Annons
Annons
Malajbjörn lever i Asien och jagas för sin gallblåsa som vissa felaktigt tror har läkande egenskaper. Foto: Istock.

Malajbjörn lever i Asien och jagas för sin gallblåsa som vissa felaktigt tror har läkande egenskaper. Foto: Istock.

Restips

Här är appen som ska motverka illegal handel med hotade djur

Wildlife Witness heter appen som vill underlätta för turister att enklare rapportera fall, eller misstänka fall, av handel med utrotningshotade djur på resan.

Text: Johanna Jackson • 2017-04-26 Uppdaterad 2021-06-23

Runt om i världen hotas flera djurarter att försvinna på grund av tjuvjakt och illegal handel. Enligt en studie från 2016 framtagen av Internationella naturvårdsunionen (IUCN), dödas i snitt 50 afrikanska elefanter dagligen och läget är akut även för andra arter som tiger, noshörning och solbjörn/malajbjörn. 

Gratisappen Wildlife Witness är ett globalt samarbete mellan Taronga Zoo i Australien, San Diego Zoo i USA och Chester Zoo i England, samt det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter samt stoppa den illegala handeln. Appen har också en lärodel som låter användaren lära sig mer om hotade arter. 

Här är appen som ska motverka illegal handel med hotade djur

Målet med appen är alltså att turister “låna ut sina ögon i förmån till vildlivet” och enkelt kunna rapportera in misstänkta fall av olaglig aktivitet, så att relevanta myndigheter eller organisationer i respektive land kan underrättas.

Hur fungerar den då? Om man ser något misstänkt fotar man det msn sett och markerar ut sitt läge i appens karta, sedan skickas informationen vidare till TRAFFIC. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur

Volontärer luras att ta hand om lejon som sedan dödas

5 nya appar som förenklar resan


Text: Johanna Jackson • 2017-04-26
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top