Annons
Annons
Foto: Privat

Foto: Privat

Restips

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt

Main coon-katten Cezar har rest till 25 länder och besökt tre kontinenter. Ständigt i sällskap har han matte Carla Hagberg. "Att resa med katt är inte alls så besvärligt som många tror", säger hon till Vagabond.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-21 Uppdaterad 2021-08-13

Carla Hagberg, 34, från Göteborg har alltid älskat att resa. För cirka fem år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige igen efter att ha jobbat en tid med tv-produktion i Norge. Planen var att hon nu äntligen skulle stadga sig och slå sig till ro. Så småningom började även tankar på att skaffa sig katt formas. 

– Jag har växt upp med katt och alltid tänkt att jag vill skaffa en i vuxen ålder, men tillfället har aldrig känts rätt. 

Men hur skulle det gå att kombinera passionen för resor med ansvaret för ett lurvigt liv? 

– Mina vänner varnade mig att jag skulle behöva dra ner på resandet om jag skaffade katt, men jag såg aldrig riktigt några hinder med det, säger Carla. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
I USA bilade Cezar och Carla genom Kalifornien, Nevada och Arizona.

Letade efter billigt sätt att resa på

Väl hemma i Sverige gjorde Carla slag i planerna och blev matte till katten Cezar – en fluffig krabat på nästan åtta kilo med ett blå och ett grönt öga. Kattplanerna slog alltså in, men det där med att stadga sig gick däremot sådär. Efter två månader på sitt nya jobb sade hon upp sig. Världen utanför lockade. 

– Eftersom jag inte hade så mycket pengar sparade så googlade jag på hur man reser billigt? Slutsatsen blev att ju långsammare man reser – desto billigare blir det. Det var så jag bestämde mig för att cykla. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
2015 cyklade de pilgrimsleden Camino de Santiago. Foto: Chloë Gautreau.

Första resan med Cezar gick alltså på cykel. Carla sålde en del av sina ägodelar, köpte en vagn till katten och började trampa ner från Sverige mot Danmark och vidare ner genom kontinenten. Efter tre månader på resande fot nådde de så småningom sin slutdestination – Doñana National Park, nära Sevilla i södra Spanien.  

– Vi gjorde resan på Cezars villkor och hade ingen speciell plan, säger Carla och fortsätter: 

– Även om jag vill uppmuntra fler att resa med sina husdjur så är det viktigt att det alltid sker på djurens villkor. Funkar det inte får man anpassa sig själv, inte djuret. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Cezar myser i cykelväskan.
Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Ute på tur i cykelvagn.

Till exempel avbröt paret just en planerad cykelresa genom Norden. Efter 10 dagar på resande fot bestämde sig Carla för att vända om. 

– Jag hade tänkt resa lite offroad denna gång så Cezar hade en mindre korg än vagnen han reste med under Europa-resan. Denna gång hade vi även ett högre tempo för att hinna göra resan innan vintern, så det blev mindre utflykter och promenader. Men det var inte trivsamt för honom så jag fick avbryta helt enkelt, säger hon. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Foto: Privat

Första flygresan

Efter cykelresan i Europa som tog duon förbi länder som Tyskland, Holland, Frankrike och Portugal gjorde de ett pit stop över julen hemma i Sverige. Året efter var det dags för nya äventyr och gänget satte riktning mot Grekland. Denna gång med flyg. 

– Det var inga problem alls att flyga. Han följer med mig i kabinen som handbagage, säger Carla Hagberg. Det ända som krävs är att jag måste göra research innan vilket flygbolag som tillåter djur i kabinen. 

– Och så måste Cezar ha ett pass, vara rabiesvaccinerad och chippad. En del länder kräver även ett färskt hälsointyg från en veterinär. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Ofta bor paret i djurvänliga Airbnb:s, eller så campar de.

Efter Grekland fortsatte äventyren. Carla och Cezar reste tillbaka till Frankrike och Spanien. De åkte på roadtrip i USA och tog en tur till Kuba, El Salvador, Colombia och Kanada.  

– El Salvador var väl ingen höjdare, eftersom det var så varmt. Och i Kuba var det fullproppat med turister så jag vågade knappt låta Cezar gå ute. Frankrike däremot var nog en favorit hos Cezar, mycket på grund av all grönska och det milda klimatet.  

Är du inte rädd att du ska tappa bort honom när han går lös? 

– Nej, han kommer alltid tillbaka till mig, men jag har funderat på att utrusta honom med GPS. Jag är snarare rädd för att någon ska stjäla honom. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Cezar, en riktig vagabond.

I dagsläget har Cezar besökt 25 länder. Enligt Carlas eftersökningar innebär det att hennes katt förmodligen är den mest beresta katten i världen. 

– Det finns en katt som seglat till 12 länder, och en katt som av misstag rymde på ett passagerarplan och hittades månader efter och som innehar Guiness världsrekord för mest beresta katt, men Cezar har rest mer så jag har gjort anspråk på den titeln, säger Carla. 

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Cezar i Spanien.

Eftersom Cezar blev så populär bland människor de mötte på vägen bestämde sig Carla för att skapa ett Instagramkonto. Kontot blev snabbt poppis och idag har de över 10 000 följare.  

– Det bästa med att resa med Cezar är så klart alla vänliga människor man möter under vägen. Och att vi alltid är tillsammans så klart. Han är mitt allt, säger Carla. 

Vad som väntar härnäst i resväg är inte bestämt än. 

– Men jag har en idé om att vi ska bestiga Kebnekaise. Blir det inte i år får det bli nästa år, säger Carla.  

Möt Cezar – världens förmodligen mest beresta katt
Foto: Privat

Carla tipsar: 3 råd till dig som vill resa med katt  

1. För att se om resandet är något för din katt kan du träna den innan. Ta med den ut på kortare vandringar eller utflykter innan du planerar in en jordenrunt-resa. Har du skaffat ett husdjur är det ditt ansvar att se till att det mår bra, att resa är inte något som passar alla katter. 

2. Besök platser som ligger lite lantligt och stanna länge på samma plats så att katten hinner vänja sig. Läs även på vilka regler som gäller för det specifika landet innan ni åker, det kan vara olika inresekrav.

3. Maten kan vara svår att få igenom tullen. Att byta mat för ofta rekommenderas inte då det kan vara stressande och till och med skadligt. Därför har jag börjat ge Cezar BARF-mat (Biologically Appropriate Raw Food). Det består av rått kött som man sedan maler ner. Man kanske inte kan få tag i ”Whiskas” i alla länder men du kan definitivt få tag i en rå kyckling. 

Checklista för resor med husdjur

Hon sa upp sig för att bila runt i Europa med sin bästis – labradoodeln Odie


Text: Johanna Jackson • 2018-08-21
RestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen