Annons
Annons

Följ med ut på vandringslederna längs Portugals västkust. Foto: Marcus Westberg

Portugal

Guide: Så kustvandrar du i Portugal

Fiskarnas vandringsled längs Portugals västkust är 22,6 mil lång och består av 13 dagsetapper mellan Sao Torpes och Lagos. Här är guiden till leden.

Text: Karin Wallén • 2024-07-07 Uppdaterad 2024-07-11

Vandringsleden

Den här leden är en del av Rota Vicentina och följer kusten i portugisiska Alentejo och Algarve. Den andra delleden, Den historiska vägen/Historical Way, går på lantliga vägar en bit in i landet. Fiskarnas vandringsled/Fishermen’s Trail, är 22,6 mil lång och består av 13 dagsetapper, mellan Sao Torpes i norr och Lagos i sydost. Mer info på rotavicentina.com.

Läs också reportaget om en solkysst kustvandring i Portugal.

Resa hit

Att resa till Portugal med tåg från Sverige tar ett par dygn utan längre stopp. Inget man gör i ett svep. Men tågresan kan bli en del av ett längre äventyr med Interrailkort (europarunt.se) med fler stopp i Europa. Kanske kombinera med strandliv på Algarvekusten, fadokonsert i Lissabon och vingårdar runt Porto?

Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn finns till Lissabon med Norwegian, SAS och TAP Portugal. Norwegian och SAS flyger också direkt till Faro på Algarvekusten. Från Lissabon och Faro finns bussar till olika platser där du kan påbörja vandringen.

Att hitta är inga problem. De portugisiska lederna är välskyltade. Foto: Marcus Westberg

Bo 

I Porto bode vi på Covo O Lugar, quietude.pt/en/lugar. I Vila Nova de Milfontes checkade vi in på ett habitação som heter Casa do Adro, casadoadro.com.pt, och drivs av en familj som bor i samma hus. Sista natten, i Almograve, valde vi det strandnära vandrarhemmet Almograve Beach Hostel.

Bagageservice och vandringspaket

Vill du ha ditt bagage skjutsat mellan boendena, kolla in Vicentina Transfers på vicentinatransfers.pt.

Flera svenska researrangörer bokar paket med transport och boende för vandringen på Rota Vicente, bl a Vandra, Vandra Portugal och Winberg Travel

3 andra kustleder

Vill du också vandra där vågorna bryter? Här är tre andra kustleder att utforska.

South West Coast Path i England. Foto: Getty Images

1. South West Coast Path, Storbritannien

Storbritanniens längsta vandringsled är också en av de vackraste. South West Coast Path sträcker sig från Minehead i Somerset, via Englands sydvästligaste punkt Land’s End i Cornwall, till Poole i Dorset. Få går förstås hela den 101,5 mil långa leden, men desto fler tar ett par etapper här och där – till exempel Marazion till Lizard Point i Cornwall, eller Abbotsbury till Lulworth i Devon.

Ursprungligen användes leden av kustbevakningen för att övervaka smuggeltrafiken, så räkna med fri havsutsikt.

Vandra vid Cliffs of Moher i irländska County Clare. Foto: Getty Images

2. The Cliffs of Moher, Irland

Säg Irland och tankarna går till – tja, en pint Guinness kanske. Men stark tvåa borde vara de höga klipporna ovanför den brusande Atlanten. Och där uppe ska du gå, med en ryggsäck som kränger i vindbyarna. Faktum är att du skulle kunna

vandra längs hela långa västkusten, på Wild Atlantic Way. Men om du ska välja en riktigt spektakulär bit av vägen har du till exempel den två mil långa sträckan mellan Liscannor och Doolin, via häftiga The Cliffs of Moher.

Vandra i Tysklands minsta nationalpark. Foto: Getty Images

3. Jasmund nationalpark, Tyskland

Att vandra i Tysklands minsta nationalpark kanske låter lite fjompigt. Men om vi säger så här då: Höga vita kalkstensklippor som stupar ner i ett blått hav. Bokskog skyddad av Unesco. Orörda stränder där du kan leta bärnsten bland de svartvita flint-stenarna. Och allt detta bara en liten färjetur från Trelleborg. Längs ön Rügens norra kust löper en vandringsled på cirka 8 kilometer genom tjusiga Nationalpark Jasmund. Vill du vandra vidare är det fullt möjligt, på både stigar och vägar. Kanske ända ner till badorten Binz, för en sillmacka (Fischbrötchen) vid piren.

Guide: Karin Wallén


Text: Karin Wallén • 2024-07-07
PortugalRestipsVandra

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen