Annons
Annons
Annons

Alma och Oliver har rest mycket i Australien på egen hand. Nu valde de att resa tillbaka med en knapp ett år gammal bebis. Foto: Privat/Getty Images

Australien

De flydde vintern på föräldraledigheten – ”en unik möjlighet”

Många drömmer om att resa under föräldraledigheten. Alma och Oliver tog dröm till verklighet. I tre månader bodde de i Perth i Australien och njöt av möjligheten att vidga vyerna och fly vintermörkret med bebis.

Text: Karin Wimark • 2024-05-12 Uppdaterad 2024-05-08
Annons

Hej Alma och Oliver! Berätta, hur kommer det sig att ni valde att resa till Australien på er föräldraledighet?

– Vi älskar Australien och har varit där flera gånger tidigare. På den tiden reste vi runt mycket i landet och har upptäckt klassiska resmål på Östkusten, men även rest till Västkusten och Perth. Västkustens folktomma stränder och stämningen i staden var magisk! Nästan ett år innan vi hade planerat in vår familjeresa satt jag och surfade runt i Fb-gruppen Svenskar i Australien och ramlade över ett boende i Perth. Vi hade sån tur – ett ställe med pool knappt 500 meter från havet i North Beach, ett prisvärt alternativ jämfört med exempelvis Airbnb och dessutom få uppleva att få bo nära en fantastisk svensk/australiensisk familj.


Namn: Alma, Oliver och Walter 1 år | Bor: Lomma | Vad: 3 månaders vistelse i Perth i Australien | Läs mer: Almaocholiver.blogg.se

Annons

Hur gick tankarna och planerna inför denna resa? 

– Eftersom vintern är så mörk och kall hemma i Sverige funderade vi tidigt på att resa bort då Walder var ett år gammal. Vi kikade på Mexiko och andra destinationer, men Australien kändes ganska snabbt som ett självklart val. Dels för att vi varit där mycket tidigare och älskar landet, men också för att det kändes tryggt. De har bra sjukvård, pratar engelska så vi kan göra oss förstådda samt att vi inte behövde något extra vaccin för Valter. När vi väl hade bestämt oss började vi leta flyg utifrån andra kriterier än vi haft tidigare. Ju smidigare desto bättre. Det slutade med att vi flög från Göteborg trots att vi bor i Skåne eftersom det innebar endast en mellanlandning i London.

Perth ligger precis vid havet och lockar med långa vidsträckta stränder. Foto: Getty Images

Hur såg tiden ut då ni kommit fram till Perth?

– Ett hett tips är att inte boka in för mycket när man reser med barn. Tiden fylls lätt och snabbt ändå. Första veckan hade vi bestämt oss för att bara landa och vara i huset i Perth. Därefter varvade vi vistelsen i Perth med utflykter i området! Förra gången reste vi hela vägen till Esperance, men det blev för mastigt med ett litet barn då det är långa körsträckor! Nu valde vi att köra ca 4 timmar om dagen och tajmade bilresorna då Walter sov. Ett bra knep är också att ladda mycket med snacks! Reser ni under högsäsong är det också bra att boka boenden i förväg.

Läs också: Roadtrip: Australiens vilda väst

Det gäller att anpassa dygnsrytmen när man reser med barn. Foto: Privat
Kristallklart vatten och långgrunda vikar i delar av västra Australien. Foto: Privat

Vad finns det för utmaningar att resa med en ettåring?

– Det krävs ju mer planering och blir mindre spontanitet. Sedan får man räkna med en annan tidsrytm när man har barn. Tidigare kunde vi hitta på mycket saker på kvällarna, men nu fick vi tänka om. Positivt är dock att många av Australienarna har en liknande dygnsrytm i och med att de gillar att träna och surfa på mornarna innan det blir för varmt.

En höjdpunkt var att Walter lärde sig att gå under månaderna i Australien. Foto: Privat

– En annan utmaning är att det finns en del aktiviteter man inte kan göra med barn, som vi inte tänkte på sist. Exempelvis att åka på arrangerade vin-bussturer mellan vingårdar där det är 18-års gräns eller vissa båtutflykter som inte fungerar med barn. Då får man anpassa sig och göra sådant som fungerar. Däremot går det såklart bra att köra själv för att besöka eller bo på vingårdarna. Vi hade kollat upp i förväg vilka som var mest barnvänliga och hade lekplatser utomhus via Perth is okay. Några ställen vi besökte var Swings & Roundabouts, Aravina Estate, Cheeky Monkey Brewery och Beefarm.

Det vi upptäckte var väldigt positivt med att resa med ett barn i Australien är att de är extremt tillmötesgående! På många restauranger hade de ett lekområde med leksaker. Många lekplatser är jättefina och har solskydd, toaletter och grillar för BBQ mm. Det är bra anpassat för familjen!

Hur var det att ha staden Perth som bas?

– Supersuperbra! Vi fick ett väldigt fint vardagsliv i Perth och bodde så nära stranden vilket var toppen. Vi varvade promenader och löpturer längs stranden, pilates och besökte mysiga kaféer med fräscha alternativ så som acaibowls och iskaffe.

Vad var bäst med er resa?

– Vår vardag! Vi njöt av värmen, sol och blå himmel under den mörkaste tiden hemma i Sverige. Dessutom fick vi många fina möten med människor – tack vare Walter. Många tar kontakt med en då man har barn vilket är superkul.

Vardagen vid havet var kanske det allra bästa med resan, tycker Alma. Foto: Privat

Era 3 bästa tips för resa med småbarn? 

1. Gör det bara!

– Även om det verkar jobbigt är det så otroligt värt det. Det är en unik möjlighet om man har möjlighet att vara ledig ihop med sitt barn, att byta miljö och upptäcka nya saker som familj. Valter lärde sig att gå i Australien – bara det!

2. Mer planerande, mindre spontanitet

– När man reser med barn får man inte glömma att anpassa utflykterna och dagsrytmen efter alla. Fundera över vilken tidpunkt på dagen ni åker iväg på saker och vilken typ av utflykt man gör.

3. Stanna länge

– Vi tyckte det var lättare att resa iväg än vi hade räknat med, inte minst med tanke på den långa flygresan där vi var inställda på katastrof. Men vi rekommenderar att man stannar ganska länge om man reser så långt bort.

5 höjdpunkter på resan i västra Australien

1. Rottnest Island

Rottnest Island är en mysig dagsutflykt från Perth och känd för sina supergulliga quokkas – ett lurvigt litet pungdjur. Ta en färja dit för att sedan hyra cyklar eller promenera runt på ön. Vi var där hela dagen, letade efter de söta djuren och njöt av mysiga restauranger.

Spännande att hälsa på de gulliga små djuren. Foto: Privat

2. Margaret River

Margaret River är ett vindistrikt söder om Perth med jättefina stränder. Hyr en bil och kör ca 3 timmar så är ni framme. Här väntar vingårdar, små ostbutiker och allt möjligt hantverk att spana in. För den som gillar att surfa väntar fin surfing här.

Läs också: Margaret River – Australiens hemliga vin- & surfmecka

Det vimlar av schysta hantverkare i Margaret River. Foto: Privat

3. Denmark

Vi valde att bo på en vingård i närliggande Denmark vilket var perfekt för att också kunna testa en vinprovning eller ta ett glas om kvällen. På mornarna kunde vi spana på kängurur på fältet och på gården fanns det åsnor och alpackor. En höjdpunkt i Denmark är stränderna och den omtalade klippan Elephant Rocks.

Svalt men klart vatten i Denmark. Foto: Getty Images
Längre söderut i Esperance kan man stöta på kängurur på stranden. Foto: Unsplash

4. North Beach

North Beach i Perth blev vår hemmastrand och är en otroligt vacker strand med härliga restauranger och en strandpromenad som var perfekt att gå längs med barnvagn. Många lokalbor kom ut hit ut för att promenera.  

5. Jurien Bay

Vi reste också norrut till Jurien Bay Marin Park där det finns möjlighet att se sjölejon. Det var jättekul för barn att kunna titta på och komma ganska nära djuren. Här fanns också ganska mycket vilda djur – inte minst kängurur som kunde komma väldigt nära. Det var häftigt!

Spana efter sjölejon i Jurien Bay – under och ovan ytan. Foto: Unsplash

Tips och trix inför resan

1. Smidig hopfällbar resvagn – som fungerar att ta med som handbagage. Den är också bra att ha med på båtutflykter, när man är på restaurang med mera.

2. Snacks! Viktigt på flyg och i bil. Vår son älskar mat, så det gick hem. Ta också med barnets favoritleksaker!

3. Svensk medicin. Det mesta gick utmärkt att köpa på plats i Perh, men däremot hade vi med oss svensk medicin så som alvedon, ipren, nässpray mm. Det är alltid skönt att ha sådant man vet hur det fungerar till en början.

Resan till västra Australien blev en lyckad fullträff för familjen. Foto: Privat

4. Air Condition. Kolla upp att det finns AC på boendet. Varma dagar i Australien är det ovärderligt och behövs för barn. Så dubbelkolla detta.

5. Basinett. En varm rekommendation är att boka en basinett för barnet på flyget.

6. Skaffa en blogg om ni ska vara iväg lite längre tid. Kul för mor och farföräldrar samt vänner att kunna följa er resa och vardag!

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-12
AustralienResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen