Annons
Annons

Res till Nice vintertid och få Rivieran för dig själv. Det finns många anledningar att besöka den franska kuststaden off season. Foto: Getty Images

Frankrike

8 anledningar att resa till Nice – på vintern!

Glöm svettiga sommardagar på franska Rivieran. Det finns flera anledningar att besöka staden Nice vintertid. Vi snackade med författaren till boken ”Mitt Nice” Kristina Svensson om 8 anledningar att besöka Nice – off season.

Text: Karin Wimark • 2022-10-20 Uppdaterad 2022-11-08

1. Långlunch vid havet

Extra fint är det att äta lunch på någon av restaurangerna längs strandpromenaden, som Le Galet eller Beau Rivage. Det går också bra att gå ner före eller efter lunchtid, beställa valfri dryck (men ett glas rosé ligger alltid nära till hands) och titta på hur havet växlar färg.

Ljumma vindar och värmande sol. Dessutom betydligt mindre trängsel! Det finns flera anledningar att besöka nice under lågsäsong. Foto: Le Galet

2. Promenera längs världsarv

Jag tröttnar aldrig på att flanera längs La Promenade des Anglaise. Havet, folk och extravaganta byggnader, det finns alltid något att titta på. Strandpromenaden tillhör de delar av Nice som blev ett världsarv häromåret. Det är ett arv från när Nice var en vinterort. Runt förra sekelskiftet var det perioden mellan jul och påsk som var den mondäna på Rivieran. Det var då Europas överklass flockades här. De spelade bort förmögenheter på kasinot i Monte-Carlo medan balerna avlöste varandra i de brittiska privatpalatsen i Cannes. Då kostade ett hotellrum i Nice tre gånger så mycket under vintern som på sommaren – om det överhuvudtaget var öppet. Nu är det lite lugnare och mindre hetsigt att resa runt på vintern samt lättare att få bord på populära restauranger.

Visste du att Nice blivit ett av Unescos nya världsarv? Foto: Getty Images

3. Frossa i ostron

Ingen fransk jul och nyår utan ett rejält fat med ostron. Alla fiskdiskar dignar med olika sorters ostron under helgerna. Vanligast är olika storlekar av skrovliga japanska jätteostron odlade i Atlanten. Men ibland kan man hitta japanska ostron odlade i Medelhavet eller de exklusiva platta släta europeiska ostronen från Belonfloden. Det är skoj att jämföra olika sorter och storlekar, smaken skiljer sig verkligen åt. På många fiskrestauranger kan man köpa ett fat med öppnade ostron och ta med hem. Annars är ett klassiskt ställe Café de Turin på Place Garibaldi.

Passa på att äta ostron under din semester vid franska Rivieran. Under högtidshelgerna är delikatesserna som mest populära! Foto: Tommaso Cantelli

4. Prova lokala viner

Till ostronen passar ett glas champagne toppen men man kan även prova ett vitt vin gjort på druvan rolle, vilket troligen är samma druva som italienska vermentino. Rolle har gått från att föra en undanskymd tillvaro till att bli riktigt trendig. Den är en viktig beståndsdel i vinerna från Nice egen vinappellation Bellet. Där firas söndagen närmast 22 januari vinmakarnas skyddshelgon St Vincent. Befinner man sig i hamnen kan man slinka in på Rouge med kunnig och trevlig personal, stort vinutbud på glas och mindre rätter som man gärna delar på.

5. … och prata vin i vinbutik

Ett fiffigt sätt att prova flera viner är att gå till en vinbutik som också säljer vin på glas. Då kan man prova ett par stycken viner och sedan handla hem det man tyckte bäst om. Ett sådant ställe är naturvin-shopen La Part des Anges där man kan sitta vid ett minimalt bord bland alla lådor med vin.

6. Festivaler & karnevaler

Det är inte bara skaldjur som är i säsong under vintern utan också citrusfrukter. De korsikanska clementinerna får man bara inte missa. Jag köper dem helst på en grönsaksmarknad. Citroner och andra citrusfrukter står i centrum 11 till 26 februari när det är Citronfestival i pastellfärgade Menton vid franska gränsen. Citronfestivalen går parallellt med karnevalen i Nice. Årets tema anknyter till att Nice nya status som världsarv. Är man inte nöjd med processioner finns chansen två söndagar i februari i Mandelieu då Mimosa-festivalen går av stapeln. Ska man vara noggrann är det en silverakacia som färgar kullarna väster om Cannes gula med start i slutet av januari.

Besök den ockragula staden Menton för citronfestival! Foto: Getty Images
Citronfestivalen är en höjdpunkt i staden Menton. Foto: Anatoli Nicolae

7. Res till närliggande orter

Badorterna längs kusten kan kännas avslagna och igenbommade under vintern. Men de stora som Grasse, Cannes, Antibes, Cagnes, Nice, Menton och Ventimiglia på italienska sidan är säkra kort som alla har sin charm. Det är bara att sätta sig på lokaltåget och åka runt. Själva tågresan är också fantastiskt för rälsen ligger nära havet under de snötäckta bergen.

8. Ljuset!

Ljuset är detsamma på Rivieran och i svenska fjällen, men det är fler soltimmar i Nice och det är det man vill åt. Att sitta ute och äta långlunch mitt i januari är svårslaget.


Text: Karin Wimark • 2022-10-20
FrankrikeRestipsBoktipsVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen