Annons
Annons
Isabelle Öblom

Isabelle Öblom

Estland

Guide till ridresor i Europa

Att bo på en hästgård är ett utmärkt sätt att se en bit av Europa utanför de upptrampade turiststråken. Vagabond guidar till lockande ridresor i Estland, Nederländerna, Frankrike, Italien och Ungern.

Text: Isabelle Öblom • 2009-05-26 Uppdaterad 2021-09-14

Det finns två stora hästresearrangörer i Sverige. Häst & Sportresor (http://www.hastsportresor.se) och Greenways Travel (http://www.greenways.se). Båda har såväl långritter som boende på hästgårdar. Därutöver finns även arrangörer som Penguin Travel (http://www.penguin.se), Hippo Tours (http://www.hippotours.se) och Equi Tours (http://www.equitours.se).

Den som vill kan förstås boka sin egen resa direkt via olika hästgårdar på nätet. Är man bra på att pruta kan det bli billigare. Samtidigt har man inte samma koll på att hästarna behandlas väl eller hur duktiga de är. Hästresearrangörerna har varit på plats och fungerar därför som en garant för att stället är bra.

Ibland bor man snudd på hemma hos en familj och med ett gemensamt intresse är det lätt att komma folk in på livet. Många av stallen har utmaningar för både den mer erfarne ryttaren, och den som inte ridit lika länge.

Estland

Med Häst & Sportresor kan man tillbringa en lyxhelg på en herrgård som byggts om till ett exklusivt hotell med spa och en riktigt bra restaurang. De som vill rida skjutsas varje dag till ett stuteri i närheten. Även ovana ryttare kan hänga med på uteritter i skogen och längs med havet. De som inte rider kan hyra cykel eller promenera. På sommaren kan man hyra motorbåt och på hösten ordnas svampplockning med guide.

Med Greenways kan vana ryttare rida på Dagö, där det finns ett fantastiskt utbud av fina ridvägar. Man kan också galoppera längs de långa sandstränderna. Några av luncherna serveras på bondgårdar.

Pris: Häst & Sportresors lyxhelg kostar drygt 7 400 kr (helpension för tre nätter, två dagars ridning, inklusive massage) under högsäsong (maj till september, samt jul och nyår). Under lågsäsong (februari till april, oktober till jul) kostar det 5 800 kr. Icke ryttare betalar cirka 5 200 kr lågsäsong, 6 500 kr högsäsong inklusive massage.
Greenways tar cirka 9 900 kronor (inkluderar inrikes-flyg Tallinn–Kärdla, helpension, sju nätter, alla transfers på ön och fem dagars ridning) för ridresan till Dagö.

Resa: Till Tallinn med båt kostar drygt 800 kr (plats i fyrbäddshytt), flyg från cirka 1 800 kr.

Bästa tid att resa: Maj till oktober.

Nederländerna

På den lilla ön Vlieland kan man rida både i skog och längs vidsträckta stränder, där man med lite tur kan få se sälar som ligger och solar. Här kan man bo på hotell i en liten fiskeby med trevliga hamnkvarter med flera mysiga restauranger. Det tar tio minuter att promenera till stallet, där islandshästarna finns. De som inte vill rida kan sola, bada, promenera eller hyra cykel.

Pris: Häst & Sportresor tar 6 900 kr (sju nätter, sex dagars ridning med frukost) under högsäsong, 5 800 kr under lågsäsong. Icke ryttare betalar 4 300 kr högsäsong, 3 200 kr lågsäsong.

Resa: Flyg till Amsterdam från cirka 1 800 kr, tåg från Amsterdam till färjan från Harlingen (besökare får inte ta med bil) tar cirka 2,5 timmar.

Bästa tid att åka: Allra bäst i april till juni samt september. I juli och augusti kan det bli väl hett för att rida, å andra sidan är havet varmare för dem som vill bada.

Frankrike

Strax utanför Toulouse kan man med Häst & Sportresor bo hemma hos ett fransk-engelskt par på en omsorgsfullt renoverad 1700-talsgård. Ryttarna väljer mellan uteritter i den vackra naturen eller lektioner på ridbanan. De som inte rider kan utforska mysiga byar samt ost- och vin-tillverkning i omgivningarna med hyrbil. Man kan också bada i poolen eller låna cyklar. På kvällarna samlas alla kring det stora matsalsbordet.
Greenways har vad man kallar fly-drive-ride till Provence och Bordeaux. Man kör själv mellan olika platser och väljer hur man vill bo, till exempel tre nätter vid havet och fyra i bergen eller på någon vingård. Ridning kan bokas på olika ställen, både lektioner och uteritter med eller utan picknicklunch. Golf finns. I Bordeaux finns ett särskilt program för nybörjare som börjar på ridbanan och slutar med galopp på stranden.
Equi Tours anordnar resor till södra Frankrike, där du utöver ridning bland annat får prova viner, gå på ostronprovning och lära dig mer om det franska köket.

Pris: Häst & Sportresor till Toulouse kostar cirka 5 300 kr (sju nätter, sex dagars ridning, halvpension).

Greenways Fly-drive-ride i Provence eller Bordeaux kostar 6 000–12 000 kr per vecka, beroende på säsong, hotellstandard och hur många måltider man vill ska ingå.
Equi Tours kombinationsresor till södra Frankrike kostar cirka 10 000 kr, där fem nätter, helpension, utflykter enligt program, tre dagars ridning ingår.

För en ridresa till Bourgogne tar Hippo Tours mellan 7 500 kr och 8 500 kr (beroende på säsong) för sex nätter, fem dagars ridning, helpension.

Resa: Flyg tur-och-retur till Nice eller Bordeaux från cirka 1 800 kr.

Bästa tid att resa: April till juni, september till oktober. I juli och augusti får man rida tidigt på morgonen, innan det blir för hett.

Guide till ridresor i Europa

Italien

Due Laghi (läs reportage därifrån) ligger i området Tuscia och är ett av flera alternativ för den som vill bo bra och rida på den italienska landsbygden. Hit kan man åka med Häst & Sportresor. Med Greenways kan man resa till en hästgård med pool en halvtimme med bil från charmiga San Gimignano, mitt i Toscana. Här kan nybörjare få ridlektioner och vana ryttare kan träna dressyr eller rida ut. En gång i veckan rider man till en vinprovning, där icke-ryttare kan ansluta med bil. De som inte vill rida varje dag kan istället åka runt och utforska små pittoreska byar och vingårdar med hyrbil. Det finns hur mycket som helst att upptäcka inom bara ett par mils radie.

Pris: Häst & Sportresor tar ungefär 6 800 kr för en helg på Due Laghi (tre nätter, två dagars ridning, halvpension), icke ryttare 3 800 kr. Greenways tar cirka 7 800 kr (sju nätter, tre dagars ridning, halvpension) i Toscana.

Penguin Travel anordnar ridning och spa-semester i Toscana. Här kombineras avslappnande spabehandlingar med ridturer. Priset är cirka 12 300 kr och inkluderar fyra nätter, tre dagars ridning med guide, halvpension, all transport, inklusive till och från Roms flygplats samt en halv dag på spahotell.

Hippo Tours resor till Toscana kostar cirka 5 000 kr och inkluderar sju nätter med fyra dagars ridning på islandshästar, fyra middagar och frukostar. Icke-ryttare betalar cirka 2 500 kr. Vill man, så finns även ridning på stora hästar. Då är priset cirka 10 000 kr och inkluderar helpension, sex nätter med fem dagars ridning.

Resa: Flyg till Rom eller Bologna från cirka 1 400 kr. Hyrbil i tre dygn kostar cirka 1 200 kr, en vecka cirka 2 500 kr.

Bästa tid att resa: Helst mars till maj eller september till november. Även i februari och december kan man ha tur med vädret. Under sommaren är det så hett att man helst bara rider tidigt på morgonen.

Ungern

Via Häst & Sportresor kan man boka en helg på ett litet privatägt 1300-talsslott på ungerska landsbygden mellan Wien och Budapest. Det finns bara tio rum och alla äter gemensam middag varje kväll runt det stora ekbordet. Hit reser den som vill galoppera länge på fina, platta sandvägar. Den som inte vill rida kan hyra bil och vara i Wien på en timme. Man kan också låna cyklar och ta sig till små byar i närheten. Tennisbana och inomhuspool finns.

Med Greenways kan man bo på ett trevligt pensionat vid Balatonsjön. Här väljer ryttare om de vill ta lektion i manege eller rida på heldagstur med picknick. Även här är underlaget mjukt och ofta kan man galoppera flera i bredd. Bada gör man både i poolen och i sjön. Det finns även en ny golfbana med utsikt över sjön.

Pris: Häst & Sportresors ungerska slottshelg kostar cirka 4 500 kr (tre nätter, två dagars ridning, helpension). Icke ryttare 3 000 kr. Greenways tar cirka 8 000 kr (sju nätter, sex dagars ridning, helpension) under högsäsong, höst och vår är det en tusenlapp billigare.

Resa: Flyg till Budapest från 1 100 kr tur-och-retur.

Bästa tid att resa: Vår och höst. Somrarna är för heta.


Text: Isabelle Öblom • 2009-05-26
EstlandFrankrikeItalienNederländernaSverigeUngernAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top