Foto: Getty Images
8 böcker som utspelar sig i tågmiljö
Många klassiska filmer och böcker utspelar sig i tågmiljö. Här listar vi några av våra favoriter – perfekta att ta med på tågluffen.
1. Orientexpressen – från 1932
Graham Greenes intrikata thriller, som i original hade titeln Stamboul Train, handlar om en resa som går med det mytomspunna tåget som blev sinnebilden för mellankrigstidens reseglamour. Romanens huvudperson, en stilfullt klädd judisk affärsman, åker förstås första klass och har packat med sin sidenpyjamas för de tre nätterna ombord. Då romanen kom ut var depressionen ett faktum, och Graham Greene missar inte att skildra Orientexpressen som ett klassamhälle i miniatyr.
2. Mordet på Orientexpressen – från 1934
Agatha Christies klassiska deckare om mord ombord på den legendariska tåglinjen som oförtrutet gick mellan bland annat Paris och Istanbul mellan 1883 och 1977. Några vagnar gick till Oostende eller Calais för passagerare till London, men det fanns också direktvagnar som kopplades av på Balkan för att åka till Aten. Har filmatiserats flera gånger, bland annat 1974 med Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Sean Connery, 2010 med David Suchet och 2017 med Kenneth Branagh i rollen som Poirot.
3. Hela Härligheten – från 1943
Folksångaren Woody Guthries memoarer om trettiotalets tjuvåkande i godsvagnar på de amerikanska tågen. Vagabonder drar runt över den nordamerikanska kontinenten i jakt på jobb och lycka i en värld långt från Agatha Christies lyxkupéer. Här är istället resenärerna hungriga, törstiga och klädda i kakiskjortor och hängselbyxor.
4. På väg – från 1957
Jack Kerouacs kultroman om unga män med stort uttrycks- och rörelsebehov. Egentligen ingen järnvägsbok, snarare en bilvägsbok, men Jack och hans polare tjuvåker precis som Woody Guthrie också i tågens godsvagnar i ett försök att leva upp till den amerikanska hobo-romantiken.
5. Den stora järnvägsbasaren – från 1975
Klassiskt litterärt resereportage på tåg av amerikanen Paul Theroux, som tar tåget från London österut mot Indien, därefter genom Sydostasien, Japan och Kina och till slut med Transsibiriska tillbaka till Europa.
6. Kvinnor på ett tåg – från 2001
Indiska Anita Nairs roman utspelar sig i kvinnokupén ombord på Kanyakumari Express mellan Bangalore och Indiens sydspets. De är alla borgerliga medelklasskvinnor med behov att göra sig fria och får här i tur och ordning berätta sin livshistoria. Tema: rörelse som katalysator för möte och terapeutiska samtal.
7. Främling på tåg – från 2002
Jenny Diskis bästa reseskildring om hur hon röker, pratar och minns sig runt Nordamerika ombord på Amtraks tåg, som alltid är försenade och som alla har sinnesvidgande och fantasieggande namn.
8. Kupé nr. 6 – från 2012
Finländska författaren och konstnären Rosa Liksoms poetiska skildring av en resa med Transsibiriska järnvägen mot Ulan Baator. En finländsk arkitektstuderande ung kvinna reser österut för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande rysk buse på väg till ett bygge.
Hop on, hop off – 10 dagars tågluff i Europa
Ungdomar får chansen att utforska Europa gratis
Färöarna stänger – ska storstädas
Text: Per J Andersson • 2019-02-22
Restips