Annons
Annons
Foto: Kicki Lind & Thinkstock.

Foto: Kicki Lind & Thinkstock.

Restips

Guide: Resa till Samoa

Vagabonds guide till Samoa.

Text: Kicki Lind • 2015-09-30 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Samoa är knappast ett ställe som man drar iväg till över helgen, åtminstone inte från Sverige eftersom ren flygtid härifrån är 30 timmar. Men Samoa passar utmärkt att kombinera med en resa i Australien eller Nya Zeeland. 

Flyg från Sydney tar 6 timmar och kostar från ca 4 000 kr t/r. virginaustralia.com. Svenska Resecity (rese
city.se) ordnar skräddarsydda resor till Samoa. 

Ta dig runt

Vägarna är bra och trafiken sparsam. Bussar finns men går sällan enligt tidtabell. Bil finns att hyra i Apia. Nöj dig inte med en ö! Färden mellan de två största öarna Upolu och Savaii tar en dryg timme med färja. Savaii är lite ”vildare” än Upolu. Till exempelvis den lilla ön Manono tar det 20 min med båt från nordvästra Upolu. BÙ?ten går när den har tillräckligt många passagerare, vanligtvis när bussen från Apia har anlänt.

Bo

Se till att bo åtminstone en eller ett par nätter i någon enkel strandhydda (det finns många och det är där de flesta samoaner själva semestrar) samt hemma hos någon familj, så kallad homestay. Hotell är sig ju ganska lika världen över.  Det finns gott om enkla strandhyddor och stora mer eller mindre lyxiga resorter men inte så mycket där emellan. Den lilla ön Namua utanför ön Upolu saknar elektricitet och andra moderniteter och här bor man för ett par hundralappar/pers i hyddor på stranden. Nås med båt från Mutiatele. 

samoa.travel/namua-island

Seabreeze Resort (seabreezesamoa.com) och Coconuts Beach Club  (cbcsamoa.com) är lyx med härligt gung och atmosfär. Priserna varierar stort mellan olika säsonger och är som högst under jul och nyår. Räkna med 1 500 kr/pers och natt inklusive frukost. 

Guide: Resa till Samoa
Kvällsunderhållning.

Äta

Färsk fisk, kokos och den potatis-liknande rotfrukten taro är basen i många rätter. Grönsaker och tropiska frukter finns det också gott om. Det traditionella sättet att laga mat är att göra paket av exempelvis fisk som lindas in i bananblad och tillagas i jordugn, det vill säga en grÙ�vd grop med heta stenar överst och underst-. Många hotell erbjuder middagar där man som gäst får se hur det hela går till innan det är dags att smaka.

Bäst tid att åka

Torrperioden är maj–okt. Under regnperioden, nov–april, kan cykloner förekomma. 

Visum

Som svensk medborgare betalar man vid ankomst 25 USD för ett inresetillstånd som gäller i max 60 dagar. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter utresedatum och man mÙ?ste vid inresa kunna visa att man har en biljett från Samoa. 

Klädsel

Många av besökarna på Samoa är brudpar på bröllopsresa. Kan det bli mer romantiskt än i Söderhavet, liksom? Det kan man fundera på. Hur som helst är det inte alltid läge att vara lättklädd. Kristendomen har en betydande roll och de kristna värderingarna ligger till grund för vad som anses vara anständig klädsel. Överdelen ska täcka axlarna, kjol eller byxor bör räcka nedanför knäna. På stranden och inom gränserna för olika hotellkomplex är reglerna mindre strikta. 

Guide: Resa till Samoa
To Sua Ocean Trench. Häftig badupplevelse.

Aktiviteter

Förutom en tillbakalutad tillvaro på fina stränder kan man bland annat testa djuphavsfiske, kajak, snorkling och dykning.

Missa inte!

To Sua Ocean Trench på ön Upolu är ett ”hål” med sötvatten där man bokstavligt talat tar sig ett dopp i grytan vars väggar är klädda i frodigt grönt. En 20 meter lÙ?ng stege leder ner till vattnet. 

Klädtips!

Vita kläder på söndagar. Av respekt och för din egen bekvämlighet – följ klädkoden finkläder i vitt på söndagar. Byborna går man ur huse till gudstjänsten i kyrkan. Besökare välkomnas med värme. Söndag är vilodag på Samoa, i princip allt är stängt.

”Vi sålde allt vi ägde för att segla jorden runt”

5 sköna öar i södra Thailand

14 anledningar till varför du måste skriva upp San Sebastián på din bucket-list

Samoa – slappna av i Söderhavet


Text: Kicki Lind • 2015-09-30
RestipsSamoaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen