Annons
Annons
Från stadsdelen Aker Brygge kan du hoppa på båten till någon av de närliggande öarna. Foto: Istock

Från stadsdelen Aker Brygge kan du hoppa på båten till någon av de närliggande öarna. Foto: Istock

Norge

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter

Det händer massor i Oslo just nu! Spännande arkitektur, nya restauranger och hela kvarter som får nytt utseende. Och naturen ligger bara några stationer bort.

Text: Karin Wallén • 2018-05-09 Uppdaterad 2021-06-23

Fredag

Checkar in på PS Hotel (Vulkan 22) vid Akerselva. Hotellet har inte bara en urban atmosfär och bra utsikt, utan bygger också på en idé om att vägleda människor som behöver komma in i arbetslivet. Kvarteret omkring kallas Vulkan och skapades av järnindustrin på 1800-talet. Numera har Vulkan fått nytt liv i form av mängder av restauranger och barer. Här ligger även Dansens Hus.

Beger mig ner till city och tar en snabb sväng ut i folklivet på Oslos huvudgata Karl Johan för att få en glimt av slottet, innan jag vänder tillbaka över Youngstorget (där stora byggnadskolosser tillhörande Arbeiderpartiet och LO ger en aning öststatsvibbar), till Torggata. Här har det hänt mycket på senare år – nya restauranger och barer poppar upp med jämna mellanrum:

Fiskeriet (Youngstorget 2 B) är naturligtvis fiskälskarens mecka, medan Håndslag (Youngs gate 19) frossar i kött. Jag väljer istället en barplats på mysiga och folktäta Taco Republica (Torggata 30) och stillar hungern med goda mexikanska tacos. Bara några meter bort, på Crowbar (Torggata 32), tar jag en mikrobryggd öl från deras egen produktion innan jag rullar vidare till trendiga Torggata Botaniske (Torggata 17 B) som frestar med några av stans bästa cocktails, i en lokal lika grönskande som ett växthus.

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
Tacostopp på populära Taco Republica. Foto: Veslemoy Vråskar

Lördag

Att vakna upp på PS Hotel är att vakna upp granne med Mathallen (Vulkan 5). Det är med andra ord läge att låta frukosten gå över i en överdådig brunch. Inne i Mathallen dignar det av delikatessbutiker och små restauranger. Missa inte de smarriga efterrättspajerna på The Cupcake & Pie Co! 

Efter frosseriet korsar jag älven och promenerar in i hjärtat av Grünerlökka – stadsdelen som i svenskars ögon ofta får dras med epitetet ”Oslos svar på Södermalm” med mysiga butiker, kaféer och barer. 

Nu fortsätter jag österut, via den botaniska trädgården, Botaniske hage, bort till Munchmuseet, som finns kvar på Töyengata 53, i väntan på flytt till det nya museet som ska stå klart 2019. ”Skriet” känner ni säkert till, men här finns en hel byggnad med verk av Norges mest kända konstnär, Edvard Munch.

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
Gatorna i Grünerlökka är kantade av mysiga butiker, kaféer och barer. Foto: Nancy Bundt/Visitnorway.com

Stannar till på Oslo Mekaniske Verksted (Töyenbekken 34) – ”Oslo Mek”. Den teglade gamla verkstaden har högt i tak men stor mysfaktor, med skolkartor på väggarna, retromöbler att sjunka ner i, och god Ù?l i kranarna. Härifrån är det några få kvarter kvar ner till Oslos nya, glassiga front – Operahuset och Fjord City.Promenerar upp på operahusets tak, som liknar en sluttande, vit skidbacke, och går sedan en bit ut mot vattnet för att få en vy över den blanka skylinen av skyskrapor, kallad Barcode, och det nya, iögonfallande Munchmuseet som börjar ta form. 

Precis runt hörnet byggs det både nytt stadsbibliotek och ett nytt, påkostat nationalmuseum. 

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
Mathallen, intill Akerselva, är navet i kvarteret Vulkan. Foto: Finn Ståle Felberg/Mathallen

Högre i coolhetsfaktor är Vippa (Akershusstranda 25), som ligger en skön promenad från operahuset. En lager-lokal har förvandlats till foodcourt. Mysigt, avslappnat, och extra plus för de sociala projekten för flyktingar och mat från Syrien tillagad av människor som flytt hit undan kriget. 

Avslutar med en drink på hög höjd på taket på Grims Grenka (Kongens Gate 5).

Söndag

Tar trikken (spårvagnen) västerut till Majorstuen, med pampiga hus och märkesbutiker. Här ligger Vigelandsparken alldeles runt hörnet – en plats jag ständigt återvänder till. Mängder av fantastiska och verklighetstrogna människoskulpturer i granit, brons och smidesjärn av skicklige Gustav Vigeland gör den här stora parken till en upplevelse att minnas. 

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
Vigelandsparken är alltid värd ett besök. Den arge pojken är den mest kända av skulpturerna. Foto: Terje Borud/Visitnorway.com/Vigeland-museet/BONO

Tar sedan t-banan västerut, passerar Holmenkollen och hoppar av vid Frognerseteren. Här väntar oändlig vildmark i området Nordmarka för den som vill ”gå på tur”. På vintern finns fantastiska skidspår, på sommaren fina vandringsleder. 

Men det går lika bra att bara slå sig ner i den timrade Kafé Seterstua (Holmenkollveien 200) och njuta av deras berömda äppelkaka eller en hel middag. Härifrån öppnar sig en vy över Oslofjorden. Jag ser färjorna som är på väg till Danmark och de lite mindre båtarna som siktar på någon av de närliggande öarna. Skogsklädda kullar och berg breder ut sig omkring mig. Som ett Norge i miniatyr, ett stenkast från stan. 

48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
Foto: Anders G Warne

Karin Wallén, reporter

Därför valde jag Oslo: Stan är lagom stor för att enkelt ta sig runt, och ramas in av vild och vacker natur som är lätt att nå med kollektivtrafik.

Missa inte: 

Rolig betyder lugn, rar betyder konstig och bæsj (”bärs”) be-tyder inte öl. Det betyder bajs.

Bra att veta: 

Om du är i Oslo på sommaren – hoppa på någon av båtarna ut till öarna. Den närmaste, Hovedöya, ligger bara sju minuters båtfärd från Aker Brygge och har ett mysigt kafé som heter Klosterkroa. 

Fakta: 

Valuta: 1 norsk kr = 1 svensk kr (så praktiskt!).

Så tar du dig dit: Tåg är smidigast. Snabb-tåget tar drygt 4,5 tim från Stockholm och knappt 4 tim från Göteborg. Norwegian och SAS flyger också direkt flera gånger per dag från Köpenhamn och Stockholm.

Krönika: Därför klappar mitt hjärta för Oslo

48 timmar i Vilnius – hantverksöl, illusioner och gatukonst

48 timmar i Kraków – judisk kultur och klassisk musik


Text: Karin Wallén • 2018-05-09
NorgeRestipsListorOsloWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen