Annons
Annons
Spa i Budapest

Rudas är ett av Budapest bästa spaanläggningar, Foto: Budapest Spas

Ungern

Spa i Budapest – 4 värmande termalbad

Den ungerska huvudstaden Budapest har, tack vare heta terminalkällor, en lång tradition av turkiska bad och hälsosamma spakurer. Vi listar fyra favoriter!

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-16 Uppdaterad 2023-01-17

Rudas termalbad

Budapests badanläggningar är populära, men vill man inte vara omgiven av turister väljer man Rudas. Ta ett dopp i den oktogonformade poolen inomhus som utgör badets hjärta och är ett av Budapest äldsta och vackraste spaanläggningar från mitten av 1500-talet. Ta en simtur i de terapeutiska pooler för att sedan ta dig an staden. Vill man däremot njuta av de varma poolerna på kvällen är Rudas öppet mellan 22.00 och 03:00 på fredagar och lördagar. Spana ut över floden Donau från takets spaanläggning där det också finns en cocktailbar eller boka en skön behandling.

Varje sektion har sina egna individuella öppettider, bland annat är det turkiska badet endast öppet för kvinnor på tisdagar (män har flera dagar och olika tider) medan tors-sön erbjuder mixade tider. En paketlösning är att föredra om man vill bada och välja en behandling.

Prisförslag: 8 600 Ft (motsvarar omkring 260 SEK) för heldag i alla sektioner.

Adress: Döbrentei tér 9, 1013

Ett av Budapest och Europas äldsta termalbad i Rudas. Foto: Budapest Spas
Vad sägs om att spa på natten? Foto: Budapest Spas

Széchenyi termalbadet

Ett av Europas största termalbadskomplex dit såväl lokalbor som turister kommer. Ta dig an utomhuspoolerna, stämningsfullt omgivna av badhusets vackra exteriör (allt som allt har stället ett tjugotal olika pooler) och mjuka upp lederna i något av ställets bastun. Det finns också en rad medicinska behandlingar – den mineralrika poolen, lerbehandlingar och mycket mer.

På somrarna, efter klockan 22:00, arrangeras en av Budapests mest kända sparties – det vill säga ”spa-partyn”. Dock har dessa ställts in de senaste åren på grund av pandemin. Köp en heldagsbiljett och kom tidigt.

Prisförslag: 9 400 Ft (motsvara omkring 280 SEK) för heldag

Adress: Állatkerti krt. 9 – 11, 1146

Budapest populäraste termalbad är enorma Széchenyi. Foto: Victor Malyushev/Unsplash

Gellértbadet

Bokar man övernattning på lyxhotellet Gellért ingår entrén till badet, men även allmänheten är välkommen att simma i det pampiga inomhusbadet inhyst i den vackra art nouveau byggnaden. Utomhus finns flera pooler att värma sig i, en vågmaskin, terrasser med solstolar och en vacker omgivning som på kvällen lyses upp smakfullt. Man har också möjlighet att boka en privat badupplevelse för två som inkluderar en champagnemiddag.

OBS! Just nu genomgår hotellet en rejäl renovering och är stängt för gäster, men badet är öppet.

Prisförslag: 9 400 Ft (motsvara omkring 280 SEK) för heldag

Adress: Kelenhegyi út 4, 1118

Pampigt värre på Gellértbadet i Budapest. Foto: Daniel Olah/Unsplash
Gellértbadet är riktigt flott och skönt. Foto: Budapest Spas
Dekorativa mosaiker, marmor-terrasser och glastaket med vackert ljusinlsläpp på Gellértbadet. Foto: Budapest Spas

Lukács spa

Den termiska källan som håller igång Lukács bad är känd för att ha rik koncentrationer av olika salter och mineraler, och är därför ett av de mest hälsosamma baden i Budapest. Till det yttre påminner Lukács spa som en traditionell svensk simhall, det finns till och med en slags strömmaskin i en av utomhuspoolerna som gillas av barnfamiljerna. Inomhus finns flera mindre pooler och på taket ett relax-område med utegym.

Prisförslag: 4 400 Ft (motsvara omkring 140 SEK) för heldag.

Adress: Frankel Leó út 25 – 29, 1023

Utomhus i värmande pool på Lukács spa. Foto: Budapest Spas
Spat har genomgått en större renovering på 90-talet. Foto: Budapest Spas

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-16
UngernBudapestWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen