Restips

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk

Romantiska Verona är väl värt ett besök, men faktum är att Julia Capulet aldrig stod på den där balkongen och höll sin berömda monolog

Text: Elisabeth Andersson • 2016-08-05

1. Julias balkong, Verona

I italienska staden Verona kan du stå på samma balkong som Julia Capulet en gång stod och sa sitt berömda: “O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo?

Fast det kan du ju faktiskt inte alls, eftersom Romeo och Julia bara är karaktärer i en pjäs som aldrig funnits på riktigt – och dessutom byggdes balkongen på huset först på 1930-talet. Trots detta vallfärdar tusentals fans till Verona för att besöka “Julias hus”.

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk
Julias balkong i Verona. Foto: Bigstock

2. Sleepy Hollow, New York

Vi har väl alla sett filmen Sleepy Hollow som bygger löst på The Legend of Sleepy Hollow, en novell skriven av Washington Irving redan 1820. Det var dock först 1996 som staden North Tarrytown bytte namn till just Sleepy Hollow, efter att en stor fabrik slagit igen i staden och gjort 4 000 människor arbetslösa.

Numera lever samhället gott på turisterna som kommer för att besöka Sleepy Hollow, “en av de mest hemsökta platserna i världen”.

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk
Kyrkogård i Sleepy Hollow. Foto: Istock

3. 221B Baker Street, London

På denna adress, som påstås vara en av världens mest kända, huserade Arthur Conan Doyles världsberömde detektiv. Även om de flesta fans förmodligen förstår att Sherlock Holmes inte har funnits på riktigt tycker många att det är kul att besöka den kända adressen som numera är ett Sherlock Holmes-museum.

Men kanske skulle de bli besvikna om de fick veta att museet inte ligger på nummer 221B, utan på gatuadressen 239 Baker Street. 

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk
Sherlock Holmes-museet i London. Foto: Istock

4. Checkpoint Charlie, Berlin

Den forna gränsövergången mellan Öst- och Västberlin är en av Tysklands allra mest kända sevärdheter. Än idag kan turister besöka platsen och fotograferas med skådespelare utklädda till soldater.

Men verklighetens Checkpoint Charlie revs i juni 1990, det turister fotograferar idag är endast en kopia som byggdes år 2000. Resterna av den legendariska kontrollpunkten finns istället på AlliiertenMuseum i Berlin.

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk
Checkpoint Charlie, Berlin. Foto: Istock

5. Shangri-La, Kina

Shangri-La har för många blivit en allmän synonym för paradis. Platsen skapades av författaren James Hilton som i sin roman Bortom horisonten från 1933 beskriver en mytisk plats bland bergen i Tibet, där invånarna har evigt liv.

Det är med andra ord kanske inte konstigt att det kinesiska™�häradet Zhongdian 2001 ändrade sitt namn till just Shangri-La.

Här är populära turistmålen – som egentligen är fejk
Shangri-La, Kina. Foto: Istock

Källa: Daily Mail

En resa genom tiden: Populära turistdestinationer nu och då

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag


Text: Elisabeth Andersson • 2016-08-05
Restips

Scroll to Top