Annons
Annons
Foto: Linda Gren

Foto: Linda Gren

Restips

New York: Klassiska barer på Manhattan

Mitt i Manhattans moderna frenesi döljer sig legendariska vattenhål med historien inristad i den nötta mahognyn. Följ med på en klassisk barrunda i New York.

Text: Jonas Henningsson • 2014-11-21 Uppdaterad 2021-06-23

1. Campbell Apartment

Dinah Washingtons raspiga stämma undrar “Is you is or is you aint my baby?” samtidigt som värdinnan elegant kommer svävande mot oss med två perfekta cocktails, Roaring Twenties och Prohibition Punch.
Vi slukas av de enorma fåtöljerna och har inga planer på att försöka ta oss upp.
Campbell Apartment har en historia som finns in­ristad i de skyhöga fönstren bakom baren, i den stora öppna stenspisen, i den dunkla lokalen som effektivt motar bort världen utanför. Baren är stimmiga, stökiga Grand Central Stations bästa hemlighet, en lugn oas mitt i kaoset väntar för den som tar hissen upp till våning B.
– Campbell är det perfekta stället att börja kvällen på, säger vår bordsgranne Whitney Hayes som är skåde­spelare och precis har avslutat inspelningen av en indieskräckfilm.
Här underhöll tjugotalsmagnaten John W Campbell sina gäster, societeten längtade att få plats på inbjudningslistan till Campbells salong. Nu kan vem som helst glida in här, men vill man sitta i någon av de få fåtöljerna gäller det att komma tidigt, annars hänger man i baren.  

Adress: Grand Central Terminal, 15 Vanderbilt Avenue, hospitalityholdings.com
Bästa drinktipset: Prohibition Punch

New York: Klassiska barer på Manhattan
Signaturdrinken Prohibition Punch på Campbell apartment. Sjukt god.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Whitney Hayes och Taylor Marsh ses ofta på Campbell Apartment efter jobbet.

2. Blue Bar at Algonquin Hotel

Öppnandet av Algonquin Hotel gick hand i hand med att området Midtown blev fashionabelt i början av 1900-talet. Redan från starten lockade hotellet kultureliten och här grundades den legendariska
tidskriften The New Yorker. Författare, skådespelare, regissörer och konstnärer flockades i hotellets sekelskifteslobby, och i Blue Bar som är ett meditativt, lugnt stopp när man jagar sevärdheter i Midtown.
Algonquin var tidiga med att tillåta ensamma kvinnliga gäster. Här har intellektuella kvinnor som Gertrude Stein, Simone de Beauvoir och Erica Jones sippat på cocktails under en tid då de nekades tillträde till de flesta andra barer. Tre nobelpristagare tillhörde också stamklientelet: Sinclair Lewis, Derek Walcott och William Faulkner, den senare skrev sitt tacktal för nobelpriset just här.
Tyvärr har både baren och lobbyn förlorat mycket av sin nötta charm sedan förra årets renovering, men historiken finns förstås kvar. Håll utkik efter hotellets katt som mest ligger och sover i någon av fåtöljerna. Sedan 1930-talet har den hetat Hamlet om det är en hane, Matilda om det är en hona.

Adress: 59 West 44th Street, algonquinhotel.com/blue-bar
Bästa drinktipset: Algonquin Martini

New York: Klassiska barer på Manhattan
Blue Bar på legendariska Algonquin Hotel gör skäl för namnet.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Blue Bar at Algonquin Hotel

3. King Cole Bar

John Lennon, Salvador Dalí, Marilyn Monroe och Joe DiMaggio hade alla baren som en av sina favoriter. Den stora målningen som ramar in den långa ekbaren håller betraktaren road och sysselsatt än idag. John Jacob Asterbury skapade den på uppdrag åt hotellet The Knickerbocker, under förbudstiden försvann Knickerbocker och målningen hamnade här.
Främst går vi hit för den drink som Fernand Petiot utvecklade under sin tid på Harrys Bar i Paris och för­finade när han tog sig tillbaka till New York och till King Cole Bar. Än idag beställer man en Red Snapper när man vill ha en Bloody Mary på King Cole Bar.
– 1934 var han klar men namnet Bloody Mary ansågs för vulgärt för gästerna, den blev Red Snapper istället, berättar bartendern Bill Dante sam­tidigt som han blandar den enligt originalreceptet.
– En del använder salt, men det går förstås inte, det måste vara sellerisalt.

Adress: St. Regis Hotel, 2 E 55th Street at 5th Avenue, kingcolebar.com
Bästa drinktipset: Red Snapper

New York: Klassiska barer på Manhattan
Bill Dante visar hur man blandar den klassiska Red Snapper.
New York: Klassiska barer på Manhattan
En Bloody Mary kallas fortfarande Red Snapper på King Cole Bar.

4. The Landmark Tavern

The Landmark Tavern är en av Manhattans äldsta barer. När Patrick Henry Carley öppnade sitt irländska vattenhål 1868 fanns inte 12:e avenyn utan baren låg alldeles vid vattnet nere vid Hudsonfloden. Under förbudstiden förvandlades den till en speakeasy, en illegal bar, men sedan dess har den försett Hells Kitchen-borna med bruncher och cocktails.
Till Landmark kom sjömännen och motade bort sorgen, ensamheten och saknaden med värmande cocktails, the Intrepidtini blev favoriten. Drinken är döpt efter krigsfartyget som ligger ankrat därnere vid floden, berättar bartendern Tom Hammel, som jobbat som bartender i 36 år.
– Häromveckan fick jag dock lämna över till Robert De Niro under några dagar, han spelar bartender i en kommande film, säger han.

Adress: 626 11th Avenue at 46th Street, thelandmarktavern.org
Bästa drinktipset: The Intrepidtini

New York: Klassiska barer på Manhattan
The Intrepidtini är en egen variant av Dry Martini.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Välfylld bar på Landmark Tavern.

5. Petes Tavern

Kanske känner du igen baren från episoder av Seinfeld eller Sex and the City. Petes Tavern i hörnet av Irving Place nära Gramercy Park har charm och patina som få andra barer på Manhattan och är välutnyttjad för att sprida bilden av utelivet i New York i filmer och reklam. Baren öppnades i mitten av 1800-talet i byggnaden som tidigare var Portmans Hotel. Under förbudstiden prånglade man fortfarande ut alkohol men under förtäckningen av att Petes var en blomsterhandel. Bäst är baren på eftermiddagarna då besökare lockas av brunchen och New York-bor möts för en drink efter jobbet.

Adress: 129 E 18th Street, petestavern.com
Bästa drinktipset: Bloody Mary

New York: Klassiska barer på Manhattan
Donny och Paul tar ofta en öl på Petes Tavern efter jobbet.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Madison Neugebauer serverar en Bloody Mary på Petes Tavern.

6. Julius Bar

Stämningen är intim längs den slitna bardisken där vi dricker ryedrinkar och snackar med Bernard Tchoudjin. Bernard bor i Brooklyn men hänger gärna på Julius. Redan 1864 öppnades bar i huset på Waverly Place i hörnet av Amos och Factory nere i The Village. Under förbudstiden var Julius en speakeasy, en illegar bar, där många jazzmusiker och författare samlades. Bland stamgästerna märktes författarna Tennessee Williams och Truman Capote.
Från femtiotalet sökte sig många homosexuella till Julius Bar, trots att den dÙ?varande ägaren vägrade att servera öppet homosexuella. 1966 blev baren historisk när aktivister arrangerade en “sip in” i The Village som riktade sig mot NYS Liquour Authoritys regler som förhindrade barer och restauranger att servera homosexuella, men efter mediepådraget som följde blev Julius historisk och händelsen öppnade vägen för en helt ny barkultur i Amerika. Idag kallar sig Julius den äldsta gaybaren i New York som fortfarande är öppen.

Adress: 159 West 10th Street at Waverly Place, juliusbarnyc.com
Bästa drinktipset: Rye Whiskey

New York: Klassiska barer på Manhattan
Julius kallar sig för New Yorks äldsta gaybar.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Bernard Tchoudjin bor i Brooklyn men åker gärna in till Julius i West Village.

7. PJ Clarke’s

Byggnaden är en anomali, den borde inte finnas kvar i kvarteren där allt gammalt gett plats åt skyskrapor och enorma kontorskomplex. Moderna vulgära monster, och så pj Clarke’s röda, lätta lilla tegelbyggnad som hukar under jättarna. När huset byggdes såg kvarteren helt annorlunda ut och skulle ha rivits för länge sedan om inte den kvinnliga ägaren ihärdigt hade motsatt sig planerna.
Hit kom irländska arbetare efter sina dagspass på slakterier, bryggerier och byggarbetsplatser i det snabbt förändrade stadslandskapet. Senare charmades celebriteter av den lilla baren. Jackie Kennedy, Nat King Cole och Frank Sinatra sågs ofta här, Sinatra hade sitt stambord nummer tjugo. Idag är det en myllrande, högljudd mötesplats för stadens nya arbetare, reklamare, finansfolk, men också vanliga besökare. Mitt emot den långa mahognybaren väljer vi bland musslor, humrar och ostron från skaldjursdisken.

Adress: 915 Third Avenue at 55th Street
Bästa drinktipset: Passionate Cosmo­politan

New York: Klassiska barer på Manhattan
Byggnaden som PJ Clarke’s ligger i är en ensam överlevare från den gamla tiden.
New York: Klassiska barer på Manhattan
PJ Clarke’s

8. Monkey Bar

När tidskriften Vanity Fairs chefredaktör Graydon Carter köpte Monkey Bar 2009 fick baren en efter­längtad nytändning. Målningarna är original och känslan av ett gammalt New York är intakt, jazz och mjukt dunkelt ljus, perfekt för minglande citybor.
Här har episoder av Mad Men och Sex and The City spelats in och här avled dramatikern Tennessee Williams under mystiska omständigheter.
Bartendern Bryan Schneider värvades från Clover Club i Brooklyn, en av berömda mixologen Julius
Reiners nya heta barer men på Monkey Bar finns också historiken att arbeta med.
– När vi gjorde vårt nya cocktailprogram gick vi tillbaka till hur det var 1936, Monkey Gland togs fram vid denna tid, berättar Bryan Schneider samtidigt som han sätter intensiv fart på sin shaker. Många bartendrar flyttade till Europa under förbudstiden. Bartendern på Harrys American Bar i Paris läste en artikel i tidningen om en doktor som använde aptestiklar för att öka fertiliteten hos sina patienter, därav namnet.
– Det är samma recept men vi använder absint istället för pastis och vi tillsätter lite apelsin.  
Bryans cocktails bär namn som Mayflower, Sandy Hook Swizzle och så Mule Variations efter sångaren Tom Waits klassiska album.
– Inte många upptäcker det, men vilket album det är!

Adress: Elysee Hotel, 60th E 54 Street, monkeybarnewyork.com
Bästa drinktipset: Monkey gland

New York: Klassiska barer på Manhattan
Monkey Bar, stilig, elegant och klassisk bar som fått en nytändning.
New York: Klassiska barer på Manhattan
Bryan Schneider, mixolog och chefsbartender på Monkey Bar, blandar en Monkey Gland. 
New York: Klassiska barer på Manhattan
Sippa drinkar i klassiska bås.

9. White Horse Tavern

Vad har Bob Dylan, Jim Morrison, Norman Mailer, Jack Kerouac och Hunter S Thompson gemensamt? Jo, de har alla hängt på White Horse Tavern. Den röda skylten, den blinkande hästen, den svängda baren och platserna vid de stora fönstren med utsikt över korsningen Hudson Street och 11th Street i Greenwich
Village var deras vardagsrum.
Få ställen på nedre Manhattan har en lika spännande historia. Baren Ù?r ett av få vattenhål som finns kvar i Greenwich Village där författare, beatpoeter trängdes med socialister, musiker och intellektuella.
Bland stamgästerna fanns också poeten Dylan Thomas. Han vinglade hem från White Horse Tavern till Chelsea Hotel där han bodde och avled den 9 november 1953, 39 år gammal. Det sägs att han en kväll beställde arton whisky på the Tavern, en historia man förstås vill hålla vid liv.
Författaren Jack Kerouac som bodde i närheten hade baren som sitt stamhak, Mexikovurmande Kerouacs favoritcocktail var självklart Margarita. Kerouac drack ihärdigt, så ihärdigt så att någon till slut skrev “Jack Go Home” på badrumsväggen. Det är synd att ägaren inte förstått att vårda historien. White Horse Tavern har kvar sin gamla skönt nötta interiör och med lite fantasi kan man förflytta sig tillbaka till tiden då det begav sig. Men menyn är trött, cocktaillistan är trött och musiken likaså.

Adress: 567 Hudson Street, mellan 11th Street & Perry Street, West Village
Bästa drinktipset: Margarita

New York: Klassiska barer på Manhattan
White Horse Tavern. Klassiskt ställe men det var bättre förr.

10. Bemelmans Bar

Slink gärna in på Bemelmans Bar på tokdyra Carlyle Hotel på Upper East Side tidigt på eftermiddagen så att ni får ha den mörka baren och bartendern för er själva under några timmar. Den tjocka trärelingen längs baren och de roliga färgstarka barnsliga väggmålningarna är desamma som på 1930-talet, jazz­slingorna som sveper runt i den lilla baren likaså.
Ingenting påminner om att världen utanför har fortsatt in i 2000-talet.
Målningarna gjorde den belgisktyske konstnären Ludwig Bemelman för att han fick bo på hotellet i femton månader, besök i baren ingick förstås. Barens signaturdrink är Old Cuban, som kan beskrivas som en lite lyxigare variant av mojito.
– Idén är att lyfta mojiton till en ny nivå. Det bittra och champagnen gör hela skillnaden. Nyckeln är proportionen mellan myntablad, det bittra, lönnsirap och limejuice. Mortla, skaka och avsluta med champagne, gärna Tattinger, säger bartendern Pedro Caballero och berättar om en gammal dam som kom in förra veckan. Hon hade åkt ända från Washington DC för att beställa en Old Cuban.
– Hon berättade hela sitt livs historia för mig. Det är alltid så, på eftermiddagen delar gästerna med sig av vardagliga anekdoter, på natten är det helt
andra historier man får höra.

Adress: 35 E 76th Street, rosewoodhotels.com/en/carlyle
Bästa drinktipset: The Old Cuban, champagnepimpad mojito

New York: Klassiska barer på Manhattan
Bartendern Pedro Caballero serverar på Bemelmans Bar.

Är du på väg till New York? Då kanske du även vill läsa:


Text: Jonas Henningsson • 2014-11-21
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top