Annons
Annons
Nya Zeeland

Från filmduken till verkligheten – här är inspelningsplatserna för den nya Sagan om Ringen-serien. Foto: GettyImages/Unsplash

Nya Zeeland

Kolla in inspelningsplatserna från nya Sagan om Ringen-serien

Nya Zeeland är ett vackert land som fastnat på filmduken för diverse storfilmer. Serien "The rings of Power", som är baserad på J.R.R. Tolkiens påhittade universum, tar oss tillbaka till Nya Zeeland. Vi har kollat in inspelningsplatserna.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-05 Uppdaterad 2023-01-19

Peter Jacksons Sagan om Ringen-trilogi blev en katapult för turistnäringen i Nya Zeeland. De som inte redan visste att landet var otroligt vackert fick veta det genom fantastiska scener från filmerna. När nu Amazon valt att spela in stora delar av den första säsongen av ”The rings of Power” i landet kan man förvänta sig lika fantastiska vyer. Här är några av inspelningsplatserna i serien.

Haurakibukten

Utanför huvudstaden Auckland ligger en bukt med turkost vatten och vackra öar som man enkelt når med färja från staden. Vad sägs om en båttur till vulkanön Rangitoto, vinprovning på Waiheke Island eller så passar du på och tar båten till halvön Coromandel – där det finns fler inspelningsplatser!

En dagsutflykt från Auckland tar en ut i Haurakibukten och vulkanön Rangitoto. Foto: GettyImages

Coromandel

Halvön som sticker ut på Nordöns östkust är kantad av stränder, små byar och dramatiska klippor. Här har det spelats in diverse kända filmer – kanske känner man igen ikoniska Cathedral Cove från filmen ”The Chronicles of Narnia: Prince Caspian”.

Bo kan man göra i den lilla staden Whitianga och därifrån göra dagsutflykter till bland annat närliggande Hahei. Där kan man bada på den långa vita stranden mellan turistiga Cathedral Cove och utsiktsplatsen Te Pare point. Passa också på att besöka Hot Water Beach där det underjordiska termiska vattnet kan nås vid lågvatten. Besökare kommer med spade och gräver ner sig i den varma källan som sipprar upp mellan sandkornen – men kom tidigt eller sent på kvällen om du inte tycker om folksamlingar.

Upptäck Coromandels vackra kust! Foto: GettyImages

The Denize Bluffs

I Hobbit-trilogin besökte filmteamet The Denize Bluffs i Mangaotaki. De branta klippväggarna och intensivt gröna kullarna är typiskt för tolkningen av Tolkiens fantasivärld. Passa på att besöka Waitomo Caves som ligger en timme bort med bil – här tar man en tur i grottan vars väggar och tak lyser, nja nu är det inte stenen som glimmar utan de tusentals larver vid namn Arachnocampa Luminosa som bor i grottan.

Två timmar bort, strax utanför staden Hamilton ligger Matamata. För Sagan om Ringen-fans är det rena Disneyland. Här ligger självaste Hobbiton. Inspelningsplatsen monterades ner efter att Sagan om Ringen-trilogin var klar, men inför inspelningen av Hobbit-filmerna återuppbyggdes de gulliga hobbithålorna permanent och går att besöka med guidade turer. Att vandra mellan de gröna kullarna, förbi de runda dörrarna och se ut över landskapet är som att transporteras in i filmens värld.

Kanske hem för hobbitar eller vad tror du? Foto: GettyImages
Naturlig ljusshow i Waitomo Caves. Foto: GettyImages

Mount Kidd i Fiordland

Nationalparken Fiordland är landets största nationalpark och består av en dramatisk kust med fjordar, rikt djurliv och orörd natur. Efter ett oväder rinner det tusentals av vattenfall utmed de branta klippväggarna och på vackra soliga dagar bäddas fjordarna in av grönska.

Till nationalparkens inre går det inga vägar. Dock kan man enkelt ta sig till Milford Sounds, en djup fjord i norra utkanten av nationalparken, här finns både hotell, vandrarhem och diverse båtutflykter och kajakuthyrare. Vill man åt mer oexploaterade delar av nationalparken kan man upptäcka Doubtful Sound – dit kan bara ta sig med en bokad tur från Manapouri som först korsar sjön Lake Manapouri, sedan väntar en bussresa som tar en till fjordens början. Här finns olika alternativ – man kan följa med på en båttur på dagen eller paddla kajak.

Ett annat sätt att upptäcka den vida nationalparken är att vandra genom den. Den populäraste vandringsleden är den 32 km långa Routeburn Track – en av landets så kallade ”Great Walks” varav det finns 10 av. De här sceniska vandringslederna är de mest populära i landet och bjuder på storslagna miljöer.

Magiskt vackert i Fiordlands nationalpark. Foto: GettyImages

Piha

Grabba tag i brädan och bege dig till den svarta surfstranden i Piha – 45 minuters bilfärd från huvudstaden Auckland. Den här delen av Nordöns västkust är dramatisk om något. Inkilade mellan gröna kullar och klipper flertalet ständer men man måste vara försiktig då havets strömmar kan vara riktigt starka.

Läs mer: Vanlife – ett rullande äventyr i Nya Zeeland

Förrädiskt vackert i Piha – håll koll på de starka strömmarna. Foto: GettyImages

Kahurangi nationalpark

I Sydöns nordvästra hörn ligger nationalparken Kahurangi – här finns frodiga skogar, alpina ängar och grottor. Nationalparken sträcker sig runt området som kallas Golden Bay dit hippies vallfärdat sen 70-talet. Nationalparken övergår i en annan, Abel Tasman nationalpark – här kan man paddla kajak eller vandra mellan fantastiska stränder. Ett måste för alla som besöker Sydön!

Läs mer: Golden bay: hippies, stränder och utomjordiska landskap

Kahurangi nationalpark – här kan man bland annat hitta kiwin, det vill säga fågeln! Foto: GettyImages

Centrala Otago

I Sagan om Ringen-trilogin var Otago inspelningsplats för scener som utspelade sig i Rohan – landet där ryttarfolket Rohirrim håller till. I böckerna beskrivs Rohan som ett land med stora vidsträckta betesmarker och centrala Otago passade perfekt.

Men här finns också ett av Nya Zeelands vindistrikt – och här ska du testa deras världsberömda Pinot Noir. Med bergen som fond och de glittrande floderna som sällskap kan man gott besöka några vingårdar som till exempel Peregrine Winery och Mount Edward som ligger två minuter ifrån varandra. Två andra måsten är Felton Road och Carrick. Alla fyra är ekologiska vingårdar!

Läs mer: Vinguide: De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland

Slätt- och vinlandskapen i centrala Otago är absolut värt ett besök. Foto: GettyImages

Queenstown

Adrenalinstaden Queenstown är känt för extremsporter och Lord of the Rings-trilogin av Peter Jackson. Uppifrån Bob’s Peak kan man se ut över den lilla staden och den vackra bergskedjan The Remarkables som skymtar som en fantastisk fond i filmerna.

Vill man inte hoppa bungyjump eller fallskärm, svinga på en jättegunga i en ravin eller prova på forsränning kan man bara ta in vyerna. För även om staden är full av turister, särskilt unga backpackers, är Queenstown en mysig stad med sin lilla hamn och ångbåten som tar turer på sjön. Om inget annat kan man ta en dagstur ut till Paradise – ett naturskönt område även det känt från den första Sagan om Ringen-trilogin.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-05
Nya ZeelandRestipsFilm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen