Annons
Annons
Beatles Tour i Hamburg

Följ med Stephanie Hempels rundtur i Beatles fotspår, inte i Liverpool, utan i … Hamburg. Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

I Beatles fotspår i Hamburg

I början av 1960-talet tog fyra tonåringar från Liverpool båten till tyska Hamburg för att spela musik. Ett par år senare slog de igenom som The Beatles. Vagabonds Fredrik Brändström har besökt platserna där musikhistoria skrevs.

Text: Fredrik Brändström • 2023-08-07 Uppdaterad 2023-08-07

De dekadenta nattklubbarna i stadsdelen St Pauli behövde underhållning och de fyra beatlarna var inte det enda Liverpool-gänget i Hamburg på den tiden.

– Banden från London var för dyra så därför började klubbägarna ta in band från Liverpool istället, berättar Stephanie Hempel.

Sedan ett par år tillbaka guidar hon turister i Beatles fotspår i Hamburg. Stephanies tolkningar av kända Beatleslåtar, framförda på ukulele, varvas med intressant kuriosa.

Åren i Hamburg var tuffa, bandet sov bakom scenen på en biograf och knaprade amfetaminpiller för att orka uppträda varje kväll under flera månaders tid. Men det var också väldigt betydelsefulla år, det var här de lärde sig spela ihop och blev det band vi alla känner idag. Turen tar oss till flera av de klassiska klubbarna där The Beatles uppträdde, till porten där ett av John Lennons skivomslag fotades. Intressant, personligt och långt från den typiska sightseeingturen!

Boka en rundtur med Hempel’s Beatles-Tour – Das Original.

Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström tog tåget till de klassiska klubbarna i Hamburg där The Beatles uppträdde strax innan de slog igenom i hela världen. Foto: Pernilla Sjöholm

3 andra sevärdheter i Hamburg

Bredvid floden Elbe, Speicherstadt och Hafen City ligger Hamburgs nya konserthus. Foto: Getty Images

Elbphilharmonie

Det nya konserthuset i hamnen vid floden Elbe är en dröm för både arkitekturnördar och musikälskare.

Båttur på Elbe

Kolla in ett av Europas största hamnområden på en guidad båttur. Ett bra tips en varm sommardag!

Fischmarkt

Fiskmarknaden i stadsdelen Altona är en folkfest som inträffar varje söndagmorgon från klockan 5 till 9.30. Kom hit för livemusik, marknad & mat vid kajkanten.

Ta tåget till Hamburg

Du vet väl att du kan ta både SJ:s Euronight och Snälltågets nattåg från Stockholm och Malmö direkt till Hamburg (och vidare till Berlin om du känner för det). Tågen stannar förstås och tar upp resenärer på vägen söderut även i Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm m fl stationer längs vägen.

Läs också

10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar

Ta tåget till toppen av Tysklands högsta berg

Beatles, konst och kultur – här är 12 saker du inte får missa i Liverpool


Text: Fredrik Brändström • 2023-08-07
RestipsHamburgMusik

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen