Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Danmark

Europas bästa musikfestivaler

Sommaren är här och därmed också musikfestivalerna. Här är sommarens tio bästa!

Text: Redaktionen • 2007-05-31 Uppdaterad 2021-06-23

1) Rock am Ring

Tyskland, 1–3 juni Europas bästa musikfestivaler
En av Europas största festivaler med
betoning på rock och metall. Drar årligen 75 000 besökare till festivalområdet i Nürburgring i Tyskland. Några av banden som spelar till sommaren är Evanescence, Muse, Linkin Park, Mando Diao, The Hives, Travis, Smashing Pumpkins och Slayer.
Resa: Flyg till Frankfurt eller Köln. Ta dig sedan vidare med buss eller tåg de sju mil som återstår till Nürburgring. Ett annat bra alternativ är att själv köra bilen ner via Rödby–Puttgarten.
Pris: ca 1 000 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.rock-am-ring.com/

2) Rock im Park

Tyskland, 1–3 juni
Rock-, pop- och metallfestival i Nürnberg i södra Tyskland som anordnas – parallellt med Rock am Ring i norr. Drar årligen runt 70 000 besökare och några av banden som spelar i år är Muse, Evane-scence, Linkin Park, Mando Diao, The Hives och Smashing Pumpkins.
Resa: Flyg eller tåg till Nürnberg, därefter pendeltåget (S-bahn linje S2) till någon av hållplatserna Frankenstadion eller Dutzendteich.
Pris: ca 1 000 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.rock-im-park.de

3) Hultsfredsfestivalen

Sverige, 14–16 juni
Sveriges största och mest välkända festival för alla oavsett ålder och musiksmak. Hultsfredsfestivalen lockar ca 30 000 besökare varje år och har varit slutsåld de senaste två åren. Festivalen drar varje år till sig en rad olika stora artister. Klara för i år är bland andra Ozzy Osbourne, Timbuktu & Damn, The Ark, Amy Winehouse, Sahara Hotnights, Salem Al Fakir, Korn och Juvelen.
Resa: Hultsfred ligger längs riksväg 34 i nordöstra Småland. Det absolut enklaste sättet att ta sig dit är att kliva på Festivalbussen på en av dess ca 80 hållplatser (se -Roskilde). Bil och tåg är två alternativa färdsätt.
Pris: 1 695 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.rockparty.se.

4) Sónar

Spanien, 14–16 juni
Blandad festival med dans, dj:s och musik såsom elektro, techno, house och avancerad hiphop. Går av stapeln i Barcelona i Spanien med ett besökarantal som brukar ligga kring 30 000 personer.
Resa: Flyg till Barcelona. Därefter tar man sig lätt runt mellan de olika arenorna inne i -Barcelona med buss eller tunnelbana.
Pris: ca 1 200 kr.
Mer info: http://www.sonar.es.

5) Parkpop – The Hague 2007

Nederländerna, 24 juniEuropas bästa musikfestivaler
Europas överlägset största gratisfestival som årligen hålls i Zuiderpark i Haag, Nederländerna. Parkpop är som namnet antyder en festival för alla popentusiaster och besöks varje år av 350 000 hängivna musikälskare. Årets dragplåster är Kim Wilde, Blaxtar, Johan, The Answer och Members of Marvelas.
Resa: Flyg eller tåg till Haag. Därefter är det enklast att nå parken och festivalområdet genom kollektivtrafiken. Bussar till festivalområdet från båda tågstationerna (CS och HS) kommer att gå non-stop hela dagen.
Pris: Gratis.
Mer info: http://www.parkpop.nl.

6) Glastonbury Festival

Storbritannien, 22–24 juni
Populär festival i Somerset i Storbritannien med blandning av musik, teater, dans och kabaret. Något som är annorlunda med denna festival är att barnen är välkomna att följa med. I anslutning till den stora festivalen anordnas nämligen en särskild festival för barnen.
Resa: Flyg till Bristols internationella flygplats, därefter buss till Bristol Temple Meads tågstation. Från Temple Mead går sedan bussar till festivalområdet regelbundet.
Pris: ca 1 900 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.glastonburyfestivals.co.uk.

Europas bästa musikfestivaler7) Roskildefestivalen

Danmark, 5–8 juli
Roskilde är Nordeuropas och Danmarks största musikfestival med sina dryga 100 000 besökare varje år. Festivalen täcker in de flesta musikstilar och till banden som spelar i år hör bland andra Red Hot Chili Peppers, Björk, Slayer, Basement Jaxx och My Chemical Romance.
Resa: Ta tåget från Köpenhamn till Roskilde station, därefter buss eller tåg till festivalområdet. Du kan också ta direkttåg från Köpenhamns centralstation till Roskilde station. Ett annat alternativ är att hoppa på festivalbussen på en av dess ca 80 hållplatser. Går att boka på http://www.festivalbussen.com/.
Pris: 1 815 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.roskilde-festival.dk.

8) Oxegen

Irland, 7–8 juli
Årlig välbesökt tvådagars festival i rock’n’rollens tecken på Irland. Oxegen äger rum på Punchestown Racecourse i Naas och är en utomhusfestival som räknar med närmare 80 000 besökare. Band som är klara är bland andra Klaxons, Muse, My Chemical Romance, Snow Patrol, Scissor Sisters, Baby-shambles och James Morrison.
Resa: Flyg till Dublin, därefter buss till festivalområdet i Naas.
Pris: ca 3 000 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.oxegen.ie

9) Festival Internacional de Benicàssim

Spanien, 19–22 juli
FIB är främst en musikfestival men lämnar även stort utrymme till andra discipliner såsom modern konst, dans, mode, teater och kortfilm. Festivalen hålls i den vackert belägna orten Benicàssim i Spanien med gångavstånd till Medelhavet. Band som spelar i år är bland andra Animal Collective, Arctic Monkeys, The Hives, Iggy Pop & The Stooges och The Magic Numbers.
Resa: Flyg via London, Rom eller Milano till flygplatsen i Valencia. Därefter tåg från Valencia till tågstationen i Benicàssim. Du kan också välja att flyga till Madrid eller Barcelona för att sedan ta tåget direkt till Benicàssim. Det finns också möjlighet att ta direktbuss till festivalen från Valencia.
Pris: ca 1 450 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.fiberfib.com/.

10) Sziget Festival

Ungern, 8–15 augusti
Sziget äger rum i Ungerns huvudstad Budapest på ett unikt festivalområde på en ö mitt emellan Buda och Pest. Festivalen drar årligen ca 350 000 besökare till staden och anses av många vara mer än bara en musikfestival då det också ordnas andra typer av föreställningar och aktiviteter.
Resa: Flyg, tåg eller bil till Budapest. Festivalområdet är därefter lätt att nå via lokaltåg (HÉV) från Batthyány tér. Stig av på stationen Filatorigát.
Pris: ca 1 100 kr inklusive camping.
Mer info: http://www.sziget.hu.

Europas bästa musikfestivaler

Annas bästa festivaltipsEuropas bästa musikfestivaler

Anna Zavala, formgivare på Vagabond, har varit på elva festivaler. Favoriten är Roskilde, den missar hon inte gärna. Här är hennes bästa tips.
Packning: Kolla väderprognosen och packa därefter. Lämna hälften av det du tänkt ta med hemma, det nödvändiga finns alltid att köpa på plats.

Oumbärliga saker: Resorb, våtservetter, solskyddsfaktor, toalettpapper, regnponcho och en pirra att köra ölen på.

Camping: Sätt absolut inte upp ditt tält i närheten av ett staket. Det kommer garanterat att bli en pissoar där. Bli vän med grannarna. De är det bästa inbrottsskyddet.

Konserter: Det är omöjligt att hinna se allt. Välj ut godbitarna och låt resten bli en överraskning. Stanna till och kolla en oplanerad spelning. Man har alltid med sig nya favoriter hem.

Innan du somnar: Se till så att du har fyllt på vatten- och läskförrådet ordentligt!


Text: Redaktionen • 2007-05-31
DanmarkIrlandNederländernaRestipsSpanienStorbritannienTysklandUngern

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top