Annons
Annons

1522310.jpg

Frankrike

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Bakom ånglok i Skottland, under glastak i Rhendalen och utan tak i Pyrenéerna. Vi har listat några av Europas skönaste tågresor.

Text: Per J Andersson • 2018-07-20 Uppdaterad 2021-10-05

1. Österrike och Italien

Wien – Venedig


Längd: 600 km. Restid: 7 tim 40 min. Pris från: 290 kr

Det finns flera vackra tågresor rakt genom Alperna. Zürich–Milano via Luganosjön är en. München–Venedig via Brennerpasset en annan. Men allra tjusigast utsikt får man nog på den klassiska linjen Wien–Venedig som numera trafikeras av ÖBB:s snabbtåg Railjet som briljerar med en fart på 230 km/tim.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Foto: Adobestock

Ombord finns restaurangvagn med bordsservering. Sitter du i första klass serveras obegränsat med vin – och då får du raviolin eller wienerschnitzeln uppdukad på fällbordet vid din sittplats.

En timme efter att du lämnat Wiens kullerstensgator bakom dig, närmare bestämt i Gloggnitz, kör tåget in på den världsarvsklassade Semmeringbanan från 1854, Europas första bredspåriga bergsjärnväg. På den fyra mil långa sträckan till Mürzzuschlag åker du nästan konstant uppför och i slingrande serpentiner, genom 14 tunnlar, över 16 viadukter och 110 sten- och järnbroar. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka påoebb.at

2. Skottland

Fort William – Mallaig


Längd: 66 km. Restid: 1 tim 30 min. Pris från: 375 kr

Det var i Storbritannien som världens första järnväg byggdes 1830. Flera av de äldsta linjerna trafikeras fortfarande. En av de häftigaste resorna börjar med Caledonian Sleeper, nattåget från London till skotska Fort William vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg (1  344 meter över havet). Där väntar The Jacobite Steam Train, ett nostalgitåg draget av ånglok. Det avgår dagligen från april till oktober och tuffar fram till det nordliga fiskeläget Mallaig. Halvvägs åker man över den 120 år gamla ikoniska Glennfinnanviadukten, där scenerna med Hogwarts Express i Harry Potter-filmerna spelades in.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Tar du tåget till skotska fiskebyn Mallaig får du åka på Glennfinnanviadukten där tågscenerna i Harry Potter-filmerna spelades in. Foto: Adobestock

Kliv av tåget i atlanthamnen som är omgiven av sluttande hedar och gå till närmaste sjökrog och frossa i lokalt fångad fisk och skaldjur. Sedan kan du ta ett dopp från den vita sandstranden vid Morarflodens utlopp några kilometer söder om byn.

Vill du fördjupa dig i tåghistorien gör du ett stopp i York på vägen tillbaka till London och besöker National Railway Museum.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka: nationalrail.co.uk

3. Norge

Oslo – Bergen


Längd: 496 km. Restid: 6 tim 38 min (Flåmsbanan tar ca 50 min). Pris från: 379 kr

Den tuffaste kampen mellan människan och naturen som någonsin utspelats. Det brukar man kalla bygget av järnvägen från Oslo till Bergen som går över Hardangervidda och bergspass på över 1 200 meter. Bergensbanen invigdes 1909 och har sedan dess varit norrmännens stolthet. Tågentusiaster brukar klassa den som världens vackraste järnvägslinje.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Järnvägen från Myrdal uppe på fjället ner till Flåm vid havsfjorden är en av världens brantaste. Foto: Visit Flåm

Mitt på linjen, i det lilla samhället Myrdal, börjar en bibana som är om möjligt ännu mer spektakulärt vackert dragen genom landskapet. Flåmsbanan, som den kallas, slingar sig brant nerför i två mil från det karga fjällandskapet på nästan 900 meter över havet, förbi branta bergssidor, dundrande vattenfall och genom smala dalar, ner till Flåm vid Aurlandsfjorden. Den banan, som stod klar 1940, tog 16 år att bygga och är idag en av världens brantaste järnvägar med reguljär passagerartrafik.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka på: nsb.no

4. Frankrike

Villefranche-de-Conflent – Latour-de-Carol


Längd: 63 km. Restid: 3 tim. Pris från: 120 kr

Sedan 1910 har de gula tågen kämpat sig uppför den smalspåriga järnvägen i franska Pyrenéerna. Den tre timmar långa resan med Le Train Jaune, som lokalt också kallas för kanariefågeln, rullar ständigt i uppförs- och nerförsbackar och avverkar under sin mödosamma färd totalt 1 200 fallhöjdsmeter. Höjdrekordet sätts vid stationen i Bolquère-Eyne på nästan 1 600 meter över havet.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Gula tåget tuffar fram genom Pyrenéerna. Välj andra vagnen, den utan tak, och känn vinden i ansiktet. Foto: Adobestock

Tåget slingrar sig genom en bildskön nationalpark, genom 19 tunnlar och över den 156 meter långa hängbron Pont Gisclard från 1910. Reser du på sommaren kan du sitta i den öppna vagnen med en frisk fartvind i ansiktet.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Ambulerande kioskvagnar hotar restaurangvagnen med bordsservering, som trots allt lever kvar på flera europeiska tåg. Foto: Adobestock

Framme i Latour-de-Carol på gränsen till Spanien har du bara drygt två mil till spansk-katalanska La Molina, som vintertid är en av Pyrenéernas mysigaste skidorter och sommartid lockar med många fina vandringsleder. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka på: sncf.comM

5. Tyskland

Köln – Mainz


Längd: 210 km. Restid: 1 tim 20 min (som snabbast). Pris från: 290 kr

Mittelrheinbahn följer troget floden Rhens västra strand från Köln i norr till Mainz i söder. Häftigaste delsträckan är den mellan Koblenz och Bingen då tåget ilar fram genom den världsarvsklassade delen av Rhendalen.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Järnvägen längs Rhenfloden bjuder på utsikt över vinodlingar, slott och borgar. Foto: Adobestock

Mellan 1928 och 1987 trafikerades sträckan av Rheingold, ett tåg som band samman holländska nordsjökusten med schweiziska Alperna och på sin tid var lika klassiskt som Orientexpressen. Idag kan du välja mellan långdistanstågen ICE, EG och IC och regionaltåg som gör uppehåll på varje station. Passa på att kliva av och besöka byarna och kanske också en vingård. Väljer du ett långdistanståg kan du göra en avstickare till restaurangvagnen och bli serverad vid bord med vita dukar och linneservetter medan dalens vinstockar och gårdar virvlar förbi utanför fönstret.

Häftigast upplevelse får du om du väljer det schweiziska Eurocitytåget Hamburg–Zürich som har panoramavagn med glastak. Kommer du norrifrån ska du se till att sitta på vänster sida för bästa utsikt. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka på: mittelrheinbahn.de och bahn.de

6. Wales

Shrewsbury – Aberystwyth/Pwllheli


Längd: 190 km (Shrewsbury–Pwllheli). Restid: 3 tim 30 min. Pris från: 160 kr

Kanske är Cambrian Line som tar dig från Shrewsbury till Aberystwyth och Pwllheli Storbritanniens vackraste tågresa. Allra vackrast är sträckan som brukar kallas för Cambrian Coast Line och går från Dovey Junction till fiske- och skeppsbyggarstaden Pwllheli.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Tåget passerar tätt intill medeltida borgen Conwy Castle, som byggdes av kung Edvard I på 1200-talet. Foto: Adobestock

Järnvägen, som invigdes redan 1869, bjuder på storslagen utsikt, först över Cambrianbergen och sedan över Atlanten och kustlandskapet med sina saltstänkta sandstränder, klippor, och historiska slott och borgar i Aberystwyth, Harlech och Criccieth.

Den sydliga ändstation ligger i Aberystwyth, som är en fin liten universitetsstad med en livlig hamn där du frossar i hummer, piggvar och annan pinfärsk fångst från Atlanten.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka på: nationalrail.co.uk

7. Schweiz & Italien

Chur/Davos – Tirano


Längd: 144 km (Chur–Tirano). Restid: 4 tim 15 min. Pris från: 650 kr

Världens långsammaste tåg. Så marknadsför sig Bernina Express, den del av den smalspåriga Rätiska järnvägen som går från skidorten Davos och den medeltida staden Chur i Schweiz till Tirano i Italien. Rälsen löper rakt genom de mest dramatiska delarna av Alperna – genom 55 tunnlar och över 196 broar, däribland de ikoniska Brusio- och Landwasserviadukterna, och upp över Albula- och Berninapassen på över 2 200 meters höjd. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Bernina Express från skidbackarna i schweiziska Davos till värmen i italienska Tirano är en del av mer än 100 år gamla Rhätische Bahn. Foto: Adobestock

Ombord finns panoramafönster och servering där du med fördel läppjar på ett glas rött nebbiolo- eller vitt rieslingvin, serverat tillsammans med en ostbricka, medan tåget gnisslande och knarrande tar sig genom kurvor och upp- och nerför branta backar. Om du förbeställer kan du få varm mat serverad vid din sittplats. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka rhb.ch

8. Spanien

Oviedo – Vigo


Längd: 430 km. Restid: 9 tim 40 min. Pris från: 410 kr

En av Spaniens tjusigaste tågresor går från Oviedo i Asturien, över kalkstensbergen Picos de Europa, förbi den gamla guldhandelsstaden León till hamnstaden Vigo i Galicien. En tågresa från Biscayabukten till atlantkusten med utsikt över såväl storslagna bergstoppar som försvinner in i molnen som soldränkta nordspanska slätter.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter
Framme i Vigo tar du båten ut till Islas Cies och Playa Rodas, som The Guardian utsett till världens vackraste strand.

Det här är ett modernt vardagståg utan servering. Därför är ett hett tips att göra ett stopp halvvägs och utforska León, en bortglömd stad i turistsammanhang, men med potential att bli ett nytt Barcelona. Gränder, tapasbarer, en gotisk katedral, ett av Spaniens vackraste torg inramat av arkader – allt med anor från århundradet före Kristus. Passa på att smaka lokala specialiteter som de mineralaktiga vinerna från regionen Bierzo Alto, olika rätter med kikärtor och kål, morcilla(blodkorv) och cordero asado(ugnsgrillat lamm). Kanske köpa med dig några av dessa läckerheter för att duka upp som picknick på den fortsatta tågfärden ut mot Atlanten.

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter

Boka på: renfe.com 

Älskar du också tåg?

Läs alla våra artiklar, guider och nyheter om tåg här!


Text: Per J Andersson • 2018-07-20
FrankrikeItalienNorgeÖsterrikeSchweizSpanienStorbritannienTysklandListorOsloSkottlandTågresorVenedigWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen