Annons
Annons
Annons
Italiensk stad

Vi listar några av Italiens vackraste städer och byar. Foto: GettyImages

Italien

25 galet pittoreska städer i Italien

Att Italien är vackert är ingen nyhet. Men de här städerna är nästan löjligt bedårande. Skrolla ner och känn hur reselusten tilltar.

Text: Johanna Jackson • 2022-10-14 Uppdaterad 2023-01-30
Annons

1. Burano

Vandra runt bland Buranos färgglada hus, insup lugnet och slå dig ned för en kaffe vid kanalen som delar ön. Den pittoreska staden ligger cirka 45 minuter utanför Venedig med båt men det går även färjor från Murano och Torcello.

Färgglada hus med kanal och båtar
Kanalstaden Burano ligger strax utanför Venedig. Foto: GettyImages

2. Varenna

Bland de flertalet vackra städerna som är utspridda längs kanten av Comosjön är Varenna en av de charmigaste. Besök den botaniska trädgården i Villa Monastero eller köp en glass och ta en promenad längs med Sentiero del Viandante – Vandrarens stig.

Annons
Rustik charm i Varenna. Foto: GettyImages

3. Bogliasco

Ett stenkast – eller cirka 11 kilometer från Genua, på paradisbukten ligger kuststaden Bogliasco. Staden är ett charmigt utflyktsmål för den som vill komma bort från stadsmyllret eller för den som letar efter en ort där lugnet råder. För stadens bästa utsikt – bege er upp till Trattoria Paradisio.

Upptäck paradisbukten och kuststaden Bogliasco. Foto: GettyImages

4. Alberobello

Husen som har fått den syditalienska staden Alberobello i Apulien att hamna på Unesco:s världsarvslista kallas för trulli. Som små svampar smyckar de runda hustaken stadsbilden och får dig att känna dig som om du befinner dig i ett sagolandskap.

5. Spello

Den historiska stenstaden Spello och dess borg ligger upphöjd på en kulle i Umbriens böljande landskap. Staden omges av en stenmur med anor från romartiden och under vår och sommar fylls de trånga gränderna med hundratals blommor. Den konstintresserade får inte missa att besöka kyrkan Santa Maria Maggiore för att se dess freskomålningar av renässanskonstnären Pinturicchio.

Stenstaden Spello. Foto: GettyImages

6. Positano

Positano kan vara Amalfikustens mest pittoreska stad. Här blandas chica modebutiker med uteserveringar och gelatorior och när man blir trött på stranden så finns det mycket att utforska i gränderna som letar sig upp för de branta bergsluttningarna som staden vilar på. Från hamnen kan du ta båtturer till öarna Le Sirenuse och Capri. Positano bjuder även på ett bra nattliv med klubben Music on the Rocks i täten.

Läs också: 3 öar utanför Amalfikusten.

Positano. En självklar plats på listan över galet vackra byar i Italien. Foto: GettyImages

7. Verona

Gå på opera eller vandra bland romerska ruiner, det finns gott om dem i vansinnigt vackra Verona. Staden i norra Italien är särskilt populär för kulturintresserade eller för par som destination för romantiska weekends.

Verona – så mycket mer än bara känd för fejk-balkongen från ”Romeo och Julia”. Foto: GettyImages

8. Orta San Giulio

Orta San Giulio ligger vid Lago d’Ortas strandbank i den nordliga regionen Piemonte som är en av Italiens största vinregioner. Mitt i sjön ligger den charmiga lilla ön Isola San Giulio dit det går regelbundna färjeturer.

Ta en sväng ut till Isola San Giulio. Foto: GettyImages

9. Riomaggiore

Riomaggiore är den sydligaste av de fem städerna som utgör Cinque Terre. Riomaggiore är relativt stor jämfört med de andra byarna i Cinque Terre och nås enkelt med tåg från närliggande Milano eller Florens.

10. Manarola 

Manarola ingår liksom Riomaggiore i Cinque Terre i provinsen La Spezia. Staden är den näst minsta av de fem småstäderna och hamnen är så liten så att fiskebåtarna dras upp när de inte är i bruk och måste trängas på stadens enda gata.

Manarola – inklämt mellan klippor och havet. Foto: GettyImages

11. Lucca

Staden Lucca och dess terrakottafärgade tak ligger i Toscana en kort tågresa från Pisa. Två utmärkande drag är det runda torget i mitten – Piazza dell’Anfiteatro och den drygt fyra kilometer långa upphöjda muren som omger staden där du kan jogga eller bara njuta av grönskan. Missa inte ett stopp vid Gelateria Anfiteatro eller Konopizza på via Carrara där du kan äta pizza i strut.

12. Montalcino

I södra Toskana ligger vinstaden Montalcino. Här ska man njuta av det kraftiga och smakrika Brunello di Montalcino. Bäst intas det på vingårdarna runt den medeltida staden, eller på torget i hjärtat av staden. Ta en sväng i borgen, promenera genom de vackra gränderna och njuta av de vackra utsikterna.

Läs mer: Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

Slingrande vägar upp till Montalcino ger fantastiska utsikter. Foto: GettyImages

13. Gallipoli

Gallipollis muromgärdade och vitkalkade gamla stad ligger på Salentohalvön i Apulien. Staden ligger vid det joniska havet i den italienska provinsen Lecce men påminner mer som en by i grekiska Kykladerna.

Gallipolis vitkalkade hamn. Foto: GettyImages

14. Urbino

Det mest iögonfallande kännetecknet  i staden som ligger i regionen Marche är slottet Palazzo Ducale som har anor från 1400-talet. I palatset finns ett konstgalleri med målningar från både medeltida och renässanskonstnärer. Missa inte att kika in för ett stopp på La Locandiera för en kopp varm choklad eller en av caféets berömda milkshakes.

Försvinn i de myllrande gränderna i Urbino. Foto: GettyImages

15. Polignano a Mare

Den vita staden klippstaden Polignano a Mare ligger i provinsen Bari på Italiens klack. Gränderna och torget är lika mysiga som de flesta i italienska småstäder men det är under marknivån som det börjar bli riktigt intressant. Här finns nämligen Grotta Palazzese som kan vara en av Italiens vackraste restauranger.

Läs mer: Apulien – en roadtrip på Italiens klack

Polignano a Mare ligger cirka 3 mil utanför staden Bari. Foto: GettyImages

16. Sorrento

Romantiska Sorrento vilar en bergsplatå på Neapelbuktens södra udde. Trots att stränderna är relativt få och svårtillgängliga är staden en populär badort. Om man inte väljer en längre vistelse här är det definitivt en stad värd att kombinera med ett besök till närliggande Capri, Neapel eller Amalfikusten.

Sorrento är ett av Italiens best berömda semesterorter. Foto: GettyImages

17. San Leo

San Leo ligger i regionen Emilia-Romagna ungefär en timmes bussresa från den populära strandorten Rimini och en halvtimme bort från San Marino. Besök fortet som tronar över staden för oslagbara utsikter.

Forte di San Leo rymmer även ett museum. Foto: GettyImages

18. Atrani

Atrani är ytterligare en pärla på Amalfikusten och ligger ungefär halvvägs mellan de större städerna Sorrento och Salerno. Förutom en strand finns här ett flertal vackra kyrkor att besöka. En värd att nämna är San Salvatore de’ Birecto.

Atrani är en av de minsta byarna på Amalfikusten. Foto: GettyImages

19. Tropea

Drömlika Tropea, Kalabriens juvel, vilar upphöjd på nästan lodräta klippor som väter ut mot Tyrrenska havet. Nedanför sprider rader av solstolar ut sig. Förvänta dig inte att hitta en enskild bit av stranden, Tropea är, föga överraskande, väldigt populär. Missa inte att promenera förbi gelaterian Tonino, här säljs glass i smaker du inte ens trodde var kompatibla med konceptet. Eller vad sägs som en kula rödlök eller kryddig salami?

Tropea i södra Italien bjuder på storslagna vyer. Foto: GettyImages

20. Portofino

Vill du spana på kändisar är exklusiva Portofino ett bra alternativ. Staden som ligger i Ligurien nära Genua är nämligen en populär semesterort för både den internationella och italienska societeten. Bland annat har Silvio Berlusconi ett semesterhus i krokarna och när Madonna firade sin 51-årsdag föll valet på just Portofino. Det är också här som den ursprungliga Cristo degli abissi – en 2,5 meter hög Jesus-staty av brons ligger gömd under vattenytan.

Läs mer: Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn

Här kan du se kändisar om du har tur. Foto: GettyImages

21. Erice

Den lilla bergsbyn Erice ligger i Sicilien 750 meter över havet på toppen av berget med samma namn. Från den populära semesterorten Trapani kan man ta sig hit med en bergsbana som är öppen under vår- och sommarmånaderna.

Bergsbyar som Erice är något extra speciellt. Foto: GettyImages

22. Matera

Stenstaden Matera ligger södra Italien i provinsen Basilicata. Den gamla staden – Sassi di Matera utgörs av hus som är uthuggna ur kalkklipporna och finns med på Unescos världsarvslista. Staden är så pass vacker att den valt som inspelningsplats för en rad olika filmen – från Bond-rullen No time to die till Wonder Woman och The Passion of the Christ.

Stenstaden Matera har fastnat på bioduken flera gånger, bland annat i Bond-filmen No time to die. Foto: GettyImages

23. Sant’Agata de’ Goti

Spektakulära Sant’Agata de’ Goti ligger 35 kilometer nordöst om Neapel i regionen Kampanien. Den antika staden vilar vid kanten av en djup flodklyfta och har anor från 300-talet.

Sant’Agata de’ Gotis berömda flodklyfta. Foto: GettyImages

24. Sperlonga

Strandstaden Sperlonga ligger mittemellan Rom och Neapel vilka man enkelt når med tåg. Här finns fashionabla butiker, mysiga kaféer och en charmig stadskärna med vitmålade hus. En lång kustremsa delas på mitten av den vackra Truglia-tornet som rymmer ett litet museum. En annan sevärdhet i närheten är ruinerna av en antik romersk villa och Tiberius grotta.

Sperlonga utgör en utmärkt dagsutflykt om man semestrar i Rom eller Neapel. Foto: GettyImages.

25. Auronzo Di Cadore

Auronzo Di Cadore ligger vid foten av Dolomiterna och de kända topparna Tre Cime Lavaredo. Staden som ligger i regionen Veneto på gränsen till Österrike är en populär destination för vandring och skidåkning.

Den spegelblanka sjön Misurina vid Auronzo Di Cadore. Foto: GettyImages

Text: Johanna Jackson • 2022-10-14
Italien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen