, Anders Carlén, Barbro Janson

, Anders Carlén, Barbro Janson

Restips

Guide: Så reser du med bebis

Har du en liten unge och funderar på att ge dig ut i världen? Tveka inte - åk! Men läs först Vagabonds ultimata guide till dig som ska resa med bebis.

Text: Anders Carlén • 2010-09-20

Välj resmål

Vart ska man resa? På den frågan finns förstås många svar. Säkert känner du dig tryggare om du vet att sjukvården är bra, och att infrastrukturen är förhållandevis utbyggd.

Lars Rombo, professor och överläkare vid infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, avråder bestämt från att åka med en bebis till fattiga länder där sjukvården är bristfällig.

– Är man stationerad utomlands i sitt arbete är det en sak. Men en turistresa till ett sådant land är inte att rekommendera om man inte vill utsätta sina barn för ökade risker, säger han.

I vissa länder där fattigdomen är utbredd kan man ändå få tillgång till god vård, till exempel Egypten, Tunisien och Marocko, säger han. Listan på möjliga resmål är således fortfarande lång: Till Thailand reser många familjer med små barn. Malaysia, Costa Rica, Brasilien, Argentina, Chile, Europa, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland, Karibien … Det är bara att välja och vraka.

Välj restid och reslängd

Ett generellt råd är att bara göra kortare resor de första tre månaderna av bebisens liv. Fyra- till sexmånadersåldern är en bra restid, då många barn fortfarande ammar och maten därmed alltid finns tillhands i hygienisk förpackning.

Ett krypande barn som börjar stoppa grejer i munnen kräver mer passning, men det går förstås alldeles utmärkt att resa ändå. När barnet är tio till tolv månader ställer det högre krav på underhållning. En road trip med en ettåring kan bli en utmaning, men går det med.

OBS: Om ditt barn ska vistas utomlands längre än sex månader ska du anmäla det till Försäkringskassan. Då upphör nämligen rätten till barnbidrag redan vid avresan från Sverige.

Boka smart på flyget

Om du har barn under sex månader finns möjlighet att boka bebissäng, så kallad basinett, baby cot eller baby crib. Den sitter på väggen i flygplanet. Det kostar inget extra, men måste anges när du bokar biljett.

Ta med barnvagnen

På vissa flygplatser kan du ta med vagnen ända fram till gaten, vilket är praktiskt om barnet sover. På andra flygplatser, till exempel Arlanda, måste du checka in barnvagnen. Ofta kan du få ut barnvagnen vid mellanlandning.

Ett alternativ till att ta med vagnen är att köpa en barnvagn på plats, om du reser till ett område där den typen av varor är billiga, exempelvis Asien.

Fixa pass

95 procent av världens länder kräver pass även för bebisar. Båda vårdnadshavarna måste skriva under ett intyg för barn som är under 18 år. Var ute i god tid – det kan ta upp till tio arbetsdagar. Foto tas på plats hos passmyndigheten.

Kolla försäkringarna

Se till att din bebis är inskriven i din hemförsäkring. Ett grundläggande reseskydd som gäller i 45 dagar har du där. De flesta försäkringsbolag ger möjligheten att köpa till en extra försäkring som gäller längre.

Uppdatera ditt reseapotek

Bra att ha med sig är vätskeersättning för små barn, Alvedon (suppositorier), näsdroppar, Mildison eller liknande kräm mot till exempel insektsbett, febertermometer, plåster, pincett, kirurgtejp och solskyddsfaktor för barn. Antibakteriell sårtvätt kan också vara bra. Och d-dropparna följer med förstås.

Kolla vaccinationerna

Ett par månader innan resan bör du prata med BVC och en vaccinationsmottagning om vilka vaccinationer som kan behövas.
– Vissa vaccinationer kan inte ges till barn under ett år – andra kan man ge, men skyddseffekten är inte tillräcklig, säger Lars Rombo.

Läs mer om vilka vaccinationer som rekommenderas på http://www.vagabond.se/resebutiken


Text: Anders Carlén • 2010-09-20
RestipsResa med barn

Scroll to Top