Tommie Gyllin, 33 längst till vänster och Mathias Risberg, 27, längst ut till höger, planerar att lifta sig fram till Thailand. Foto: Privat.
Mathias och Tommie ska resa från Sverige till Thailand – genom att lifta
Mathias och Tommie är ute på en minst sagt annorlunda resa. Utan pengar försöker de ta sig från Sverige till Thailand. De beskriver sig själva som kringvandrande arbetsdrängar. Genom att sjunga, jonglera och utföra andra tjänster byter de till sig mat och husrum längs med vägen.
När Vagabond ringer upp killarna befinner de sig i danska Rudkøbing. De har träffat ”några sköna människor” och står och spelar musik på ett torg. Snart ska de iväg och måla graffiti i en grannby (på en laglig graffitivägg) eftersom de hittade några gamla burkar i en container när de sopdykte dagen innan.
– Världen liksom bara förser oss med vad vi behöver, säger Mathias.
Var de ska sova ikväll vet de inte.
– Bra fråga. Men det lämnar vi till ödets hand. Det löser sig.
De började sin resa i Kumla den femte mars. I Danmark har de varit i en vecka. Mathias är en van liftare och brukar spendera somrarna med att resa runt i Sverige. Tidigare har han även liftat från Panama till Mexiko. Att lifta tänker han fortsätta med tills han dör.
– Det är en livsstil helt klart. Jag skulle nästan kalla det för en religion, säger han.
Det var just under en sådan där sommarturné som Tommie fick nys om Mathias. I ett lokaltv-inslag berättade Mathias att han skulle lifta till Thailand och att han sökte personer som ville följa med.
– Jag har haft 50 olika jobb i mitt liv. Nu ville jag prova på att inte jobba. Och resa samtidigt. Då är liftning väldigt bra, säger Tommie.
Planen är att ta sig vidare från Danmark till Tyskland. Sedan Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Iran, Pakistan, Indien, Nepal, Burma och slutligen: Thailand.
I Tjeckien hade de tänkt försöka jobba ihop lite pengar som ska täcka visumkostnader. De räknar att de behöver lite drygt 3 000 kronor.
– I Prag tänkte vi spela lite musik, blåsa såpbubblor och strippa lite, säger Mathias.
Helst är de framme innan juni, men varken res- eller tidsplanen är skriven i sten.
– Det beror lite på vart liften går, säger Mathias och fortsätter; Vår approach är inte alltid att välja den raka vägen, utan den mänskliga vägen. Vägen visar vägen brukar vi säga.
Förutom att det är gratis att lifta så tilltalas Mathias och Tommie av människorna de möter. De är sociala och har lätt att prata med nya människor.
– Det okända blir känt. Man får möta så många folk av alla olika sorter. Rika som fattiga. Unga som gamla. Det blir ett sätt att hålla sig ödmjuk och tacksam över världens och människors mångfald, säger Mathias.
Eftersom de inte har några pengar så tar de dagarna som de kommer. Lite som en modern variant av dåtidens luffare, vagabonder, ett ord som kommer från latinens ”benägen att vandra. Om de inte sopdyker efter mat brukar de få det av människorna de möter. Ibland diskar de, sjunger eller utför eldshower som tack. Men de erbjuder även kramar, ett lyssnande öra, eller massage. Ofta, menar de, uppstår djupa samtal på vägarna. Att bli upplockade på vägen eller få ta del av mat och husrum är relativt lätt.
– Många personer är väldigt ensamma. När de möter oss blir de intresserade av vår historia, vill prata och är bara glada över att det är någon som lyssnar, säger Tommie.
– Vi blir alltid hembjudna till folk, och har redan blivit lovade boende i Istanbul och Iran. Vi är inte hemlösa utan hemrika.
De har även några trix för att bli upplockade på vägen. Att välja rätt plats där man liftar är viktigt. Påfarter till motorvägar ska tydligen vara bra. De har dessutom på sig reflexvästar när de liftar – ”för att visa att vi är seriösa”.
I deras nätta packning återfinns förutom varsin sovsäck, ett eldkök och en skylt med texten ”Thailand” på, även ängelvingar och andra utklädningskostymer. Tommie brukar till exempel klä sig som pirat.
– Ja men änglar är ju positiva varelser, och sedan sticker man ut lite mer om man har roliga kläder på sig, säger Mathias.
Risker med att lifta bekymrar de sig inte så mycket för. Inte heller att de blivit avrådda från den pakistanska ambassaden i Danmark att resa till landet. Eller att svenska UD också avråder från resor till Pakistan.
– Nej men dö kan vi ju alla göra. Det så klart en risk, det måste man acceptera. Men på gott och ont tänker vi att det nog kommer gå bra. Människor är i regel godhjärtade och vi har hört av folk som rest till Pakistan att folket där är otroligt vänliga, säger Mathias.
Inför resans planerade rutt genom Pakistan håller Mathias även på att lära sig några grundläggande fraser på urdu, vilket är språket som talas av majoriteten i landet. Ett knep han tror kommer öppna dörrar och underlätta genomresan.
– Att visa att man är intresserade av människor och deras kultur ger ett positivt intryck vilket oftast leder till att människor är mer inkluderande, säger han.
När de kommer fram till Thailand planerar de att möta upp vänner, sola, bada och arbeta lite och sprida glädje. Hur de tar sig hem har de inte bestämt.
– Men Tommie har sagt att han vill att vi ska köpa en tuk-tuk, så vi kanske åker hem på den, säger Mathias.
Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!
Text: Johanna Jackson • 2017-03-23
Restips • Intervju • Roadtrip