Foto Anna Schori

Foto Anna Schori

Jamaica

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg

Trodde du att Jamaica bara handlade om stränder? Åk upp i bergen. Magiska Blue Mountains på Jamaica är kända för världens exklusivaste kaffe.

Text: Sofia Hedström • 2014-12-12

Getter betar på de branta sluttningarna och vegetationens gröna nyanser är så klara att man måste påminna sig själv om att det som susar förbi utanför bilrutan är på riktigt.
Kyrkor och barer kantar vägarna – turkosmålade hål i väggen dekorerade med inhemska utvikningsbrudar och ölkylar fyllda med Red Stripe.
Vi susar uppför serpentinvägarna – högre och högre upp i de blå bergen – med en alltmer avspänd chaufför vid ratten.
En stund innan har vi stämt träff med kaffepampen Balram Vaswani utanför Bob Marleys gamla hus på Hope Road i Kingston. Lunchlådan med marijuana i baksätet – golden back gorilla blir vi senare upplysta om – kunde vi inte undgå när vi klev in i hans lyxiga Land Rover. Redan innan vi hunnit rulla bort från turisterna på Bob Marley Museum har Vaswani tÙ?nt en trattformad joint.
 Vaswani är en lokal profil som bland annat var med och startade en av de första musik-tv-kanalerna på Jamaica. Numera hänger han med Rohan Marley, en av musiklegenden Bob Marleys söner som efter några år som fotbollsspelare och kläddesigner bestämt sig för att viga sitt liv åt kaffe. Vaswani sköter Marley Coffee på Jamaica, ett exklusivt kaffemärke som framställs på familjens plantage uppe i bergen.
Blue Mountain Coffee klassas som en av de exklusivaste kaffesorterna i världen. Det odlas i de blå bergen på Jamaica – Karibiens högsta bergskedja som når 2 300 meter över havet och sträcker sig från Kingston till Port Antonio.
Den söta smaken beror på mikroklimatet och för att certifieras som kaffe från de blå bergen krävs att det odlas från 1 700 meter över havet och uppåt.

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Gröna vyer i blå bergen. Café Blue har vunnit priser för sin utsikt över en lummig dal.

På det lilla bergskaféet Café Blue som drivs av landets kaffefederation möts vi av kaffekännaren Richard Simon som tillsammans med sin bror är chef över organisationen som representerar Jamaicas kaffeodlande bönder.
Organisationen äger även kaféet som bokstavligen hänger ut över sluttningen. Café Blue har vunnit många inhemska priser för sin svindlande utsikt över den lummiga dalen som kan beskådas från en liten träterrass, men också fÙ?r sin starka cappuccino – även vår chaufför Vaswani blir påtagligt alert av kaffet.
– Blue Mountains är som champagneregionen i Frankrike. Det råder ett mikroklimat som bara finns här och som gör kaffet så speciellt, säger Richard Simon som regelbundet reser till andra kaffedestinationer som Etiopien och Costa Rica för att kolla in konkurrenterna och försäkra sig om Jamaicas globala kaffestatus.
Merparten av kaffet exporteras till Japan och majoriteten av jamaicanerna dricker istället det som kallas high mountain coffee – ett snäpp sämre och framförallt billigare. Det blå kaffet räknas till de dyraste i världen. Men även hemma i Sverige går det att få tag på i välsorterade kaffe­butiker, och här på Jamaica serveras det ofta på trendiga hotell, restauranger och kaféer. 

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Sicksackväg. Blå bergen ligger en timmes skumpig buss- eller bilresa från Kingston.

Reggaesångaren Bob Marley, som dog 1981, är öns store son och familjen Marley kan idag beskrivas som Jamaicas egen kungafamilj. Trots status och inflytande tog det ändå åtta år innan Rohan Marley fick certifiera sitt kaffe som “blått”.
– Jag hittade marken 1999, blev så fäst vid den att jag köpte den utan att veta vad jag skulle göra med den. Jag älskade den här platsen så mycket att jag hoppade från alla klippor ned i floden, med kläderna på, bara för att erövra den, säger en entusiastisk Rohan när vi träffar honom i New York några veckor efter resan till Jamaica.
Han reste till Etiopien – kaffets födelseland – för att lära sig mer och efter år av dedikation får hans kaffe nu kallas för jamaicanskt blått.
De trendiga paketen är dekorerade med lejon och pryds av flera ekologiska symboler samt information om ital – rastafaridieten som består av vegansk mat utan salt. Enligt Rohan är kaffet en del av en större rörelse och ambitionen är att sprida familjens hälsobudskap.
– Kaffet måste stå för något, det måste representera mig och familjen, säger Rohan som helst dricker sitt kaffe med riven muskot och sojamjölk.

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Bönorna rensas i kaffefabriken i Kingston.
Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Zum, zum, zum-zum-zum! Kolibrier älskar miljön på plantagen.

Tillbaka till Jamaica och de blå bergen. Efter många tvära svängar stannar vi äntligen till på Marleys kaffeplantage som inte är en etablerad turistattraktion, men tillgänglig för alla som vågar ge sig på att köra uppför de leriga serpentinvägarna.
I floden strömmar vattnet och utsikten över dalen kan göra vem som helst vimmelkantig. Bönplockarna – några kvinnor i färgglada joggingoveraller – är klara med sina eftermiddagsskift och håller på att packa ihop, långsamt. På Jamaica stressar man inte hem.
Vi har precis påbörjat en promenad längs sluttningarna när vi hör ett brummande ljud – två skimrande kolibrier bara någon meter ifrån oss. Även om vi bara ser till några enstaka turister under vår bergstur vallfärdar människor från hela världen till de natursköna bergen – såväl fågelskådare som kaffekonnässörer.
– Vi hade Snoop Dogg här en gång. Men de flesta som kommer hit är vanliga turister som vill se mer än stränder när de är på Jamaica, säger Balram Vaswani.

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Gräv där du står. Produktionen av det blå kaffet är småskalig, arbetet sker för hand.
Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Rast i kaffefabriken. Ölpaus för Balram Vaswani från Marley Coffée.

En annan attraktion i bergen är hotellet Strawberry Hill – musikmogulen Chris Blackwells bergsvilla som huserat Bob Marley såväl som sonen Rohan och dennes exfru, sångerskan Lauryn Hill. Blackwell grundade legendariska Island Records 1959 och det är tack vare honom som reggaemusiken letade sig utanför öns gränser.
Land Rovern kör fram till en hög mur med en stängd port. Efter att vi identifierats på en lista öppnas porten till paradisvillan uppe bland de dimhöjda bergen. Förutom huvudbostaden finns flera hus som alla är individuellt inredda med vackra handfärgade tyger och snickarglädje i form av kärlekskranka par och vajande palmer.
Det som imponerar mest är dock Strawberry Hills balkonger som bekräftar att man befinner sig mitt bland de magiska blå bergen. Ovanför molnen – i alla fall för en natt. Enda utmaningen är att somna efter allt starkt kaffe.

Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Blå blå vindar och … kaffe. På Strawberry Hills veranda dricker du en slät kopp och njuter av utsikten.
Kaffe och musik i Jamaicas blå berg
Rast i kaffefabriken. Ölpaus för Balram Vaswani från Marley Coffée.

Café Blue

Kafé som drivs av den jamaicanska kaffefederationen som ser till att det blå kaffet fortsätter att hålla hög standard. Här går det att njuta av stark cappuccino och nybakta småkakor samt en fantastisk utsikt från en terrass som hänger över bergssluttningen.
Adress: Irish Town, St Andrew, jamaicacafeblue.com

Eits Cafe

Restaurang som även hyr ut cyklar till våghalsiga turister samt är berömda för sin mat. Hit reser även Kingstonbor för att njuta av fiskstuvningen, auberginesalladen och de fÙ�rskpressade juicerna. Endast en 30 minuters bilresa från Kingston.
Adress: Irish Town, St Andrew

Strawberry Hill

Skivbolagsdirektören Chris Blackwells bergshotell är utrustat med pool och helikopterplatta. Restaurangen serverar ekologisk mat från den egna gården och i baren går det att njuta av Blackwells lagrade rom. Ett rum kostar från 345 dollar natten.
Adress: New Castle Road, Irish Town, St Andrew


Text: Sofia Hedström • 2014-12-12
JamaicaRestips

Scroll to Top