Annons
Annons
Husbil i solnedgång

Hyr en husbil eller husvagn istället för att köpen en egen. Foto: GettyImages

Restips

Hyr husbil inför semestern istället för att köpa

Vill du åt den kombinerade friheten och bekvämlighet hos husbil eller husvagn, men vill inte köpa eget fordon? Hyr den istället.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-04-27 Uppdaterad 2022-04-27

Det holländska bolaget Camptoo lanserades under sommaren 2021 sin delningstjänst för campingfordon i Sverige. Nu har de slagit sig samman med den tidigare konkurrenten Out2Camp, som med en fordonsflotta på 400 husbilar och husvagnar i Sverige och Danmark gör dem till en storspelare inom delningstjänster för campingfordon.

Grundkonceptet är att ägare av campingfordon av olika slag listar sina fordon på tjänsten under de perioder då de själva inte använder fordonet, och reslystna personer som vill hyra en husbil eller husvagn hittar vad de söker på webbplatsen. På så sätt kan campingfordonsägare få en extrainkomst.

Läs mer: Experten tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil

Camptoo erbjuder, utöver ID-kontroll av hyresgästen och säkra betalningar, även en dagsförsäkring via Moderna Försäkringar som gör att uthyrare kan känna sig trygga i att fordonet är helförsäkrat under hela hyresperioden.

Så går det till att hyra:

1. Sök fram den husbil eller husvagn som passar bäst till den planerade semestern. För att göra valet enklare kan man filtrera på till exempel avhämtningsplats, typ av husbil och antal sovplatser.

2. Man kan kontakta ägaren av husbilen eller husvagnen för frågor innan man bokar. När man fått svar och vill gå vidare kan ägaren antingen göra om ens meddelande till en godkänd bokningsförfrågan eller så väljer man själv att skicka in en separat bokningsförfrågan.

3. När ägaren har godkänt en bokningsförfrågan har man 96 timmar (4 dygn) på sig att bekräfta bokningen genom att betala en handpenningen på 25 procent. Man betalar online med Visa eller Mastercard. När handpenningen är betald är bokningen slutgiltig och de avbokningsvillkor som gäller för det fordon man bokat träder i kraft. Resterande betalning ska betalas senast åtta eller två veckor innan avresa beroende på avbokningsvillkor, man kommer automatiskt informeras om detta.

4. en deposition ska betalas senast 24 timmar innan avresa, och kan betalas som ett reserverat belopp på ett kreditkort, så att man inte behöver undvara pengarna innan resan. Depositionsbeloppet är anpassat efter självrisken på den försäkring som fordonet hyrs ut med.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-04-27
RestipsRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen