Annons
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Restips

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

Det finns några plaster på jorden där historiens vingslag slår extra starkt och som man aldrig behöver ångra att man reste till. Vilka har du på din bucket list?

Text: • 2015-09-28 Uppdaterad 2021-09-14
Annons

1. Bagan – Mandalay, Burma

Den antika staden Bagan i Myanmar är en riktig pärla med över 2 000 buddhistiska tempelruiner att strosa runt bland. De allra flesta templen byggdes under storhetstiden mellan 1000–1200-talet men några uppfördes redan under 800–talet. Ett alternativ är att se ruinerna ovanifrån i luftballong – en magisk upplevelse, särskilt i solnedgången!

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

2. Elloragrottorna, Aurangabad, Indien

Grottorna som finns med på FN-s världsarvslista höggs direkt ur bergen mellan 600- och 1000-talet och det är med en enorm skicklighet och detaljrikedom som de mejslats fram ur klippväggarna. Vissa delar av de 34 grottorna är uppbyggda som små städer med tempel, skulpturer och små rum. De mest spektakulära grottorna är de hinduiska men det finns även buddistiska- och jaingrottor bredvid som är sevärda.

Annons
11 ruiner du måste uppleva innan du dör

3. Asklepieion, Grekland

Ruinerna på ön Kos anses vara resterna efter världens första sjukhus. Det byggdes omkring 500-talet före Kristus som en plats för att dyrka läkekonstens gud Asklepios. Senare på Hippokrates tid blev det sjukhus med läkarskola, badhus och tempel och en av medelhavets viktigaste platser. Vid utgrävningar har man hittat en hel del kirurgiska instrument.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

4. Efesos, Turkiet

Den antika staden Efesos ligger ca 7 mil söder om Izmir och har anor från 10-talet före Kristus. Det är otroligt välbevarat med tanke på alla de krig de grekiska staterna förde under sin tid. Framförallt ruinerna av teatern och biblioteket är de stora sevärdheterna här. I staden fanns också tidigare ett av världens sju underverk, Artemistemplet.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

5. Petra, Jordanien

Staden som är uthuggen i sandstensklipporna i den jordanska öknen tillhör nu ett av världens sju nya underverk och slutar aldrig att hänföra resenärer från hela världen. För att vara 2 500 år gammal är arkitekturen imponerande och mystisk, inte konstigt att många filmer spelats in på just den här platsen. Idag finns cirka 800 olika byggnader och monument bevarade bland annat kungagravar, tempel, vattenkanaler, kolonner och offerplatser.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

6. Tikal, Guatemala

Tikal är den största av Maya-civilisationes antika ruinstäder och ligger i regionen Peten i Guatemala. Här finns ett hundratal antika byggnader men endast en liten del har blivit utgrävda. Det största templet är 47 meter högt med en brant trappa som leder upp till toppen där man har en fantastisk utsikt över det historiska området.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

7. Stonehenge, England

Stonehenge kommer aldrig att sluta fascinera mänskligheten och inte heller alla de olika teorier som florerar kring varför och hur det byggdes. De enorma klippformationerna förbryllar, materialet som använts för den inre cirkeln till exempel, är en blåaktig sten som inte finns i trakten, utan måste ha hämtats långväga ifrån. Mäktigt monument som måste upplevas.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

8. Pompeji, Italien

Förmodligen den bäst bevarade antika romerska staden i världen tack vare den vulkaniska aska som begravde den vid Vesuvius utbrott. Framförallt är det Forum, de romerska baden och ett antal hus och villor som är bäst bevarade. Att gå genom Pompejis gator är som att gå rakt igenom historieböckerna.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

9. Chichén Itza, Mexico

Den historiska staden på Yucatánhalvön bär spår av olika kulturepoker, en maya- och en itzáepok. Stadens storhetstid slutade omkring 1400 och ruinerna påträffades i djungeln på 1800-talet. Många av byggnaderna har restaurerats, mest känd är en den stora pyramiden El Castillo som är 30 meter hög. Även Chichén Itza har blivit utsett till ett av världens sju nya underverk.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

10. Koh Ker, Kambodja

Den antika staden Koh Ker utanför Siem Reap i Kambodja har ett flertal välbevarade byggnader av sandsten och tegel men ligger i ett område av tät djungel. Bland höjdpunkterna finns bland annat en imponerande sju våningar hög pyramid. Koh Ker finns med på UNESCOS världsarvslista och blir mer och mer anpassat för turister, så skynda hit.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

11. Ayutthaya, Thailand

Ett stort antal byggnader finns fortfarande kvar i nationalparken Ayutthaya och vittnar om stadens storhetstid mellan 1300-1700-talet. Omfattande reparationer och ombyggnader har gjorts under årens lopp som hjälper till att behålla mycket av stadens forna glans.

11 ruiner du måste uppleva innan du dör

10 bästa länderna för etiskt resande

15 konton på Instagram att följa för reseinspiration

10 av världens galnaste festivaler


Text: • 2015-09-28
RestipsListor
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top