Annons
Annons
Vilken plats ombord på flyget är bäst, säkrast eller utsatt för minst turbulens? Foto: Istock.

Vilken plats ombord på flyget är bäst, säkrast eller utsatt för minst turbulens? Foto: Istock.

Restips

Guide: Här är flygets bästa sittplatser

Var på planet är det tystast och vilken plats ska jag välja om jag har bråttom att gå av när planet har landat? Här är guiden som hjälper dig att välja sittplats ombord.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-27 Uppdaterad 2021-06-23

Finns det sittplatser ombord på flygplanet som är bÙ�ttre än andra? Ja. I alla fall om du ska tro den före detta flygvärdinnan Beth Blair. I en artikel i BBC avslöjar hon vilken plats du bör välja beroende på särskilda önskemål. 

Vilka säten ombord på flygplan är mest bekväma?

Och vilka platser ombord på flygplanet erbjuder mest benutrymme? Om vi inte pratar business och första klass, som brukar ha stolar som går att fälla ner helt eller till en nästan liggande position, så finns det några platser i ekonomiklass som kan göra din flygresa något mer bekvämt.

Förutom säten framför nödutgångar kan säten som ligger efter skiljeväggar erbjuda extra benutrymme. Kom ihåg att sätesrader som ligger precis efter en nödutgång inte brukar gå att fälla ner. Samma sak gäller för sätesrader som ligger i slutet av planet eller precis innan en skiljevägg. 

Guide: Här är flygets bästa sittplatser
Att sitta framför en skiljevägg eller nödutgång betyder extra mycket benutrymme! Foto: Jon Rawlinson via Flickr.

Var är chansen till att få en tom plats bredvid mig störst?

Föga överraskande tenderar folk att försöka sitta så långt fram som möjligt i planet. Därefter är fönster- och mittgångsplatser heta byten. Som ett resultat av dessa hittar man oftast tomma säten långt bak i planet. 

Var ska jag sitta för att vara säker på att min kabinväska får plats?

Även om planets bakre del kan vara känsligare för turbulens är den ett bra val om du vill öka chanserna för att din väska ska få plats i bagagehyllan.

Detta beror på att den bakre sektionen är mindre populär. Personer som sitter i den här sektionen tenderar även att få gå ombord först – vilket betyder större chans att lägga beslag på utrymmet – men de brukar även bli sist av, vilket så klart är en nackdel att väga in. 

Guide: Här är flygets bästa sittplatser
Vill du att din bagageväska ska få plats på ett fullproppat plan? Tänk långt bak vid val av säte. Foto: Istock.

Var ska jag sitta om jag vill bli serverad snabbt?

Enligt Chris Lopinto, vd och medgrundare för sajten ExpertFlyer.com brukar serveringen påbörjas längst fram i kabinen, men det finns undantag. Om du vet med dig att du brukar bli hungrig snabbt är ett hett tips att beställa specialmat, som vegetariskt eller glutenfritt, dessa rätter brukar serveras först.  

Och om jag vill komma av snabbt, om jag till exempel har bråttom till ett anslutande flyg? 

Svaret på detta är rätt uppenbart: Långt fram. Men om du inte lyckas med att boka en plats långt fram i kabinen och har jättebråttom kan du ju alltid försöka att muta en person med drinkar eller pengar till att byta plats med dig, i alla fall för landning.  

Guide: Här är flygets bästa sittplatser
Förbeställ specialkost, eller sitt långt fram om du vill vara säker på att få din mat snabbt. Foto: Istock.

Var på planet finns de tystaste sätena? 

Återigen blir svaret långt fram. Här är ljudet från motorerna som lägst. Enligt Andrew Wong från sajten Seatguru kan ljudnivån dessutom variera beroende på om man sitter vid fönstret eller gången – vid gången kan ljudnivån ligga på flera decibel lägre än vid säten nära fönstren. 

Och går det att undvika lock i öronen om man väljer en särskild del av planet? 

Nej tyvärr, lufttrycket, som orsakar besvären är detsamma överallt i kabinen. Ett givet tips är att tryckutjämna genom att hålla för näsan och blåsa ut luft genom den. Andra tips, vars resultat är mindre säkra, är att tugga tuggummi och gäspa. Slutligen kan man prova en så kallad otoventballong. Ballongen används för att behandla undertryck i mellanörat men kan även användas för att undvika öronbesvär vid flygningar. Otoventballonger passar för barn över tre år, blåses upp med näsan och går att köpa på apoteket. 

Guide: Här är flygets bästa sittplatser
Öronbesvär på flygresan är inte kul, men det går att behandla. Foto: Istock.

Vilken plats ombord på flygplanet är säkrast?

Det här är en knepig fråga att besvara eftersom alla krascher är olika. Och när det finns uppgifter om var du sitter säkrast går lärorna isär. Enligt en artikel från Time Magazine, som sammanställde amerikansk olycksfallsstatistik från de senaste 35 åren, har personer som sitter mittensäten i planets bakre del störst chans att klara sig vid en eventuell krasch. 

Men enligt den svenska flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll finns det till och med flygplansolyckor som indikerar att den bakre delen av planet istället är farligast. Chansen för att överleva om ett plan störtar är istället störst om man sitter vid vingarna enligt Kjäll. Detta på grund av att planet är som starkast vid vingarna och att den delen har mindre risk att slitas sönder. 

Finns det platser där turbulensen är mindre? 

Glada nyheter för alla som tycker att det är obehagligt med turbulens. Svaret är ja: Sitter man vid vingarna känns turbulensen inte av lika mycket som i de övriga delarna av planet. Att välja att resa med stora flygplan som flyger på höga höjder kan också underlätta en smidig luftfart. 

Guide: Här är flygets bästa sittplatser
Att välja en plats nära vingarna kan leda till en mindre skumpig resa. Foto: Istock.

Och slutligen: Hur gör jag om jag vill byta min plats? 

Har du redan valt din plats och vill byta, eller vill vara säker på att få den plats du önskar, erbjuder många flygbolag möjligheter att göra detta online. Om det inte går kan du vända dig till en resesäljare. Kom ihåg att detta kan medföra extra kostnader. Som en sista utväg kan du prova att be en reseagent på flygplatsen att byta din plats. Väljer du det sista alternativet bör du vara ute i god tid – ju tidigare du kommer, desto större är chansen att det finns platser som inte är tilldelade än. 

Gilla Vagabond på Facebook fÙ�r fler resetips i ditt flöde!

6 tips för att undvika att bli sjuk under flygresan

20 tips för att överleva en långflygning

Ekonomiklass, business class, första klass – är det verkligen värt att betala extra?


Text: Johanna Jackson • 2016-09-27
RestipsFlygInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top