Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Grekland

5 weekendstäder för dig med liten reskassa

De bästa kaféerna och mysigaste hotellen i Venedig och Paris gräver stora hål i reskassan. Därför har vi letat rätt på fem lika billiga, som charmiga, europeiska städer.

Text: Redaktionen • 2016-05-14 Uppdaterad 2021-07-21

1. Prag, Tjeckien

Sagoslott och publiv

Historiska broar och vackra byggnader. Flödande öl och lantlig mat. Prag är en av Europas vackraste och bäst bevarade huvudstäder och fylld med nöjen och sevärdheter för den som reser på liten budget. Från den över 600 år gamla statyprydda Karlsbron har du fin utsikt över staden och floden Moldau och vid sagoslottet Prazsky Hrad. Maten i Prag är rustik, billig och kommer i stora portioner och avnjuts med stora klunkar tjeckisk öl. Hospoda är namnet för pub och det du bör leta efter för att få uppleva en äkta tjeckisk ölstuga. 

Boka: Pension Brezina är ett trestjärnigt hotell i centrala Prag med en fin liten trädgård på bakgården, dubbelrum från 370 kr/natt.

2. Riga, Lettland

Matmarknad i zeppelinarhangarer

Den största delen av Rigas hus är byggda i jugendstil och stadens vackra arkitektur är skäl nog för ett besök. Att strosa runt i stadsdelen Pardaugava, där bebyggelsen består av charmiga trähus (vissa över 300 år gamla) är lika avkopplande som inspirerande. För den matintresserade finns en av Europas största matmarknader inrymd i fem stora zeppelinarhangarer från första världskriget. Det är lätt att låta hungern stillas bland det enorma utbudet feno-menala råvaror. Vill du ha strandliv ligger badorten Jurmala en kort tågresa bort.

Boka: En kvarts promenad från gamla stan ligger fyrstjärniga Rixwell Gertrude Hotel. Dubbelrum från 600 kr/natt. Resa hit:

5 weekendstäder för dig med liten reskassa
Gamla staden i Riga. Foto: Istock.

3. Budapest, Ungern

Pampig avkoppling

I den ungerska huvudstaden finns en lång tradition av badritualer och hälsosamma spa tack vare de heta termalkällorna och de turkiska gamla badanläggningarna.

Rudas termalbad är ett av stadens äldsta och vackraste, den oktogonformade poolen som utgör badets hjärta byggde turkarna på 1500-talet. Avstånden är korta. Beundra den vackra arkitekturen och besök kaféerna, där miljön ofta är lika tillfredsställande som sötsakerna. På kvällarna är det de bohemiska ruin-pubarna i de judiska kvarteren i Pest som bjuder på bäst barhäng.

Boka: Lägenhetshotellet Brody Apartments ligger mitt i staden och erbjuder sju rymliga och stilfullt inredda lägenheter. En liten lägenhet med wifi, badrum och litet kök kostar från 680 kr/natt.

4. Aten, Grekland

Historisk djupdykning

Greklands huvudstad erbjuder över 3 000 år av historia och mängder av sevärdheter för en bråkdel av vad det kostar i många andra europeiska storstäder-. Utbyggnaden av lokal-trafiken inför OS 2004 gör att det dessutom är lätt och smidigt- att ta sig runt i staden. Djupdyk i antiken på Arkeologiska nationalmuseet och för stans bästa utsikt klättrar du uppför Lykavittoskullen och beundrar- vyn över staden. Marknaden i Monastiraki är en skattkista för shoppingsugna. 

Boka: Marble House är ett familje-drivet hotell med lugnt och centralt läge i Plaka, gamla stan. Dubbelrum från 450 kr/natt.

5 weekendstäder för dig med liten reskassa
Aten. Utsikt från Lykavittoskullen. Foto: Thinkstock.

5. Kraków, Polen

Kulturella kvarter och salta utflykter

Polens näst största stad erbjuder en kulturell tidsresa bland renässanstorg och gotiska byggnader. De judiska kvarteren Kazimierz andas både historia och kultur och har gott om kaféer, museum, barer och synagogor. På söndagar hålls här marknad med skinn, kläder och väskor där priserna gör det enkelt att fynda. Där affärsmannen Oscar Schindler hade sin fabrik och räddade över tusen judar under andra världskriget finns ett museum för att hedra hans minne och för att visa hur staden såg ut när judarna jobbade för honom.

Boka: Aparthotel Miodowa har lägenhet från 630 kr/natt.

5 weekendstäder för dig med liten reskassa
I Kraków finns gott om mysiga torg att slå sig ned vid. Foto: Thinkstock.

Topplistan: Här är Spaniens tio bästa stränder

50 måsten i Berlin

Budapests dynamiska distrikt

24 timmar – Ett dygn i Aten

Krakow – Europa tvinnas samman


Text: Redaktionen • 2016-05-14
GreklandLettlandPolenTjeckienUngernAtenBudapestKrakowListorPragRigaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top