Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Snuskigaste platserna på flygplatser kartlagda

Vilka platser är störst smittohärdar och var finns mest bakterier på flygplatser? Svaret beror lite på vem man frågar, men enligt en finländsk-brittisk undersökning är det lådorna i säkerhetskontrollerna som är värst. Det skriver flera medier.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-06 Uppdaterad 2021-06-22

Undersökningen gjordes på flygplatsen Helsingfors-Vanda år 2016 av ett team från från University of Nottingham och Institutet för hälsa och välfärd i Finland. Syftet var att bättre förstå hur infektioner sprids på till exempel flygplatser, skriver Sveriges Radio.

Teamet kontrollerade flera ytor, som disken vid passkontrollen, lekrum och toaletter. Bland annat letade man efter virus som påverkar luftvägarna. Det forskarna upptäckte var att lådorna som man lägger sina tillhörigheter i under säkerhetskontrollen bar på störst koncentration av bakterier och virus. Andra platser där viruset frodades var områdena kring kassorna i butiker, trappräcken, passkontrollen, lekrum och luften, enligt Travel and Leisure. 

Överraskande nog påfanns inget virus på toaletterna, skriver CNN

En liknande studie från 2015 visade däremot att knapparna till drickfontäner var den snuskigaste ytan på flygplatsen, följt av låsen för badrumsbås. Ett bra tips kan alltså vara att tvätta händerna med jämna mellanrum – oavsett vad du rör eller tar på. 

Snuskigast ombord på flygplanen då? Brickborden, enligt samma studie.

48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar

Krönika: Varför vi turistar i vissa diktaturer, men inte i andra

Kan färgen på din shoppingkasse avslöja om du är lätt att lura?


Text: Johanna Jackson • 2018-09-06
RestipsFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen