Ungern

Världsdel: Europa · Huvudstad: Budapest · Valuta: ungersk forint · Invånare: 9 960 000 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://visit-hungary.com/sv

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Sedan järnridån föll har Ungern hittat tillbaka till sin rätta plats: mitt i Europa, ja, nästan mitt i prick. Ungern är ett land av aprikoser och milda Medelhavsvindar, men också ett land där vinterlandskapets tjockpälsade får bär på nordlig snö. Ungrarna själva påstår att hela vår kontinent möts här. Kanske är det så. Mycket av livets goda finns i alla fall här: brandröd paprika, lyxiga kuranstalter och heta termalbad, söta Tokajviner och ettrig gulasch.

Budapest fyller på med Habsburgsk prakt som speglar sig i Donau. Huvudstaden är en av Europas vackraste och landets i särklass största stad, var femte ungrare bor här.
Resten av Ungern kan du upptäcka med bil eller tåg. Landsvägarna är bra, avstånden korta och lantliga tåg tillåts fortfarande att stanna så fort det dyker upp några hus. Nära gränsen mot Österrike ligger pittoreska kulturstäderna Sopron och Györ. Den ungerska Rivieran sträcker sig längs innanhavet Balaton, Centraleuropas största insjö. Bükkbergen i norr bjuder på rullande höjder, vidsträckta lövskogar och det medeltida Egers vinodlingar. I öster följer Hortobagy, ett för Europa unikt stäpplandskap med hjordar av halvvilda hästar, skruvhornsfår, romantiska värdshus och aftonfalkar.

Ungern har satsat rejält på att bli ett fullödigt turistland. Med undantag för Budapest är prisnivån fortfarande låg jämfört med Skandinavien. Det gäller såväl transporter som mat och boende. Landet är lätt att resa i, folk kan tyckas aningen reserverade och nästan nordiskt tystlåtna, men är alltid hjälpsamt vänliga. Tyska fungerar bättre än engelska.

Läsning om Ungern