Annons
Annons
Magdalena Mecweld

Magdalena Mecweld

Restips

12 yogaresor i Europa

Att leva dekadent och frossa i fet mat på semestern är ute. Istället är det spirituell utveckling och äta organiskt som gäller. Varsågod – vi ger dig sommarens och höstens hetaste yogaresor i Europa!

Text: Magdalena Mecweld • 2009-06-03 Uppdaterad 2021-09-14

Londons tre bästa yoga

Golden Door YogaVad: En vacker personlig yogastudio hemma hos populära lärarna Norman Blair och Dina Cohen. Varm atmosfär och humana priser. Norman är en av pionjärerna inom yin yoga, den mer meditativa yogaformen. Han håller även i alla nivåer av ashtanga. Dina har vinyasa flow-klasser. Ett utmärkt alternativ till mer trendiga men ganska opersonliga yogastudior.
Priser: Cirka 8 pund för en klass.
Var: Fairbridge Road 19, London, T-bana Archway.
Tel. 020-770 074 28, http://www.goldendooryoga.com.

Triyoga
Vad: Den trendigaste och mest hajpade yogastudion i London. Även den största och mest populära. Här kan man förutom hatha, kundalini och ashtanga även testa senaste yogaformerna som yin yoga, shadow yoga och restorative yoga. Känt för sina kändisar och världsberömda gästlärare. Trots eller kanske tack vare den nästan äckliga trendkänslan är detta ett skönt ställe att slappna av på, mycket på grund av lokalernas estetik, den goda maten och den tjusiga atmosfären – om man har råd.
Priser: 11–18 pund för ett pass.
Var: Triyoga har tre lokaler i London. Finns i Primrose Hill med tillhörande yogabutik och restaurang med hälsomat, Neals Yard i Covent Garden och i Soho på Carnaby Street. Tel 020-748 333 44, http://www.triyoga.co.uk.

Globe House
Vad: En generös fastighetsägare och tillika yogafantast har dedikerat ett hus vid London Bridge till yoga. Billigast i London eftersom den rika ägaren inte ämnar tjäna pengar på den spirituella yogan. Opretentiös och skönt avslappnad atmosfär i fantastisk lokal med utsikt över hela London. Den omtyckte läraren Norman Blair har kurser här i både yin yoga och ashtanga. På Globe House kan man även pröva shadow yoga, en häftig form med inspiration från kampsport. Vem som helst är varmt välkommen, otrendig som hipp, rik som fattig.
Priser: 6–10 pund för ett pass.
Var: Vid T-banan London Bridge i centrala London, http://www.globehouse.org.

Yoga i Spanien

Andalusien
Vad: Retreatet Kaliyoga är beläget i en grön dal, omgivet av mandelträd och naturreservatet Sierra de las Nievas i Anda-lusien, Spanien. Vackrare än så här blir det knappast. Efter yogan kan du bada i den lyxiga poolen som är omgiven av en blomstrande trädgård och sedan softa i hängmattan medan du smuttar på din detoxjuice. Förutom yogan har man lagt energi på maten som är utsökt vegetarisk. Kaliyoga har ofta världsberömda brittiska yogalärare och lika världsberömda
yogisar. Du bor i vackert inredda och bekväma dubbelrum med eget badrum.
Pris: Från 10 000 kr för en vecka.
Var: Kaliyoga Retreats, Apartado de Correos 171, Orgiva,
Granada, Spanien, http://www.kaliyoga.com.

Barcelona
Vad: Ball ashtanga i lika häftigt minimalistisk yogastudio i centrala Barcelona. Här är man ortodox ashtangi så om du är otränad nybörjare bör du ringa först och fråga om det är okej.
Pris: 15 euro för ett pass.
Var: C/ Pelayo 52, Barcelona. Tel 0620-58 09 92. http://www.ashtangayogabarcelona.org.

Ibiza
Vad: De flesta kändisar vill hålla sig i form med hjälp av yogan som numera kanske kan kallas kändisgympa. Många av cele-briteterna tillbringar en stor del av sin tid på Ibiza. Detta har resulterat i att den ena hippa yogastudion efter den andra har öppnat på denna karga vitkalkade partyö. En av de mest prisvärda är Ibiza Yogas anläggning i byn Benirras. Här kör man ashtanga tre gånger om dagen i en pittoresk omgivning.
Pris: Från cirka 5 000 kr för en vecka inklusive alla måltider och all yoga. Massage tillkommer om så önskas,
Var: Benirras Beach och andra platser på Ibiza, http://www.ibizayoga.com.

Sitges
Vad: Vid kusten, i den vita konstnärsstaden Sitges strax utanför Barcelona, ligger denna lilla mysretreat. Man bor i en privat etagevilla med utsikt över Medelhavet. Villan har fem sovrum med kök som man delar. Här finns förutom klassisk yoga även tai chi, qigong och meditation. Drivs av svenska yogaläraren Mikael Reuterberg.
Pris: 5 950 kr för fyra nätter, halvpension, bokas genom http://www.inshapetravel.se.
Var: Sitges ligger 35 km sydväst om Barcelona.

Yoga i Grekland

Kreta
Vad: I byn Agios Pavlos på Kretas lugna sydkust ligger två fantastiska yogaretreat i närheten av varandra. D en häftigare av dem, Triopetra, ligger på en höjd med utsikt över Medelhavet. Här undervisar den internationellt kända svenska yoga-läraren Maria Boxx i ashtanga yoga. Den vegetariska maten tillagas av toppkockar och det mesta är verkligen genomtänkt in i minsta detalj. Har man inte råd att bo på själva stället kan man hyra in sig på den lokala tavernan i byn och promenera till de dagliga yogaklasserna.
Pris: Cirka 9 000 kr för en veckas retreat på halvpension.
Var: Agios Pavlos, Kretas sydkust. Triopetra: http://www.astanga.gr. Yoga Plus: http://www.yoga-plus.com.

Yoga i Frankrike

Pyrenéerna
Vad: Man yogar och mediterar i 1700-talsslottet Chateau Fort, som ligger i en lugn blomsterdal omgiven av berg och små bäckar som mynnar ut i en liten sjö. Den ena av de två yoga-salarna är belägen på toppen av slottet med franska fönster ut mot den fantastiska utsikten. Förutom yoga och meditation kan man bli helad med hjälp av reiki-healing, olika slags massage och zonterapi. Omgivningen här är nog det närmaste man kan komma en saga och man behöver varken yoga eller meditationen för att känna lugnet och friden som omger en. Läraren blandar olika tekniker från iyengar och klassisk hatha yoga.
Pris: Cirka 10 000 kr för 7 dagar inklusive brunch och middagsbuffé.
Var: Yogaretreaten Domaine de la Grausse är belägen i den pittoreska byn Clermont La Grasse i hjärtat av franska sidan av Pyrenéerna. Den närmaste staden är Toulouse. http://www.yogafrance.com.

Provence
Vad: Bland lavendelfält, fruktplantager och den största ekologiska odlingen i Frankrike har man omvandlat en privat villa till ett andligt center.
För vem: För alla nivåer. Centret har yogaretreater då intresse finns, mejla med förfrågan.
Pris: Cirka 10 000 kr för en vecka, inklusive alla måltider.
Var: Tre timmars bilresa från Paris i den lilla byn Luberon.
http://www.yogaretreatsinprovence.com.

Yoga i Italien

Rom
Vad: Sunflower retreat utanför Rom har flera välutbildade engelska yogalärare. Här kan man även ägna sig åt andra holistiska terapier som tai chi, reiki healing och pilates. Hela retreaten är ekologisk. Du bor i ganska lyxiga dubbelrum med eget badrum. Vegetarisk buffé i restaurangen. Dagliga yoga- och meditationsövningar.
Pris: Från 5 000 kr för en vecka.
Var: Sunflower retreat ligger en timme utanför Rom i den mysiga byn Casperia, tel 0331-203 81 67, http://www.sunflowerretreats.com.

Yoga i Turkiet

Taurusbergen
Vad: Ashramet grundades av ett äkta par med de passande gurunamnen Yogibaba och Madame Lourdes. Under veckan får man förutom den fysiska yogan även lära sig om yogafilosofin och många olika andningsövningar. Man kör två timmar hatha/power yoga på morgonen och spiritual yoga på kvällarna. Rynkorna slätas ut med ansiktsyoga och ens inre med detoxdrycker, vegetarisk mat och meditation. Varken alkohol eller rökning är tillåten och par får inte dela rum.
Pris: 9 100 kr för en vecka, helpension.
Var: Ligger på 800 meters höjd i Taurusbergen, tre timmars bilfärd från Alanya. http://www.inshapetravel.se.

12 yogaresor i Europa

Tips!

Svenska yogastudior som Yoga Shala (http://www.ashtangayoga.se), Yoga Yama (http://www.yogayama.se) och Atmajyoti (http://www.atmajyoti.se) har årliga yogaresor till Mallorca och Italien. Besök deras hemsidor för mer information.

Liten yoga-guide

1. ASHTANGA YOGA
En fysiskt krävande yoga-form där Madonna och Sting är de mest kända utövarna. Förutom flexibilitet tränar man även upp konditionen. En yogans McDonald’s, oberoende var man befinner sig i världen ser ett pass likadant ut med exakt samma rörelser.

2. HATHA YOGA
Den populäraste och vanligaste yogaformen. En lugnare form av yoga, rörelserna byts ut av instruktören inför varje pass. Varje pass har även olika nivåer, från lätt till svår.

3. KUNDALINI YOGA
En form där man förutom fysiska rörelser använder andning och mantran. Ett pass kan anpassas till ett särskilt ändamål, till exempel bättre fysik eller bättre relationer.

4. YIN YOGA
Den fridfullaste yogaformen där man sitter under minst fem minuter i varje position. En lugnande och skön yoga för stressade storstadsbor. Används ofta som ett komplement till ashtanga.

5. VINYASA FLOW (YOGA FLOW)
Ett pass som blandar rörelser från ashtanga och hatha yoga och där instruktören sammanställer passet som liknar ett danspass. Ofta med musik.
6. YOGA PILATES
Pilates är en mjuk men ändå fysiskt krävande form. Man koncentrerar sig på att stärka buken som anses upprätthålla resten av kroppen. Grundades av tysken Joseph Pilates.

7. BIKRAM YOGA
Grundades i Kalifornien av indiern Yogiraj Bikram. En hatha yoga som utövas i upphettade lokaler för att mjuka upp musklerna.


Text: Magdalena Mecweld • 2009-06-03
RestipsAktiv semesterBarcelonaIbizaKretaListorLondonRom

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top