grundades 1566 förlorade de något av sin storhet. Men idag lockas besökarna tillbaka av historien, intressanta museum och bra restauranger. 

Malta: Stadsliv och stränder i Valletta
Stramare modernism möter gammal arkitektur.

Tre städer, och så Valletta, som är förbundna i tid, genom historien. Men hur kan något som är så pyttelitet rymma så mycket? I Valletta bor det 7 000 människor, staden är 600 meter bred och en knapp kilometer lång. Ändå är det en av Medelhavets riktigt bra weekendstäder. Svaret på gåtan finns i att historien och samtiden samsas så bra och i att staden vägrar vara inställsam. Den vinner på sin lite motsträviga attityd. 

Valletta grundades av Johanniterordens ledare Jean Parisot de la Valette 1566. När britterna anlände några hundra år senare ville man bredda, förfina, förbättra – förstås. Portar vidgades, byggnader togs bort och lades till. Bastanta bombräder under andra världskriget tufsade till staden, men det mesta är sig likt sedan hundratals år tillbaka. Det är en av Vallettas välsignelser.

Malta: Stadsliv och stränder i Valletta
Malta: Stadsliv och stränder i Valletta
Tre små städer och så vatten som förbinder de olika delarna.

Valletta är en stad fylld av piazzor och palats. Sandgula fasader som fångar upp den ständiga solen, marmorblänkande väggar som reflekterar strålarna. Husens övervåningar vars täckta balkonger gör karakteristiska utsprång mot byggnaderna mittemot gör stadens gator ännu trängre.

Vi går under dem och spanar i skuggan, märker snart att man måste vrida på huvudet rejält för att fÙ� med stadens bästa delar, byggnaderna är som vackrast på toppen, mot solen. 

Malta: Stadsliv och stränder i Valletta
Det är i gränderna det händer, staden vaknar framåt kvällen.

Vi lämnar stadskärnan och drar till St Julien när kvällen övergår i natt. Det är vi inte ensamma om. Tillsammans med Seny från Valletta­, Aysu från Turkiet och Alexandra från Georgien laddar vi för en lång natt. Sitter först ute under stjärnorna och pratar om staden, om dess internationella prägel och influenser. Att staden är bra på dagen, det vet vi, men hur är nattlivet? undrar vi nyfiket. 

– Valletta sover förstås inte alls om man inte vill, säger de i kör. 

Och snart stämmer vi in i lovsången.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde!

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga

Köpenhamns 7 bästa vinbarer

Quiz: Kan du gissa staden baserat på siluetten?


Text: Jonas Henningsson • 2016-06-03
MaltaRestipsReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen