Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Nekad ombordstigning vid överbokat flygplan? Här är dina rättigheter

Videofilmen som visar hur en man brutalt blir utsläpad från ett överbokat United Airlines-plan har spridits som en löpeld på nätet de senaste dagarna. Överbokade plan är inget ovanligt, särskilt i USA där konkurrensen om kunderna är hård. Här är några viktiga kunskaper att ha i åtanke om det skulle hända dig.

Text: Johanna Jackson • 2017-04-12 Uppdaterad 2021-06-23

Enligt flyghjälpssajten Airhelps statistik från 2015 blev 600 000 passagerare nekade att kliva ombord på sitt flyg på grund av överbokning enbart i USA. Och problemet växer. 

– Vi kan se att överbokningar blir ett alltmer vanligt förekommande problem, framförallt i USA. Konkurrensen där är stenhård, och alla vill säkerställa att de flyger med så många fulla säten som det bara går, säger Andreas Hermansson, Sverigechef på Airhelp. 

Just skandalomsusade United Airlines är ett vanligt förekommande namn när det gäller överbokade flyg. För varje 10 000 passagerare som går ombord nekas tio stycken ombordstigning. I USA är det endast flygbolaget Southwest som överbokar mer.

Att kliva av sitt flyg på grund av att flygbolaget gjort fel kan så klart kännas ruttet. Men enligt Andreas Hermansson är det viktigt att man samarbetar. Vägrar man att samarbeta, hotar personalen eller uppträder våldsamt kan man åka på dryga böter på upp till 25 000 dollar (cirka 226 000kr).

Tips för att undvika nekad ombordstigning

Skulle man ändå råka ut för ett liknande scenario är det viktigt att veta sina rättigheter. Men det finns också åtgärder man kan ta till för att förebygga att något sådant skulle hända. Dels är det bra att använda sig av flygbolagens bonusprogram, eftersom de brukar försöka undvika att neka stamkunder ombordstigning.

– Ett annat tips är att vara på plats tidigt och checka in, långt innan planet blivit fullt. Detta gäller framförallt om du vet med dig på förhand att det kommer att vara mycket folk på planet. Det är ett hett tips för dig som ska ut och resa under påskhelgen, säger Andreas Hermansson.

Olika regler för kompensation i USA och EU

Blir man som resenär tvingad att kliva av från ett överbokat flygplan har man alltid rätt till kompensation. I USA har man rätt att få kompensationen direkt på plats, även om alternativ resa erbjuds. Inom EU är lagarna svårare att tolka och det finns exempel där kompensationen inte har betalats ut direkt.

– Du bör ändå kunna hävda att du ska ha kompensationen direkt, men det kan bero på hur medgörlig flygbolaget är. Skulle du inte få det ska du alltid kräva kompensation i efterhand, säger Hermansson. 

Så här mycket har du rätt till

Rätten till hur mycket man ska bli kompenserad varierar också beroende på om man reser i USA eller EU. Enligt Code of Federal Regulations, Title 14, Aeronautics and Space, Part 250, som reglerar rätt till kompensation i USA, har passageraren som ofrivilligt blivit nekad att kliva ombord rätt till 200 % av kostnaden för en enkelresa, om resenären anländer till sin slutdestination mellan en och två timmar senare än planerat. 

Ifall passageraren blir över två timmar försenad uppgår kompensationen till 400 % av kostnaden för en enkelresa. Däremot finns det en övre gräns på 650 respektive 1 300 dollar på ersättningen (motsvarande drygt 5 800 respektive 12 000 kr) .  

Inom EU är kompensationerna satta från en fast tariff som ser ut som således:

250 euro (2 400 kr) för flygningar under 1 500 km

400 euro (3 800 kr) för flygningar över 1 500 km inom EU och för övriga flygningar mellan 1 500 km och 3 500 km

600 euro (5 700 kr) för alla icke-interna EU-flygningar över 3 500 km

Här är videon från den uppmärksammade händelsen

Obs: Känsligt innehåll

Försenat flyg? Så får du pengarna tillbaka!

FlygresenÙ?r – här är dina rättigheter


Text: Johanna Jackson • 2017-04-12
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen