Annons
Annons
Tjej i shorts promenerar på gata.

Jill Johnson är känd från tv-serien Jills Veranda som utspelar sig i Nashville. Foto: Janne Danielsson/SVT

Restips

Jill Johnson om Nashville – ”jag är såld på staden”

Staden som aldrig sover, countrymusikens vagga och Jill Johnsons amerikanska hem. Vi pratade med den svenska artisten om kärleken till Nashville, musiken och vad man inte får missa när man reser dit.

Text: Karin Wimark • 2023-05-12 Uppdaterad 2023-05-16

Den amerikanska södern är USA:s kanske mest mytomspunna område. Musikens djupa rötter, historien, soul food och det där lunket som bara tycks infinna sig i södra USA fascinerar många.

Nashville är känt som countrymusikens vagga och hit vallfärdar låtskrivare, artister och musikälskare för stadens gästvänlighet och musikaliska puls. Redan på 1940-talet var Nashville känd som musikstad och här fanns de största musikstudiorna, skivbolagen och skivaffärerna. Men störst av allt var kanske radioshowen Grand Ole Opry som sändes över hela landet och var drivande för att skapa stadens image. 

– Nashville är en stad som jag inte kan värja mig emot på något plan. Även när den slår över och blir uppenbart, för mycket på alla sätt, så det så otroligt genuint ändå, säger Jill Johnson.

Kvinna sitter på en trottoar med hatt i handen.
Jill Johnson har förälskat sig i Nashville och reser dit så ofta hon kan. Foto: Janne Danielsson/SVT
Utsikt över storstad med skyskrapor.
I Nashville finns en lång musiktradition och otaliga scener där duktiga musiker framför sina verk. Foto: Unsplash

Tv-serien tar gäster till Nashville

Jill Johnson växte upp i Ängelholm och är småstadstjejen som tidigt blev countrydrottning med hela svenska folket. Nashville är hennes andra hem och över 50 gånger har hon rest till den amerikanska södern för att spela musik, leva av musik och bjuda dit vänner och bekanta, bland annat för tv-serien Jills Veranda. I år sändes femte säsongen av det populära musik-programmet där Jill bjuder in musiker till sin veranda i Nashville för att gigga, snacka musik och dela med sig av den stad hon kommit att älska så mycket.

– I Nashville är alla så avslappnade och jordnära. Träffar du någon på gatan så kommer du inte undan med bara ett hej, berättar hon skrattandes.

Dock var hennes första resa till Nashville en besvikelse och det hon möttes av var inte alls den pittoreska saloon-stad hon hade föreställt sig.

– Du måste göra din hemläxa. För du kan inte bara dra ner till Downtown i Nashville och tro att du ska bli frälst. Men visst är det speciellt att sitta i bilen med nedvevade rutor och höra livemusik från vart och vartannat fönster. Och kliver du in på väl valda hak, så är det väldigt hög kvalitet!

Du kan inte bara dra ner till Downtown i Nashville och tro att du ska bli frälst.

Jill Johnson
Ett band som spelar på en scen inne i en lokal.
Älskar du livemusik har du kommit rätt. Foto: Unsplash

Hur skulle du beskriva Nashville?

– Nashville är en typisk stad i Södern som badar i kärleken till musiken. Men det är också dubbelmoral. Här finns otroligt mycket konservatism och elände där de svarta har det tufft. Samtidigt med det eländet kommer det fantastiska kämpande, älskande människor med hjärta och öppen famn.

Varför ska man resa hit framför andra städer i södra USA?

– Nashville är countryns mecka och dit ska man resa för den levande musikscenen, maten och de varma människorna. 

Vad är största skillnaden mellan musikstäderna i södra USA?

– Alla städer är så otroligt stolta över sina legender och duktiga på att lyfta och bevara sina traditioner. Se bara på Memphis med sin blues och starka koppling till Elvis Presley eller på New Orleans som har sin stil. Gemensamt för de tre städerna är livemusiken.

Kvinna sjunger och spelar gitarr i skivbutik.
Runt Five Points finns det mängder av butiker och kaféer med livemusik. Foto: Unsplash

Var hittar man din favoritstadsdel i Nashville?

– Leiper’s Fork är som jag trodde Nashville såg ut innan jag kom dit första gången. Innan jag insåg att Nashville mestadels är bilhandlare, bensinstationer och ganska ful arkitektur. Leiper’s Fork är superavslappnat och charmigt med coola butiker med sådant som ingen har hemma, roliga smycken och gallerier med små scener.

En annan favorit är East Nashville med schysta loppmarknader och secondhandbutiker. Utgå ifrån Five Points som är en femvägskorsning och botanisera bland sköna kaféer, pizzerior och små butiker med livemusik, tatueringsstudios. Kom på dagen, stanna för happy hour på eftermiddagen och njut vidare på kvällen.

Vad är ditt bästa tips för att man som turist ska få ut så mycket som möjligt av staden?

– Hyr en bil. Känn efter vad du vill ha ut av din resa. Vad intresserar dig? Är det mest musik, börja då Down town och plocka sen upp en tidning som heter The Nashville Scene och kolla vad som händer under de dagar du är där. Det finns vackra nationalparker om du gillar naturupplevelser, whiskydestillerier, Western-ridning, massor av fried chicken som måste testas.

Kvinna med rutig skjorta står lutad mot vägg med grafitti.
Res till Nashville för den levande musikscenen, maten och de varma människorna, säger Jill Johnson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Läs också:

Jill Johnsons 10 favoriter i Nashville

10 måsten i Memphis – chefredaktören tipsar

6 episka roadtrips i södra USA


Text: Karin Wimark • 2023-05-12
RestipsUSAIntervjuMusik

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen