Annons
Annons
Gott. Fint. Rentav lyxigt. Men för den skull inte nödvändigtvis dyrt.

Gott. Fint. Rentav lyxigt. Men för den skull inte nödvändigtvis dyrt.

Restips

5 Michelinkrogar som inte ruinerar dig

Michelinstjärnor betyder två saker. Att restaurangen serverar vällagade rätter med bra service – och att maten är dyr. Men inte alltid. Vi handplockar fem prisvärda krogar ur Guide Michelin.

Text: • 2015-10-04 Uppdaterad 2021-09-14

1. Yauatcha, London

Ett modernt tehus

Pundet blir bara dyrare och dyrare, men det går faktiskt ändå att äta prisvärd gourmetmat i London. Dim sum-restaurangen Yauatcha, ett klassiskt kinesiskt tehus i modern version som i tio år haft en stjärna i Guide Michelin, dukar upp åtta rätter för två personer för cirka 380 kronor.

Godast är King crab Shanghai siew long bun with pork, men hela måltiden är en upplevelse för sinnena. Kinesiskt te ingår i priset.

yauatcha.com

The intricate folds and bright green colour of our vegetarian Wild mushroom dumpling

Ett foto publicerat av Yauatcha Soho (@yauatchasoho)

2. Jean-Georges, New York

Tre prisvärda stjärnor

Att säga att det är billigt att äta på mästerkocken Jean-Georges Vongerichtens flaggskep i New York, vore att slira med sanningen. En middag här gör kreditkortsräkningen blytung. Men! Lunchen, två rätter för runt 370 kronor, är kanske den bästa valuta för pengar en mat-intresserad resenär kan få. Ha i åtanke att Jean-Georges tio år i rad fått toppbetyget tre stjärnor i Michelinguiden. Rätterna är säsongsanpassade, råvarorna lokala och tillagningen exceptionellt noggrann. 

jean-georges.com 

3. Nectari, Barcelona

Lokal katalansk matlyx 

En familjeägd finrestaurang i stadsdelen Eixample, med en stjärna i Guide Michelin. Rå-varorna på Nectari är ofta närproducerade. Tryffel och andra svampar från Kataloniens skogar och fisk och skaldjur från regionens kust används i många rätter. Smakerna är både lokala och internationella och priserna förvånansvärt rimliga. En oerhört vällagad lunchmeny med tre rätter kostar 35 euro, motsvarande 330 svenska kronor, och kvällens avsmakningsmeny går på under 700 kronor. 

nectari.es

4. Onyx, Budapest

Bäst i Budapest

”Noggrann och väldigt skicklig matlagning som håller ungerska smaker främst, men också presenterar ovanliga kombinationer och intressanta moderna vinklingar”, så skrev Michelin-guidens inspektör och klistrade in en stjärna på Onyx.

En trerätters lunch får du för prisvärda cirka 250 kronor och avsmakningsmenyn Hungarian Evolution, som kastar sig från vatten-buffel med rödbetor till hjort med blodpudding, kostar drygt 800 kronor.

Ett veritabelt gourmetkap.

onyxrestaurant.hu

Onyx restaurant in Budapest #Onyxbudapest #Michellin

Ett foto publicerat av Cellina Ina Yoon (@cellinalice)

5. L’Agapé, Paris

Franskt kulinariskt fynd

Vilken stad har flest restauranger med tre stjärnor? Paris? gissar du. Fel. Svaret är Tokyo, men den franska huvudstaden tar en klar andraplats. Mest prisvärt av de Michelinhyllade köken i Paris är nog enstjärniga L’Agapé, där du får lunch med fyra rätter för 39 euro. Förvisso inget budgetkäk, men runt 100 kronor per rätt på en fransk stjärnkrog, bättre kulinariskt fynd kan du knappast göra.

Avsmakningsmenyn skiftar med ”årstid och kockens humör” och kostar 99 euro.

agape-paris.fr 

5 hotell för matnördar – här både äter du och sover gott

Kapstadens 4 bästa matställen

Hello Kitty-restaurang öppnar i Hongkong

Sex säljer? Den här reklamvideon för resor kan vara den märkligaste vi sett


Text: • 2015-10-04
RestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen