Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar

Där det finns turister finns det även bedragare som vill lura dem på pengar. Förutom de mer "traditionella" metoderna som stöld och påhittade extraavgifter så finns det en uppsjö av sätt som skurkar och bedragare kan försöka göra detta på. Här är några av de vanligaste.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-18 Uppdaterad 2021-06-23

1. Korvtricket – vanligt på flygplatser

En klumpig person ”råkar” fläcka ner din skjorta genom att spruta senap på dig när han äter en varmkorv eller något liknande. Full av ursäkter vill denne sedan hjälpa dig att torka bort fläcken, och tar under tiden för sig av dina ägodelar. Enligt Travel + Leisure är denna blåsning vanlig på platser där det finns mycket folk och där personer har bråttom och eller är okoncentrerade.

2. Jetskibluffen – särskilt vanlig i Phuket och Pattaya 

Vagabond har tidigare skrivit om jetskibluffen när vi listade 7 vanliga turistbluffar i Thailand, men kort går den ut på att en arrangör pressar dig på pengar för påstådda skador. Se därför till att alltid noggrant gå igenom alla eventuella repor och bucklor på vattenscootern tillsammans med arrangören innan du ger dig av. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
En vattenscooter utanför Phuket. Foto: Istock.

3. Gratisarmbandet – bland annat Paris

En man eller kvinna överrumplar dig med vänlighet och börjar prata med dig samtidigt som hen börjar fläta ett armband runt din handled. När personen, som kan vara väldigt påstridig är klar går armbandet inte att ta av och du krävs på betalning. Enligt Huffington Post är denna bluff även vanlig i flera europeiska storstäder. Även versioner som inkluderar att någon spår din hand eller ger dig en örtbukett eller blomma förekommer.

4. Tre koppar  – vanligt i storstäder som Barcelona, London, Stockholm och New York 

Att säga att du inte ska satsa pengar på gatuspel kan tyckas överflödigt, men det är trots en del turister som går på den här bluffen. Spelet går ut på att försöka gissa var en boll eller kula ligger efter att en man eller kvinna skyfflat runt den under tre stycken koppar. Ofta kan du se hur andra medspelare/turister vinner men när det är din tur att gissa lyckas du aldrig gissa rätt. Detta är för att de andra spelarna ofta är i maskopi med personen som leder spelet.

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar

5. Det falska konstgalleriet – Kina

Den här bluffen ska vara särskilt vanlig i stora kinesiska städer som Shanghai och Peking. Det som sker är att du blir kontaktad av ung person som utger sig för att vara en konststudent, skriver Travel + Leisure och hänvisar till China-Mike. Om du går kan du bli pressad att betala en dyr entréavgift eller att köpa överprissatta drinkar eller konstverk. 

6. Mjölkbluffen – vanligt på Kuba och i Kambodja

Bluffen går ut på att du blir uppsökt av gatubarn eller mödrar med barn som ber dig att köpa mjölk eller mjölkersättning, eftersom de inte har råd med detta själv. De tar sedan med dig till en affär där du går med på att köpa sagda mjölk. När du sedan lämnar platsen lämnas mjölken tillbaka till butiksägaren och vinsten delas mellan butik och bluffmakare. ”Faktumet att de frågar efter mjölk och inte pengar gör att många resenärer går med på det”, konstaterar resebloggaren Ferdinand Göetzen på sin blogg Wirelessvagabond.

7. Tidningstricket ­– Rom

Plötsligt kommer en grupp barn fram till dig och börjar ivrigt vifta med en tidning. Du blir distraherad och upptäcker sedan att du blivit bestulen. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
Foto: Istock.

8.  Den ramlande damen – London

Den här bluffen är vanlig i London men förekommer i hela världen, skriver Travel + Leisure. Precis som med tidningstricket går denna bluff ut pÙ? att distrahera dig så att dina fickor kan länsar av ficktjuvar. Som titeln antyder innehåller bluffen en (vanligtvis äldre) kvinna som ramlar, faller eller snubblar i en folkmassa.

9. Den upphittade ringen – Paris 

Den här bluffen är vanlig i flera europeiska storstäder och kommer i flera varianter skriver Huffington Post. Antingen kan den tillsynes dyrbara ringen – som hittas av en tillsynes oskyldig och vänlig ”turist” som frågar om det är din – användas för att distrahera dig samtidigt som du blir bestulen, eller så kan den användas för att försöka få dig att köpa den.  Ringen är naturligtvis skräp. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
Foto: Istock.

10. Den flirtiga lokalinvånaren – förekommer dels på Kuba och i Nairobi

Eller det trevliga paret, om du reser tillsammans med din partner,  som söker upp dig och börjar konversera. Efter ett tag bjuder den snygga mannen/kvinnan eller paret med dig eller er på en drink på en ”extremt trevlig bar” som få turister känner till. Problemet är bara att ni antagligen kommer få betala dubbla för drinkarna och att det är ni som står för notan. Undvik detta genom att tacka nej eller välja baren själva. 

11. Bilproblem – Baltikum, Brasilien, Sicilien och Sydafrika (bland annat)

Den här bluffen bör man se upp med om man hyr bil på semestern. En annan förare kör upp bredvid dig och signalerar att något är fel. Samtidigt som du går ur bilen för att undersöka felet tillsammans med den hjälpsamma föraren blir din bil länsad på värdesaker. I riktigt illa fall kan du dessutom bli rånad och hotad med kniv, skriver Business Insider. 

12. Skoputsaren – vanlig i bland annat Istanbul

Går ut på att: En skoputsare tappar en borste framför dig som du tar upp och ger till honom. Som tack erbjuder han dig att putsa dina skor. En generös gest som han kommer att vilja ha pengar för efteråt.

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
Foto: Istock.

13. Medpassageraren i taxin – vanlig i särskilt Indien

Olika typer av taxiblåsningar förekommer i de flesta länder. En som är särskilt svår att förhindra är ett scenario som är särskilt vanligt i Indien, enligt Business Insider. ”Vänliga lokalinvånare” riktar in sig på turister som ser vilsna eller bortkomna ut och erbjuder dem att dela på en taxi tillsammans med dem. De sätter sig sedan i framsätet och när färden är över kommer de att be dig om pengar så att de kan betala. Men istället för ge pengarna till föraren sticker de iväg med stålarna och du blir ensam kvar med en förare som vill ha betalt.

14. Falska gränsavgifter ­– Spanien och Gibraltar

Är en blåsning som har förekommit särskilt frekvent vid gränsen mellan Gibraltar och Spanien enligt det irländska försäkringsbolaget AIG. Det som sker är att falska gränsvakter tar kontakt med turister och ber dem att betala en gränsavgift. Problemet är bara att det inte finns någon sådan. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
En apa blickar ut över Gibraltarsundet. Foto: Istock.

15. ”Taxametern är trasig” – flera länder

Särskilt utanför flygplatser i länder som Kina, Polen, Spanien, Thailand och Vietnam, för att nämna några.  Genom att påstå att taxametern är trasig blåser taxichaufförer turister på priset. För att undvika detta bör du alltid använda dig av legitimerade taxichaufförer från seriösa bolag och det kan vara bra att läsa på om vilka dessa är i respektive land innan du reser. 

17. Ammunitionsbluffen – vanlig i Filippinerna

Den här blåsningen förekommer främst på flygplatsen i Filippinernas huvudstad Manila. Den utförs av korrupta flygplatsarbetare som placerar vapenammunition i ovetandes turisters resväskor som sedan tvingas betala böter. Böterna kan ligga på belopp som motsvarar allt mellan någon hundralapp till flera tusen kronor. 2014 rapporterade över 1 000 turister att de blivit utsatt för bluffen. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
Foto: Istock.

17.  Falska namninsamlingar – vanligt i Frankrike

I framförallt Frankrike finns en bluff där barn närmar sig turister för att be dem att stötta en fråga eller välgörenhet och dessutom skänka pengar till denna, skriver försäkringsbolaget AIG. Som vanligt bÙ�r man hålla koll på sina ägodelar om man blir närmad av någon man inte känner.

Som Vagabond skrev om förra månaden har en version av denna bluff även nyligen börjat cirkulera i New York. 

18. Palatset är stängt – vanligt i framförallt Asien

Det som sker i denna bluff är att någon du träffar på frågar dig var du ska varpå du får reda på att sevärdheten, palatset eller attraktionen tyvärr har stängt. Hen kommer sedan erbjuda sig att ta med er till ett annat ställe att besöka, men leder er istället till en klädbutik, skräddare eller juvelerare där ni pressas till att handla. Bluffen är särskilt förekommande i Thailand. 

18 av världens värsta och vanligaste turistblåsningar
Wat Phra Kaew, Bangkok.

Bäst i test av 10 kabinväskor: Bara ett fåtal håller tätt

18 löjligt bedårande byar i Spanien

Fail! – 31 översättningar som gått käpprätt åt skogen

9 heta designhostels i Europa som vi vill bo på just nu

5 oumbärliga resehacks för mobilen som alla borde känna till


Text: Johanna Jackson • 2016-07-18
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen