Trump tillträder som USA:s president den 20 januari 2017. Foto: Istock.

Trump tillträder som USA:s president den 20 januari 2017. Foto: Istock.

Restips

Kongressledamöter till Trump: ”Stoppa Norwegian”

Motståndet mot Norwegians irländska dotterbolag Norwegian Air International (NAI) fortsätter. Nu kräver över 100 kongressmedlemmar att Trump stoppar flygbolaget eftersom man menar att Norwegian hotar USA:s nationella säkerhet.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-29

I början av december fick Norwegians dotterbolag med bas i Dublin klartecken att flyga till USA. Ett beslut som inte välkomnades av amerikanska fackförbund eller flygbolag som menar att Norwegian, genom att undkomma arbetsrättsliga lagar i Norge, kan ta in billigare arbetskraft, som i förlängningen hotar amerikanska jobb och löner, rapporterar SVT.

I ett brev till den tillträdande presidenten Donald Trump, ber medlemmar i den amerikanska kongressen att tillståndet ska upphävas så fort Trump kommer till makten. I sin kritik menar de till och med att Norwegian är ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

“Med tanke på ert engagemang för att skydda de amerikanska jobben och vår nationella säkerhet, uppmanar vi dig att återkalla eller upphäva tillståndet tills Norwegian ändrar sin affärsmodell till en modell som inte är beroende av bekvämlighetsflagg som hotar den amerikanska flygindustrin och vår nationella säkerhet”, står det i brevet enligt Travelmole

Påståendet om att flygtillståndet skulle hota amerikanska jobb tillbakavisas konsekvent av Norwegian. De menar att det tvärtemot skapar nya arbetstillfällen. 

“Inget annat utländskt flygbolag har mer USA-baserad kabinpersonal och fortsätter att skapa mer amerikanska jobb än Norwegian, och nästa år kommer vi att vara det enda utländska flygbolaget som rekryterar amerikanska piloter samtidigt som vi kommer att öppna flera nya baser för piloter och kabinpersonal i USA. Alla USA-baserade piloter och besättningsmedlemmar anställs under lokala lagar och regler med konkurrenskraftiga paket”, uppger en talesperson för Norwegian enligt USA Today, skriver SVT.

Och att NAI:s etablering i Dublin skulle ha något att göra med arbetsrätt stämmer inte, enligt lågprisbolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.   

Vi har inte valt att basera vårt dotterbolag NAI på Irland av skatteskäl eller av arbetsrättsliga skäl. Då Norge inte är med i EU behöver vi etablera oss inom EU för att få tillgång till trafikrättigheter”, sa Charlotte Holmbergh Jacobsson till Dagens Industri tidigare i år.

Här är årets mest anmälda flygbolag

Flera nya direktlinjer med Norwegian från Stockholm och Göteborg


Text: Johanna Jackson • 2016-12-29
RestipsFlyg