Annons
Annons
Lockas du av tanken att semestra med husbil eller husvagn? Foto: GettyImages

Lockas du av tanken att semestra med husbil eller husvagn? Foto: GettyImages

Restips

Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil

Det snackas om husbilens och husvagnens återkomst i sommar. Vi tog hjälp av den eminenta redaktionen på Allt om husvagn & camping för de bästa tipsen och råden inför den rullande semestern.

Text: Håkan Johansson • 2020-06-23 Uppdaterad 2021-09-15

Har man ingen husbil eller husvagn kanske man önskar hyra eller låna en. Redaktionen på Allt om husvagn & camping vet vad du ska tänka på innan du väljer fordon. Här är deras check-lista!

10 saker att tänka på innan resan

• Hur många ska bo i fritidsfordonet, alltså hur många sovplatser behövs? Vilken typ av bädd önskas: dubbelbädd, enkelbäddar eller kanske våningssäng?

• Leta på internet och jämför såväl utbud som priser.

• Kontrollera att ni som ska köra har rätt körkortsbehörighet. Hur tungt får fordonet vara för era B-körkort och hur tung husvagn får er personbil dra? Kolla personbilens registreringsbevis eller googla på “Släpvagnskalkylatorn”.

• Kontakta ert försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid exempelvis stöld av lös egendom. Behövs det en tilläggsförsäkring?

• Be att få en noggrann genomgång av hur gasolreglage, kontrollpanel, vattenpåfyllning och latrintömning fungerar. Tänk på att specialanpassat papper och kem används till toan.

• Ta inte med för mycket och för tung packning då utrymmet ofta är mycket begränsat.

• Vid hyra av husbil – memorera dess höjd. Det är inte alltid “högt till tak” vid broar och viadukter i mindre orter.

• Förlita er inte till hundra procent på backkameran. En passagerare får gärna gå ut och titta medan föraren backar.

• Tänk på att de flesta knappar sitter på barnvänlig höjd i bodelen. Håll extra koll på spis-, ugns- och värmereglagen.

• Om ni är det minsta misstänksamma, kontakta Konsumentverket (konsumentverket.se) för eventuella frågor eller Upplysningscentralen (uc.se) för att kontrollera om uthyrarens verksamhet är laglig.

Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil
Det ser ju helt underbart ut, men parkeringen är inte så lätt. Håll koll på var du får övernatta. Foto: GettyImages

Vart får du övernatta?

Verkligheten ser också sällan ut som reklamen. Det finns få platser i Sverige där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil. Allemansrätten ger vissa möjligheter, men i verkligheten sätter terrängkörningslagen stopp för det mesta. Samtidigt pågår en utredning om lagen, som kan innebära både skärpta regler och höjda straff.

Trafikverkets rastplatser

De mest lättillgängliga övernattningsplatserna är Trafikverkets rastplatser. De finns längs alla större svenska vägar. Standarden varierar. En del ligger i anslutning till större bensinstationer där det finns restauranger och all service man kan behöva, och normalt finns det några toaletter och sopkärl på platsen. Ibland har rastplatserna en speciell plats för latrintömning. På rastplatser är regeln generellt att du får stanna i 24 timmar, men på helger kan du stå kvar till kommande vardag.

Längs enskilda vägar

Sommartid finns det många möjligheter. Om du vill vakna av fågelkvitter och med betande rådjur utanför fönstret är det en bra början att köra in på en enskild väg. Spana efter gula vägskyltar med röd kant och svart text, men håll koll på eventuella tilläggstavlor. Ungefär 7 500 mil av det enskilda vägnätet på 43 000 mil får statsbidrag och är alltid öppet för allmänheten. Resten av vägarna är ibland bara öppna för de som bor där.

Längs de enskilda vägarna finns det ofta avfarter där du kan stå en natt, men kör inte för långt från vägen. Inte ens markägaren får bryta mot terrängkörningslagen, som bland annat innebär förbud mot att köra på stränder, i hagar, parkmark eller på gräsmattor. När du ställer dig på en avfart gäller också att du inte får hindra markägarens verksamhet.

Nationalparker

Det finns faktiskt inga bestämmelser för hur länge du får stå på samma plats med husvagn eller husbil. Om du tältar ute i naturen gäller enstaka dygn som gräns och de flesta som fricampar med husvagn eller husbil använder samma tidsgräns.

I Sverige finns 30 nationalparker och närmare 5 000 naturreservat. Här finns ofta parkeringar där det är ok att stanna en natt, men även här gäller att hålla koll på skyltarna. Och en lite varning kan vara på sin plats; om du funderar på att köra in på en skogsbilväg där det finns en uppfälld bom bör du tänka en gång extra. Många avverkningsvägar har sidoavfarter. Det kanske är en timmerbil inne och lastar på en sådan, men när bilen rullar ut stängs bommen igen. Det kan bli både svårt och dyrt att passera den när du ska fortsätta din resa.

Badplatser och parkeringar

Badplatser, turistattraktioner av olika slag har ofta stora parkeringsplatser där det är ok att övernatta, samma gäller stormarknader och andra shoppingcentra. Som sagt, med lite kreativt tänkande hittar du säkert ett fint nattläger, även om du inte får köra ut på stranden eller rätt in i skogen.

Mer läsning

Kolla in Allt om husvagn och camping för mer tips om semester med husvagn eller husbil!

Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil
Glöm inte att kolla vad som gäller med försäkringar. Foto: GettyImages

Försäkringar och råd!

Underskatta inte fordonets storlek

Att förbereda sig är att förutse vad som kan hända. Träna på att köra, backa och parkera innan du ger dig ut på vägarna. Väl på campingen bör du välja parkeringsplats med omsorg och ta hjälp av ditt resesällskap eller en campinggrannen.

Lägg undan värdesaker

Lämna inte värdesaker på instrumentbrädan, i sätet eller förtältet, inte ens för en kort stund. Det är enkelt att slå sönder en ruta om tjuven tycker att stöldgodset är värdefullt. Ta alltid med värdesakerna eller lås in dem. Komplettera gärna med extralås där det går. Tänk också på att låsa cyklar med godkända cykellås, även om du förvarar dem i förtältet.

Välj grillplats med omsorg

Bränder kan uppstå om grillen placeras för nära träd, förtältet eller torrt gräs. Ta alltid del av campingens säkerhetsregler. De vet om det råder eldningsförbud eller om grillning endast får ske på särskilda platser.

Kontrollera gasolen

Gasolläckage kan få allvarliga konsekvenser men hör som tur är inte till de vanligaste olyckorna. Kontrollera gasolflaska och slangar med jämna mellanrum och utrusta husvagnen eller husbilen med både brandvarnare och gasolvarnare.

Undersök försäkringsskyddet

Glöm inte att kontrollera försäkringsskyddet och se till att ha larmnummer tillhands om assistans skulle behövas vid en bärgning.

Källa: Länsförsäkringar

Nytt koncept: Rullande hotell i modern Folkabuss

Hit kan svenskarna resa på semester

Här hittar du Sveriges bästa hantverkarglass

13 svenska pärlor för dig som älskar retro


Text: Håkan Johansson • 2020-06-23
RestipsInför resanRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top