Annons
Annons
Istock.

Istock.

Restips

Flygplatser kan vara riktiga snuskbomber – här är platserna du ska undvika

Nästa gång du reser kan du vilja ta med dig en rejäl flaska handsprit. Här är varför.

Text: Johanna Jackson • 2018-02-07 Uppdaterad 2021-06-22

Vagabond har tidigare skrivit om en studie från Travel Math där olika ytor på flygplatser och flygplan testades för att se vilka platser som bar på mest bakterier. Då visade det sig att brickborden och drickfontänknapparna var värst.

Nu finns ytterligare en undersökning med ett något annorlunda resultat, men som förmodligen kommer få dig att vilja sätta på både munskydd och plasthandskar nästa gång du befinner dig på en flygplats.  

Studien kommer från det Texasbaserade försäkringsbolaget Insurance Quotes (IQ). De testade sex olika ytor på tre stora flygplatser och flygplan i USA.

Varje yta topsades ett antal gånger, sedan räknade man ut genomsnittet av antalet kolonibildande enheter av bakterier (colony-forming units eller CFU) per kvadrattum.

Flygplatser kan vara riktiga snuskbomber – här är platserna du ska undvika

Bakterierna som upptäcktes visade att många av platserna som vi måste ta oss förbi under en flygresa var rena smittohärdar. Den snuskigaste ytan enligt IQ:s undersökning visade sig vara skärmarna på automatiska incheckningsdiskarna. Här levde i genomsnitt 253 857 bakteriebildande kolonier per kvadrattum.  

”1 475 gånger smutsigare än en genomsnittlig hemmatoalett”

För den som har dålig koll på hur mycket eller lite det är, blir ”jättemycket” det enkla svaret. Som en jämförelse är en genomsnittlig incheckningsskärm 1 475 gånger smutsigare än en genomsnittlig hemmatoalett – där CFU:n per kvadrattum ligger på drygt 172. På en av skärmarna hittades 1 miljon kolonier av bakterier per kvadrattum.

En anledning till varför just flygplatser är så stora bakteriehärdar är naturligvis att flygplatser innebär en stor genomströmning av människor på en relativt liten yta. Förutom ofarliga bakterier, och jäst – som trivs på huden och på andra fuktiga bakterier – hittades även mindre trevliga organismer. 

Flygplatser kan vara riktiga snuskbomber – här är platserna du ska undvika

Bland annat påträffades olika typer av så kallade grampositiva kocker, (där stafylokocker ingår) samt grampositiva och gramnegativa stavformiga bakterier (baciller, i vetenskaplig bemärkning) som kan ge människor en rad otäcka sjukdomar som diarré, kräkning och andra infektioner. Dessa hittades främst på armstöden vid bänkarna i avgångshallarna, samt på säkerhetsbältena ombord. 

Här är de smutsigaste platserna på flygplatsen och på planet  

 Yta – CFU per kvadrattum

1. Incheckningsdiskarna – 253 872

2. Spolknappar på flygplanstoaletter – 95 145

3. Armstöd på bänkar i avgångshallarna – 21 630

4. Drickfontänknappar – 19 181

5. Brickbord – 11 595

6. Sätesbälten – 1116

Med andra ord: Handsprit och frekventa handtvättar kan vara en bra idé nästa gång du flyger.  

6 tips för att undvika att bli sjuk under flygresan

31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid

Indiska Kerala – 100 nyanser av grönt


Text: Johanna Jackson • 2018-02-07
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen