Annons
Annons

Vagabonds redaktör Per J Andersson tipsar om resmål i Sydeuropa. Foto: Getty images.

Europa

Redaktör Pers personliga favoriter i Sydeuropa

Grekiska ö-favoriter, spanska kuststäder och Ibizas mindre kända granne. Vagabonds redaktör Per J Andersson delar med sig av sina absoluta favoriter i Sydeuropa!

Text: Per J Andersson • 2022-07-12 Uppdaterad 2024-02-18

Hit återvänder jag alltid

Kykladerna, Grekland

I arkipelagen mellan Aten och Kreta mitt i Egeiska havet är öarna bergiga, karga, genomskurna av fina vandringsstigar och kantade av mjuka klippor och ljusgula sandstränder. Jag skippar gärna överexploaterade Santorini och Mykonos och satsar istället på genuina Amorgós, Naxos, Koufonissi, Sifnos och Serifos.

Pers återkommande favorit är den grekiska ö-världen. Foto: Despina Galani/Unsplash.

Bästa stranden

Sicilien, Italien & Naxos, Grekland

Dött lopp mellan stadsstranden i Cefalú på italienska Sicilien och Plaka på grekiska Naxos. Den förra för att det är coolt med en sandstrand tätt intill en medeltida stad med murar och gränder. Den senare för att havsvattnet är så klart, snorklingen så häftig, nakenbad så tillåtet, utsikten så bedårande och strandtavernorna så bra.

Cefalú lockar med stränder i staden. Foto: Getty images.

Min favoritstad

Cádiz, Spanien

En av världens äldsta kuststäder, grundad av fenicier 1100 f Kr, belägen på en halvö som sticker ut i Atlanten på spanska Costa de la Luz. Gränder att förirra sig i. Tapasbarer att återhämta krafterna i. Ett gråblått hav att titta sig mätt på.

Cádiz lockar med sin historia, tapasbarer och vackra kust. Foto: Jordi Vich Navarro/Unsplash.

Resan jag aldrig glömmer

Valencia, Spanien

Fallas-festivalen i spanska Valencia som hålls årligen 15–19 mars. Fyra dagar fulla av parader, musik, dans och bisarra jättedockor i papier-maché som häcklar makten. Paella som lagas i stora järnfat och delas ut gratis. Aqua de valencia (färskpressad apelsinjuice, Cointreau och cava). Storslagna fyrverkerier. Och en uppsluppen atmosfär som gör att man fylls av samma känsla som när man är nykär.

På Fallas-festivalen i Spanien serveras paella från stora järnfat. Foto: Getty images.

Fortfarande på min bucketlist

Formentera, Spanien

Ibizas grannö Formentera. Blånande hav och himmel och kritvita hus. Här vill jag vandra, cykla och äta saftiga spanska oliver. Kan aldrig bli fel med en ö där Joni Mitchell skrivit musik, Janis Joplin badat, Bob Dylan bott i fyren och King Crimson-låten Formentera Lady komponerats.

Per drömmer om att besöka Ibizas mindre kända granne: Formentera. Foto: Getty images.

Text: Per J Andersson • 2022-07-12
EuropaRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen