Annons
Annons
Annons

Yucatanhalvön är en skön mix av mexikansk gastronomi, vackra stränder, historia och spännande utflyktsmål. Foto: Getty Images

Mexiko

8 tips på Yucatánhalvön i Mexiko – bortom Cancun

Skippa klassiker som Cancun och Playa del Carmen för orörda stränder, vackra öar och pooler i regnskogen. Här är åtta anledningar att resa till Yucatánhalvön i Mexiko.

Text: Karin Wimark • 2024-02-20 Uppdaterad 2024-02-16
Annons

1. Bada i cenotes

Kristallklara bad i regnskogen

I Yucatánhalvöns regnskog gömmer sig jättelika grottsystem med lianer, klippor och turkosa sötvattenspooler. De så kallade cenotes lockar snorkel- och dykentusiaster från hela världen till bassängerna som är så kristallklara att man har fri sikt över 100 meter. Men här är också härligt att bada, eller bara betrakta de spännande grottorna.⁠ En kort cykeltur från Tulum stad ligger Gran Cenote, känd för snorkling och sköldpaddor. Inte långt därifrån ligger Cenote Car Wash – en före detta biltvättstation som numera lockar besökare till djupa dyk med klar sikt. ⁠Andra cenotes värda att spana in är San Lorenzo Oxman Cenote, Cenote Xkeken och Cenote Samula.

Besök någon av Yucatanhalvöns många cenotes under din vistelse i Mexiko. Foto: Getty Images

2. Mérida

Kulturella storstaden

Mérida är Yucatanhalvöns kulturella huvudstad, rik på historia och unik arkitektur. Mérida är också en hotspot när det kommer till gastronomi! Om du befinner dig här på söndagar brukar gatorna i centrala Mérida stänga av trafiken och fyllas med streetfoodstånd, konstförsäljare och livemusik. Utgå ifrån Plaza Grande som är hjärtat av Mérida. Missa inte matmarknader som Mercado de Santa Ana och Mercado Lucas Galvez.

Annons

Slå dig ner på någon av stadens många barer eller restauranger. Foto: Getty Images

3. Isla Holbox, Cozumel & Isla Mujeres

Kombinera med öliv

Kombinera semestern på fastlandet med någon av dessa tre lättåtkomlig öar! Ön Holbox ligger ett par timmar norr om Cancun och är en avslappnad oas vars gator består av sand och tempot är lunkande skönt. Här väntar avkoppling utan trängsel. Den lilla ön Isla Mujeres ligger bara 20 minuter med färja från Cancun och lockar med vita stränder, strandbarer och mysiga restauranger. Cozumel är en större ö med gott om aktiviteter – inte minst fin dykning och snorkling.

Läs också: Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta

Ön Cozumel. Bortom stränder och palmer väntar fantastisk dykning och snorkling. Foto: Getty Images
Isla Mujeres ligger bara 20 minuters båtresa från Cancun. Foto: Getty Images

5. Bohemiska Tulum

Mat, yoga & strandfrossa

Tulum är det bohemiska strandparadiset som en gång i tiden var en sömnig strand och by med 300 invånare. Idag är semesterorten ett mecka för yogies, matälskare och strandälskare. Strosa längs strandpromenadens många restauranger, hotell, butiker och strandbarer. Bästa tacosen hittar du dock inne i byn på tacoståndet Honorio. Se till att gå dit under förmiddagen eftersom tacosen ofta säljs slut efter lunch.

Missa inte Tulums arkeologiska höjdpunkt. Foto: Getty Images

6. Historiska ruiner

Historiska höjdpunkter

Yucatanhalvöln är en dröm för den historieintresserade med flertalet välbevarade platser värda ett besök. Bland höjdpunkterna samsas klassiska Chichén Itzá, mayaruinerna i Tulum och ruinerna i Coba. Älskar du historia? Häng med för att testa dina kunskaper om Rom i denna artikel: Det visste du (kanske) inte om sju av Roms sevärdheter

Är du minsta historieintresserad kommer du att älska Yucatanhalvöns många arkeologiska platser. Foto: Getty Images

7. Maten

Frossa i mexikanska smaker

En av de största anledningarna att resa till Mexiko och inte minst till Yucatanhalvön är maten! Här väntar välsmakande köttgrytor, smakrika majstortillas, färska kryddor, frukter och andra lokala delikatesser. Bästa streetfood får du på mindre orter runtom på Yucatan liksom i Mérida. I Tulum finns det gott om moderna fusion-restauranger av hög kvalitet.

Den bästa maten finner man ofta i gatuköken. Foto: Getty Images

8. Bacalar

Mexikos Maldiverna

Ett hett tips är en utflykt till orörda paradiset Bacalar som för tankarna till Maldiverna. Här väntar nämligen en lagun med magiskt turkost vatten! Koppla av vid någon av barerna och restaurangerna längs med sjön, hoppa på en tur med segelbår, hyr SUP-brädor och spana på fåglar.

Turkost så långt ögat kan nå i Bacalar. Foto: Getty Images

Bonustipset

Snart kan du tågluffa på Yucatanhalvön

Håll utkik efter Tren Maya som definitivt kommer göra resan i Yucatan betydligt enklare. Tågrutten sträcker sig runtom på Yucatanhalvön och planeras stå färdigt 2024. Läs mer här.

Läs också:

20 tips i Tulum – stränder, yoga och tacos

Cityguide till Oaxaca – Mexikos gastronomiska hjärta

Mexikos nya vandringsled tar dig till orörda guldkorn


Text: Karin Wimark • 2024-02-20
MexikoRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top