Annons
Annons

James Bond-filmerna är kända för sina vackra och dramatiska inspelningsplatser – som här i Norge. Foto. GettyImsges

Restips

Här spelades senaste James Bond-filmen in

Dramatiska landskap är A & O i en James Bond-rulle. I senaste filmen, 'No time to die', är den brittiska agenten på diverse vackra platser – bland annat vårt grannland Norge.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-03 Uppdaterad 2021-10-07

The Atlantic Road, Norge

Vägen som kallas för The Atlantic Road binder samman den norska ön Averøy med fastlandet. Det är en väg kantad av havets vågor, som ibland kan kasta sig över vägbanan vid storm. Det är sammantaget en åtta-broar lång väg som lockar motorcyklister från hela världen och omnämns bland annat på dangerousroads.org som listar världens farligaste och coolaste vägar. Och nu har alltså James Bond gjort ett celebert besök.

Norges kust lockar såväl motorcyklister som agent 007. Foto: GettyImages

Matera, Italien

Italien är ingen ’newbie’ när det kommer till Hollywood eller James Bond. Bara under Daniel Craigs era har agenten varit i landet fyra gånger. Denna gång är det den Unesco-listade staden Matera i södra Italien som får ta del av all aktion. Och det är precis allt vi vill ha från en by i Italien. Det är vackra stenhus, slingrande vägar och imponerande vyer. Staden har såklart fastnat på bioduken innan agent 007 tog sig hit, bland annat i Wonder Woman och The Passion of the Christ.

Här har James Bond, Wonder Woman och Jesus vistats. Foto: GettyImages

Kalsoy, Färöarna

Äntligen! Det var på tiden att James Bond tog sig till dessa öar norr om de brittiska öarna. Det är precis den sceniska dramatiken som de senaste Bond-filmerna gjort sig kända för. Från glamourösa tillställningar vid Medelhavet, varma breddgrader och bungalows till vindpinade karga öar i Atlanten. Färöarna i ett nötskal.

Mer från Färöarna: Sagolika Färöarna – den nya drömdestinationen

Ännu mer tips: Miniguide till natursköna Färöarna

Dramatiskt värre på Färöarna. Foto: GettyImages

Port Antonio, Jamaica

James Bond är hemmastadd i Jamaica där Ian Fleming, författaren till Bond-böckerna, bodde i många år under vintrarna och skrev böckerna. Så det är inte konstigt att agent 007 också tar sig hit ibland. Bland annat i den allra första filmen, Dr. No (Agent 007 med rätt att döda) med Sean Connery i huvudrollen. Och nu är han alltså tillbaka. Scenerna som filmades i Jamaica låg inte lågt ifrån författarens gamla hem, Goldeneye estate.

Läs mer: Tropiska äventyr på Jamaica

Jamaicas värmande breddgrader är en stark kontrast till Färöarna. Foto: GettyImages

Cairngorms, Skottland

I filmen Skyfall begav sig James Bond hem till Skottland och viken succé det blev. Inte konstigt att man i No time to die återvänder till de skotska vidderna. Denna gång är agent 007 i Cairngorms nationalpark med gasen i botten längs med Loch Laggan. Nationalparken har en bred repertoar med såväl berg och dalar till sjöar och enorma ljunghedar.

Mer från Skottland: 48 timmar på Isle of Skye – får, skotsk tapas och rökig whisky

Skottland är tillbaka i en 007-film och det tackar vi för. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen