Annons
Annons

Den inspirerande boken Jamaica Vibes från Assouline gör ett djupdyk i Jamaicas kultur. © Adrian Boot/Brie Williams

Jamaica

5 saker du inte får missa på Jamaica – experten tipsar

Polarpristagaren Chris Blackwell och hans fru Marika Kessler är aktuella med en coffee table-bok om Jamaica. Vi bad om fem tips på den karibiska ön.

Text: Rasmus Blom • 2023-12-25 Uppdaterad 2023-12-22

För många är Jamaica synonymt med Bob Marleys reggae, dreadlocks och marijuana. För andra är det Ian Fleming och hur han skapade karaktären James Bond i sitt hem Golden Eye. Men Jamaica har fler sidor än så. Coffetable-boken Jamaica Vibes är ett inspirerande och mångfacetterat porträtt av den karibiska ön som formats av århundraden av kamp för frihet och oberoende.

Bakom den inspirerande blandvändaren står paret Chris Blackwell och Marika Kessler som bland annat driver hotellet GoldenEye på Jamaica där författaren Ian Flemming bodde och skrev romanerna om James Bond. Chris är dessutom musikproducent, årets polarpristagare och grundade skivbolaget Island Records som lanserade Bob Marley och reggaemusiken internationellt.

– Jamaica har allt, och det är vad vi vill dela med världen; vårt Jamaica. Boken är ett konstverk och ett intimt porträtt av ön, berättar Marika Kessler.

Upptäck karibiska Jamaica hemifrån soffan. © Amy Elena Nash/Assouline

Marikas 5 favorittips på Jamaica

1. Forsränning i en av Jamaicas största floder

– Forsränning i Rio Grande som rinner genom området Portland följt av en lunch med en jamaicansk kock på flodstranden är ett absolut måste!

© Lichfield Archive/Getty Images

2. Hajking och fågelskådning i bergen

– Ett besök i Blue Mountains. Vandra antingen hela vägen upp till toppen eller stanna till vid ett vattenfall. Jag kan även rekommendera att ge sig ut på en fågelskådningstur. Vill man ha en mindre ansträngande upplevelse i bergen borde man besöka ett kaffeplantage.

Vandra i Blue Mountains på Jamaica. Foto: Getty Images

3. Rundtur på författarmuseet Firefly

– Upplev en av de mest ikoniska vyerna på Jamaica; huset Firefly som en gång var semesterboende för dramatikern Noel Coward.

4. Lunch på Stush in the Bush

– Lunch från jord till bord på restaurang Stush in the Bush.

Vegetariska snacks på restaurangen Stush in the Bush. © Brie Williams

5. Vandring i James Bonds fotspår

– Naturligtvis ett besök på vårt alldeles egna resort GoldenEye; en gång Ian Flemings hem med vår alldeles egna lagun som Chris kallar världens största swimmingpool, är ett måste.

Njut av trummor i GoldenEye’s Shabaan bar. © Island Outpost/Photography by Brianne Williams and Styled by Amy Chin

Läs också:

Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!

Följ med på tropiska äventyr på Jamaica


Text: Rasmus Blom • 2023-12-25
JamaicaRestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen