Annons
Annons
Bar Leo i São Paulo och Café de Garcia i Buenos Aires. Foto: Hannes Kongstad

Bar Leo i São Paulo och Café de Garcia i Buenos Aires. Foto: Hannes Kongstad

Restips

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips

Historikern och etnologen Hannes Kongstad startade bloggen "A man walked into a bar" med uppfattningen om att barer är en intressant plats för att förstå vår omvärld. Ambitionen är att besöka 1 000 barer. Vi tog del av hans tio favoriter.

Text: Karin Wimark • 2019-06-17 Uppdaterad 2021-06-22

1. Café de Garcia, Buenos Aires

Buenos Aires är en stad fylld av nostalgiskt charmiga kvartersbarer. I det sömniga bostadsområdet Villa Devoto ligger en av de mest spektakulära – Café de Garcia. På väggarna hänger allt från lufttorkade skinkor till gamla reklamposters för huvudvärkstabletter och givetvis har en av de stora väggarna blivit hedrad med en signerad fotbollströja av Diego Maradona. Francis Ford Coppola brukade komma hit då han bodde i Buenos Aires. 

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Café de Garcia. Foto: Hannes Kongstad

2. Cane & Table, New Orleans

New Orleans är en av världens mest anrika barstäder med mycket historia runt varje bardisk. Trots att den hippa cocktailbaren Cane & Table bara har ett par år på nacken har den en intressant historisk koppling då den med sitt koncept och drinkmeny vill ge ett nyanserat perspektiv av hur den så kallade tiki-kulturen uppstod i USA. Tiki-barer är en sorts romantiserad förvrängning av det paradisiska ö-kulturerna i Polynesien och bredde under mitten av 1900-talet ut sig med sina tropiska drinkar och söderhavstema.

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Cane & Table. Foto: Hannes Kongstad

3. Bei Schlawinchen, Berlin

En nästan stereotypiskt uber-liberal bar i södra Kreuzberg som drar till sig folk av alla dess slag. Kom hit på förmiddagen och möt en salig blandning av efterfestande klubb-kids, råbarkade outsiders och en och annan autenticitetssökande turist som fascinerat iakttar allt bråte som hänger ner från taket. En trasig kontrabas och en gris med en lädermunkavel är bara några av de många artefakter som pryder detta obskyra tillhåll. Bei Schlawinchen är öppet dygnet runt sedan tidigt nittiotal, då en av de anställda tappade bort nycklarna.

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Bei Schlawinchen. Foto: Jenny Hvalgren

4. Osteria del Sole, Bologna

Ett galet men värmande vinhak som gömmer sig på en liten bakgata ett stenkast från Piazza Maggiore i Bologna och som har legat på samma plats ända sedan 1465. På den tiden serverades ingen mat och så är fortfarande fallet på detta historiska stamställe. Här serveras enbart dryck, först och främst närproducerat vin, men gästerna får gärna ta med sig sin egen mat. Under lunchtid brukar således studenter och professorer från det närliggande universitetet stråla samman med bröd, ost och inpackad mortadella som de vecklar upp på långborden för att avnjuta med ett glas vin eller två. På lördagar fylls baren upp till bristningsgränsen och det är ett härligt skådespel då lediga familjer och gamla vänner möts. 

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Osteria del Sole. Foto: Hannes Kongstad

5. Glacken’s Bar & Grill, New York

En irländsk arbetarbar av den gamla skolan som genom åren klamrat sig kvar i Södra Bronx trots att den irländska koloni av invandrare som befolkade dessa kvarter under tidigt 1900-tal sedan länge är ett minne blott. Glacken’s är en tvättäkta sunkpub där whiskyn är lika billig som generös och som frekventeras av brandmän, krigsveteraner och diverse gatuskojare. 

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Glacken’s Bar & Grill. Foto: Hannes Kongstad

6. Bar Leo, São Paulo

Brasilianarna älskar sina botecos. Det vill säga, enkla och opretentiösa kvartersbarer där en kan slinka in i shorts och flipflops för en kall öl och några läckra petiscos, små barrätter som kan liknas vid spanska tapas. Bar Leo är med sina nästan åttio år på nacken en av São Paulos mest klassiska, men också en av de mer säregna botecos eftersom baren har en stark tysk prägel i allt från inredning till mat. Det är två vitt skilda världar som möts i denna tropiska bierstube där ölkranen ständigt pumpar ut små glas med öl av det brasilianska märket Brahma och de stiligt klädda servitörerna forslar ut tallrikar med eisbein och feijoada om vartannat.

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Bar Leo. Foto: Hannes Kongstad

7. Le Clown Bar, Paris 

När baren öppnade 1902 var den ett stamställe för clownerna på närliggande Cirque d’Hiver och det var här de träffades för ett snabbt glas mellan cirkusakterna eller för att vänta på att deras clownskor skulle bli fixade hos skomakaren bredvid. Många clowner bodde också ovanför baren. Idag lever Le Clown vidare genom fantastiska detaljer som de nuvarande ägarna har bevarat. Den runda baren av zink går i klassisk art nouveau medan den innovativa maten och listan med kreddiga naturviner följer vår egen samtids trender.

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
Le Clown Bar. Foto: Hannes Kongstad

8. Café Nick, Köpenhamn

Gemytliga gamla bodegor med inrökta tapeter, billig öl och gladlynt stämning har länge varit en del av den danska folksjälen. Baren är ursprungligen från 1904 men har sitt namn efter en sjöman som 1914 hamnade i en dispyt med en av barens kypare och sedan lånade pengar av en vän för att komma tillbaka och ta över hela stället. Sedan dess har Café Nick varit ett konstnärernas fäste och även om det äldre gardet har börjat försvinna så finns stämningen kvar. Första gången jag var här ställde sig en äldre man upp och sjöng en spontan operett framför alla. Bara det.

9. Bar Marsella, Spanien

Även om ikoniska gäster som Hemingway, Picasso och Dalí har fått ge plats för skejtande Erasmusstudnew-module-37enter i El Raval är denna dekadenta absintbar fortfarande en av Barcelonas mest imponerande kulturskatter. Sedan 1830 har Bar Marsella välkomnat stadens nattsuddare. Kvar är tjuvarna och hallickarna som smyger runt på gatan utanför, men så är även den bohemiska stämning som är så starkt förknippad med den gröna fen. Bäst är att komma hit efter midnatt på en vardag då det inte är så trångt.

10. The Canny Man’s, Edinburgh

En historisk pub i södra Edinburgh som är lika ökänd för sin aristokratiska kufiskhet som den är beryktad för sin kompromisslösa och excentriska charm. Många är vittnesmålen om hur långväga gäster har fått vända i dörren efter ägarfamiljen Kerrs oförutsägbara bemötande. Utanför puben står det kyligt ingraverat att varken kameror, kreditkort eller backpackers är välkomna in. The Canny Man’s skulle med sin brokiga inredning kunna fylla ett helt avsnitt av Antikrundan och i de många undangömda rummen har hertigar, författare och generaler mötts upp sedan 1871 för att diskutera allt från Boerkriget till Brexit. I ett rum står sabrerade flaskor uppradade efter varandra. Tidigare var detta en favoritsysselsättning bland många av pubens gäster men sedan en stammis högg av sin tumme har ägarna förbjudit denna ”sport”. I baren väntar ett impnew-module-37onerande utbud av drygt tvåhundrafemtio sorters whisky.

Historiska & kulturrika barer världen över – 10 heta tips
The Canny Man’s. Foto: Hannes Kongstad

Läs mer här

Matig krogguide från New York

Roadtrip i USA – här är maträtterna du inte får missa i varje delstat

Då kan du åter ta nattåget från Sverige till kontinenten


Text: Karin Wimark • 2019-06-17
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen