Annons
Annons
Rött tåg i Alperna.

Sugen på att utforska Europa med tåg? Här är allt du behöver veta inför en tågluff genom Alperna. Foto: Getty Images

Europa

Tågluffa i Alperna – rutt, tips och stopp på vägen

En resa genom fyra länder som bjuder på mycket ögongodis från tågfönstret. Vi guidar dig på en tågluff genom Alperna!

Text: Per J Andersson • 2023-05-11 Uppdaterad 2023-05-10

Basel – Zermatt – Poschiavo – Milano – Verona – Innsbruck – Salzburg – Garmisch Partenkirchen

Basel

Perfekta startpunkten för tågluffen

Staden ligger i treriksröset mellan Schweiz, Frankrike och Tyskland, har kosmopolitisk atmosfär och nås från Hamburg med direkttåg både på dagen (bahn.de) och natten (oebb.at). Här bor du på historiska Hotel Krafft intill floden Rhen där du tillsammans med Baselborna simmar nedströms en kilometer eller två. Kläderna och mobilen har du med dig på simturen i en vattentät säck (schwimmsack/wickelfisch) som du lånar på hotellet. Gå också guidad promenad och spana in gatukonst (artstuebli.ch) och ät middag med flodvy på Le Rhin Bleu.

Vita och grå hus intill vatten.
Basel är något så ovanligt som en stad som delas mellan tre länder. Foto: Getty Images

Basel – Zermatt

Passa på att vandra

Hoppa på tåget till Visp och byt till det röda bergståget som tar dig upp i bergen på Matterhorn Gotthard Bahn. Framme i Zermatt är du efter totalt 3 tim 20 min. Priserna är höga i Zermatt, även med schweiziska mått, men att vandra är gratis. Ta linbanan upp till Schwarzsee eller Trockener Steg och gå tillbaka ner till byn. Eller fortsätt med linbana upp till glaciären på Klein Matterhorn och åk skidor utför mitt i hetaste sommaren. Att hitta billigt boende här är inte lätt, men finns, t ex på Hotel Bahnhof.

Zermatt – Poschiavo

Glaciärexpressen och Bernina Express

Från Zermatt kan du hoppa på lyxiga Glaciärexpressen med mat- och vinservering via Andermatt till St Moritz (7 tim 45 min). Vill du inte slösa pengar på tilläggsbiljett för det lyxiga tåget finns reguljära bergståg som går samma sträcka, då med byte i Chur. Hoppar du av i Chur, efter drygt 5 tim på Glaciärexpressen, så kan du byta till Bernina Express. Det tåget tar dig till Tirano i Italien på 4 tim 20 min. Men kliv av i Bergün för att gå på det lilla järnvägsmuseet Bahnmuseum Albula. Strax innan Tirano gör du nästa uppehåll i Poschiavo och övernattar på Hotel Albrici, borgmästarbostad sedan 1682 och 1848 omgjort till hotell, post- och diligensstation. Som att bo på ett museum med trägolv, oljemålningar och antika möbler.

Bergstopp klädd i snö omgiven av skog.
Storslagna utsikter från tågkupén – jo, tack! Foto: Chris Holgersson
Kvinna tittar på avgångstavla.
Se till att ha god marginal i tågbytena för att slippa stressa. Foto: Getty Images

Poschiavo – Milano

Pampiga byggnader och picknick

Nästa dag åker du sista korta biten med bergståget över gränsen till italienska Tirano (40 min), sveper en espresso i stationsbaren och kliver på Renfetåget till Milano (2 tim 30 min). Milano Centrale, påminner om ett palats i ett världsimperium. Och det var väl ungefär så Benito Mussolini ville att omvärlden skulle reagera sommaren 1931 när portarna öppnades till den pampiga stationen med sina höga valv och mäktiga statyer av örnar med utfällda vingar. Från stationen traskar du via en mataffär till Sempioneparken för picknick. Lyxa sedan till det med ett besök i baren Camparino in Galleria på Piazza Duomo, stans stilsäkraste. Här finns alla drinkar du kan önska dig, så länge de innehåller campari.

Milano – Verona

Kärleksaga och vindistrikt

Det går ett snabbtåg (Frecciarossa) i timmen hit från Milano – resan tar bara drygt 1 tim. Även om Shakespeare inte specificerade den exakta platsen i Romeo och Julia – och även om balkongen byggdes till först på 1930-talet – har Casa Giulietta blivit känd som Julias hus. En annan Veronaklassiker är att kolla på operan Carmen utomhus i den romerska arenan. Vinälskare tar bussen till Valpolicella, vindistriktet som är känt för sina ripasso- och amaroneviner. En provsmakningsrunda inkluderar bl a Bignele (lebignele.it), Tezza (tezzawines.it) och Massimago (massimago.com). Fortsätt sedan med buss till Garda för ett dopp i det kristallklara vattnet i alpsjön med samma namn.

Vinodlingar som klättrar på en kulle.
Valpolicella – som en saga för vinälskaren. Foto: Getty Images

Verona – Innsbruck

Dagsvandring och bergståg

Dags att bege ge sig upp i bergen igen. Från Verona finns direkttåg genom Brennerpasset till München, men vi hoppar av i Innsbruck (3,5 tim resa från Verona). Du som är sugen på Dolomiterna stiger av redan i Ponte Gardena och tar bussen upp i Val Gardena för fin vandring runt Sassolungomassivet. I Innsbruck hoppar du på bergståget mitt i stan och åker upp i Karwendelbergen för dagsvandringar och fika med apfelstrudel. Aperitifen intar du på Hofgarten Café i stadsparken, middagen (knödel och öl) på anrika Stiftskeller. Sommarskidåkning kanske? Ta då tåget till Mayrhofen i Zillertal (byte i Jenbach, total restid 1 tim 20 min) och därefter buss upp till glaciären i Hintertux.

Stad i kvällsljus med bro och grönskande träd.
De allra flesta känner till Verona tack vare Romeo & Julia där Casa Giulietta blivit känd som Julias hus. Foto. Unsplash

Innsbruck – Salzburg

Mozarts födelsestad

Tågresan Innsbruck–Salzburg tar 1 tim 45 min. På vägen kan du kliva av i Zell am See för att bada i sjön eller ta bussen till Kaprun för ännu mer sommarskidåkning. I Mozarts födelsestad flyr du centrums turistifierade gågator och promenerar till klostret Mülln med Augustiner Bräu (augustinerbier.at) som rymmer en av Österrikes stämningsfullaste ölhallar.

Salzburg – Garmisch-Partenkirchen

Vid Tysklands högsta berg

Med tågbyte i antingen Innsbruck eller München är du efter drygt 3 tim framme vid foten av Tysklands högsta berg. Bo i Garmisch-Partenkirchen och ta bergståget Zugspitzbahn upp till glaciären på Zugspitzplatte. Här uppe åker du utför under vinterhalvåret och kälke på sommaren. Halvvägs kliver du av vid station Eibsee om du vill vandra runt sjön med samma namn. Bonustips för dig som är badsugen: Ta tåget till Tutzing (1 tim) för att bada i vackra Starnberger See.

Läs också: 10 fantastiska vandringar du kan ta tåget till

Blått tåg i vinterlandskap.
Ta bergståget Zugspitzbahn upp till glaciären. Foto: Getty Images

3 bergståg du inte heller får missa!

1. Domodossola–Locarno

Järnvägen Centovalli mellan den italienska småstaden och den ikoniska schweiziska bergsstaden slingar sig fram över broar och bergsryggar. De 5 milen avverkas på 2 tim, men vem har bråttom med den utsikten?

2. Zermatt–Gornergrat

När du kliver av bergståget i Zermatt tänker du att nu tar ändå rälsen slut. Fel, fel, fel! Här börjar nämligen Europas näst högsta järnvägslinje, Gornergratbahn, som tar dig vidare upp till en station på 3 135 meters höjd med strålande utsikt mot Matterhorn.

3. Grindelwald–Jungfraujoch

Europas allra högsta järnvägsresa kan du påbörja i Grindelwald, men också i Vengen och Lauterbrunnen. I Kleine Scheidegg byter du till Jungfraubahn för den sista milen upp till glaciären på 3 454 m ö h.

Boka plats i tysk-språkiga länderna

När du söker på tågförbindelser på Deutsche Bahn (bahn.com) så klickar du längst ner till vänster på ”Nur Sitzplatz (kein Ticket)” eller, om du valt engelska som språk, ”Seat only (no ticket)”.

Österrikiska ÖBB är kungen av europeiska nattåg med direktlinjer från Hamburg, Amsterdam och Paris till Schweiz, Österrike och Italien. Nightjet som tågen heter bokar du på antingen oebb.at eller nightjet.com. Klicka inte på ”Seat only” utan istället på ”Single/Daytickets” och ange ”Interrail” som rabattkort.

På schweiziska sbb.ch bokar du enkelt sittplatser (och plats i restaurangvagnen) för såväl tåg inom Schweiz som för flera internationella linjer. Klicka på ”Seat reservations”.


Text: Per J Andersson • 2023-05-11
EuropaRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen