Annons
Annons
Annons

Nu kan du resa mellan populära turistorter med tåg. Nya Tren Maya har lanserat flera sträckor och fler kommer till sommaren. Foto: Tren Maya

Mexiko

Mexikos nya tåg tar dig till mayaruiner och stränder

Den nya tåglinjen Mayatåget tar passagerare mellan populära badmetropoler som Cancún och Tulum på Yucatánhalvön i Mexiko. Men projektet har samtidigt kritiserats hårt.

Text: Karin Wimark • 2024-03-08 Uppdaterad 2024-03-05
Annons

Mexiko lockar resenärer med allt från antika mayaruiner och myllrande storstäder till frodig regnskog och badorter med vidsträckta stränder. Men landet är stort, transportsträckorna långa och många sevärdheter svåråtkomliga. Nu har det blivit betydligt enklare att utforska delar av landet tack vare en ny omtalad tåglinje – Tren Maya. Tåglinjen skapades för att boosta turismen och göra det mer tillgängligt för turister att upptäcka oexploaterade delar av natursköna Yucatanhalvön.

Yucatanhalvön är bland annat känd för sina kristallklara vattenhål – Cenotes. Foto: Getty Images

Från Cancun till Playa del Carmen

Det nya Mayatåget knyter samman historiska sevärdheter som mayaruinen Chichén Itzá med badorter som Cancun, Playa del Carmen och Tulum och myllrande städer som Mérida på Yucatanhalvön. Den första sträckan öppnade i december 2023 och i februari 2024 öppnade ytterligare några sträckor på linjen. Planen är att sista sträckan ska stå färdig i juni. Då kommer resenärer bland annat kunna resa till bohemiska strandmeckat Tulum och vackra Bacalar.

Annons

Läs också: 8 tips på Yucatánhalvön i Mexiko

Res från Cancun till badorten Playa del Carmen, vidare till bohemiska Tulum och paradisiska Bacalar. Foto: Getty Images

Inte utan kritik

Tågbygget har dock inte skett utan stor kritik från bland annat internationella miljöorganisationer och lokalbefolkningen. Bygget av tåglinjen har nämligen varit ett hårt slag mot den forna Mayarikets djungel och dess rika ekosystem. Efter att mexikanska regeringen, med presidenten Andrés Manuel López Obrador i spetsen, lovat att inte fälla ett enda träd har de nu meddelat att 3,4 miljoner träd fällts för att bana väg för järnvägen. Siffran tros dock vara högre än så. Järnvägen hotar också ömtåliga undervattensgrottsystem och vattenkvalitet, rapporterar Time Magazine. Det finns också kritik kring att tåglinjen främst kommer gynna turismen framför lokalbefolkningen. Med projektet i sin vagga återstår det att se.

Läs mer om Tren Maya här.

Läs också:

8 tips på Yucatánhalvön i Mexiko – bortom Cancun

Mexikos nya vandringsled tar dig till orörda guldkorn

Cityguide till Oaxaca – Mexikos gastronomiska hjärta


Text: Karin Wimark • 2024-03-08
MexikoNyhetRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top