Annons
Annons
Foto: Johan Marklund

Foto: Johan Marklund

Restips

Ledare: Smultron & svamp

De "oupptäckta" ställena finns väl knappt längre, om de ens har funnits. Men det är något visst att besöka och skriva om platser där turismen ännu är i sin linda. Dit massturismen inte har hittat, skriver Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Text: Fredrik Brändström • 2019-06-03 Uppdaterad 2021-06-22

Den lilla byn ser sagolik ut där den ligger gömd i en djup dal, omgiven av snötäckta bergstoppar. En handfull gårdar samlade kring en liten kyrka. Hästar betar i det frodiga gräset längs floden.

Turismen har skänkt välstånd till den lilla byn i de albanska bergen. Pavlin välkomnar utvecklingen, han driver själv ett pensionat tillsammans med sin bror. Men det går för fort, menar han, det byggs för mycket. Kanske finns en risk att det vackra går förlorat.

– För tio år sedan fanns bara ett eller två ställen i byn som hyrde ut rum till besökare, nu finns totalt 700 hotellbäddar i byn. Fortsätter det i samma takt har vi 3 000 bäddar om ytterligare tio år. Kanske till och med ett McDonald’s, skämtar han.

Varje resereporters dröm är att att hitta ett oupptäckt Shangri-La, ett paradis där tiden stått stilla. De ”oupptäckta” ställena finns väl knappt längre, om de ens har funnits. 

Men det är något visst att besöka och skriva om platser där turismen ännu är i sin linda. Dit massturismen inte har hittat. Där det fortfarande finns en pionjäranda.

För ett par veckor sedan besökte jag regionen Alentejo i Portugal. Strosade på långa stränder där man inte såg skymten av hotellkomplex. Slogs av det fantastiska att det fortfarande kan finnas såna här platser i Europa. Ett riktigt smultronställe! 

Hela tanken med den här tidningen är att förmedla guldkorn till er läsare, de där resmålen som sticker ut ur mängden. Trots att det ibland kan vara ett dilemma att tipsa om sina favoritplatser. Precis som en svampplockare som hårdnackat vägrar dela med sig av sina favoritställen i skogen utom till de allra närmaste. För man vet att om nyheten sprids kanske det är tomt på svamp nästa gång man kommer dit.

Men glädjen att få dela med sig av sina älsklingsplatser brukar övertrumfa instinkten att behålla hemligheten för sig själv. Vad gäller den albanska byn Theth som jag tipsade om för ett par år sedan i Vagabond så har det varit ett sant nöje att läsa reserapporter från läsare som skickat bilder där de poserar med bybor som jag intervjuade i reportaget. Sällan känns jobbet så roligt som när man får en så direkt och positiv feedback.

Vilka är dina favoriter i Europa? Skriv gärna och berätta. Om du törs vill säga!

 

Ledare: Dags att skippa slentrianresandet

Östeuropa lockar svenska resenärer i sommar

Tågluff i Europa – 6 episka rutter


Text: Fredrik Brändström • 2019-06-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen