Annons
Annons
Nu blir det enklare att ta med cykeln och att boka sammanhängande tågresor i Europa. Foto Adobestock

Nu blir det enklare att ta med cykeln och att boka sammanhängande tågresor i Europa. Foto Adobestock

Restips

Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa

Snart blir det enklare att resa med tåg i Europa. Om du missar tåget vid ett byte ska du kunna åka vidare med ett annat tågbolag, om det passar bättre. Dessutom ska du kunna ta med dig cykeln på alla europeiska tåg.

Text: Per J Andersson • 2018-11-15 Uppdaterad 2021-06-22

Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa
Så här snabbt skulle det kunna gå att ta sig med tåg ut i Europa om Sverige, Danmark och fler länder satsar på snabbtåg mellan norr och söder på europeiska kontinenten.

EU-parlamentets beslut på torsdagen att förenkla för internationell järnvägstrafik är glada besked för alla som vill resa med tåg istället för att flyga i Europa. Problemet för resor över nationsgränser är idag att de olika tågbolagen är dåliga på att samarbeta och att regler och olika tekniska standarder gör det krångligt och dyrt för tågoperatörerna att bedriva internationella långlinjer.

Nu fattas bara beslut i EU:s ministerråd och kommissionen innan förbättringarna blir en realitet.

Senaste tio åren har såväl SJ som Deutsche Bahn lagt ner sina internationella nattåg (med undantag för SJ:s tåg norrut från Stockholm till Narvik). Visserligen har österrikiska ÖBB satsat på nattåg i östra halvan av Europa, men ska du idag resa exempelvis Stockholm–Paris tvingas du att göra upp till fem byten med olika dagtåg innan du är framme. Och om du missar ett tåg vid ett byte kan det bli strul.

Redan idag har tågbolagen visserligen ett transportansvar som innebär att om du missar anslutningen vid ett byte kan du ta nästa tåg. Men det gäller bara om det är samma tågbolag som kör båda sträckorna. När EU-parlamentets beslut så småningom klubbas av ministerrådet och kommissionen innebär det att du ska kunna välja en avgång också med ett annat tågbolag. 

– En tågresenär som missar en anslutande resa på grund av ett försenat tåg ska ha rätt att ta nästa avgående tåg med samma destination, även om det är med en annan operatör. Detta kommer underlätta mycket för att göra längre resor i Europa, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet som tillsammans med andra gröna partier i EU drivit på för enklare tågresor.

Beslutet i EU-parlamentet innebär att det också bli enklare att boka långa sammanhängande tågresor i Europa.

– Om vi ska minska flygandet måste det bli enklare att resa utomlands med tåg, tycker Jakob Dalunde. Effekten av att detta förslag är att det troligen blir lika enkelt att boka tåg som flyg. Jag väntar nu på att någon driftig entreprenör tar fram motsvarigheten till Skyscanner, Momondo eller flygresor.se – fast för tåg. Det kommer underlätta för väldigt många människor.

I det tysta pågår faktiskt ett arbete för att skapa en sajt för sammanhängande tågbokningar i åtta europeiska länder, erfar Vagabond. Någon gång under 2019 hoppas företaget kunna lansera den nya tågbokningssajten.

Resenärer ska dessutom inom en snar framtid kunna ta med sig cykel på tåget i hela Europa. Idag är det möjligt på de flesta tåg hos stora europeiska tågbolagen, men inte på något enda tåg som körs av svenska SJ och inte på konkurrenten MTR Express tåg Stockholm–Göteborg.

– Detta har varit en omdiskuterad fråga i Sverige och hittills har man i Sverige valt att prioritera fler sittplatser framför möjligheten att ta med cykel, säger EU-parlamentarikern Jakob Dalunde. Nu blir frågan avgjord den här vägen och det tror jag många cyklister uppskattar. 

Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa

Missa inte de här tågen!

6 december kommer Vagabonds specialtidning om tågresor. Missa inte!

7 december arrangerar Vagabond med samarbetspartners en minimässa om tågsemester i stora hallen på Centralen i Stockholm. Då är du välkommen för att träffa tågreseexperter och prata resdrömmar på räls, ställa kluriga tågresefrågor och inspireras till spännande järnvägsäventyr. Öppet för alla, fri entré!

Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa
Välkommen till Centralen i Stockholm fredag 7 december för att inspireras av och få svar på frågor om tågsemesterresor.

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör

Tåg Paris–Istanbul: Rälsromantik i kubik


Text: Per J Andersson • 2018-11-15
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen