Annons
Annons
Funderar på att jobba utomlands eller vill bara ta långledigt med familjen? Så här fungerar skolan utomlands. Foto: GettyImages

Funderar på att jobba utomlands eller vill bara ta långledigt med familjen? Så här fungerar skolan utomlands. Foto: GettyImages

Restips

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor

Ta timeout i ett halvår. Paus i solen. Men hur blir det med barnens skolgång? Som tur är finns svenska utlandsskolor. Frågan är var de ligger, vad de erbjuder och vad det kostar. Vagabond rätar ut frågetecknen.

Text: Per J Andersson • 2019-12-17 Uppdaterad 2022-12-11

En gång i tiden var svenska skolor i utlandet i första hand ämnade för familjer där en av föräldrarna skickades utomlands av sin arbetsgivare och inte ville lämna resten av familjen hemma. Äldst är de svenska skolorna i Paris, Berlin och London som funnits i mer än hundra år.

– Skolor startade också när svenskt näringsliv etablerade sig på en plats. I italienska Modena till exempel när Tetrapak startade där. Liksom i Ungern när Saab sålde JAS Gripen-plan dit och i Kina när Ericsson var aktiva i landet, berättar Sven-Olof Ottosson på Skolverket.

När företagen flyttade och biståndsprojekten avslutades lades också skolorna ner. Även turismen har gett upphov till flera utlandsskolor. Till att börja med på Kanarieöarna och Spanska solkusten där många svenskar köpte hus och lägenheter och jobbade för svenska researrangörer.

Skola under semestern

Efter millennieskiftet har en ny kategori tillkommit: skolor för barnfamiljerna som stannar en begränsad tid, och inte i första hand för att mamma eller pappa fått jobb i utlandet, utan för att familjen vill bort från snö, slask och vintermörker.

Allt fler tycker att det är en lockande tanke med ett halvår intill en palmkantad strand. En dröm som också handlar om ett vardagsliv med mindre stress och mer tid för varandra. Tack vare den nya tekniken har ju möjligheterna att jobba och studera på distans ökat.

Men så är det det där med barnen. För många familjer styrs valet av plats att bo på därför inte bara av hur långgrund stranden är och hur många soltimmar destinationen har, utan också av det faktum att det finns en svenskspråkig skola.

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor
Kombinera semestern med barnens skolgång? Vi berättar hur du gör. Foto: GettyImages

Det kan vara svårt att välja. För det första finns olika kategorier svenska utlandsskolor. Till att börja med har vi de officiella svenska utlandsskolorna som får statsbidrag, har rätt att sätta svenska betyg och granskas av Skolinspektionen. Just nu finns arton sådana skolor i elva länder (se faktaruta här intill). Men trots statsbidrag är de inte helt gratis. Till skillnad från skolor i Sverige har de rätt att ta ut en elevavgift.

Får alla som vill gå på de svenska utlandsskolorna? Ja, men det är bara behöriga elever som har rätt till statsbidrag. Och behöriga är de som antingen har minst en förälder som blir utsänd av ett svenskt företag, de som under en tidsbestämd period arbetar för ett utländskt företag och de som studerar med CSN-lån.

– Om du åker på eget bevåg utan jobb eller får fast anställning på exempelvis ett tyskt företag i Tyskland får dina barn inte statsbidrag för skolgången, men kan ändå gå i samma skola som obehörig elev och betala en högre avgift, säger Sven-Olof Ottosson.

Det finns också något som heter Sofia Distans respektive Hermods Distans som båda bedriver svensk distansundervisning med rätt att sätta svenska betyg. Och så har vi de 150 skolföreningarna som bedriver svenskundervisningen, ofta på vardagskvällar eller helger, för sammanlagt 4 000 barn runt om i världen, framförallt i USA och Australien.

De internationella skolorna kan också vara ett alternativ, till exempel FN-skolan i Hanoi och American School i Warszawa, där undervisningen sker på engelska men där man har lektioner i svenska som tillval. Och om någon i familjen fått jobb på en EU-institution finns de så kallade Europaskolorna (se faktarutan här bredvid).

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor
Afterschool i poolen. Foto: GettyImages

Sist men kanske mest relevant för den soltörstande småbarnsfamiljen, som längtar till värmen utan att ha något annat skäl än just sin längtan, finns de privata skolorna som inte tar emot statsbidrag och som framförallt riktar sig till dig som vill ta timeout i solen under vintermånaderna. De skolorna är belägna i strandnära lägen i Thailand, Indien och nu också i Mexiko. De kräver att du stannar i minst fyra–fem veckor och de finansieras helt och hållet med elevavgifter, men eftersom de är belägna i länder med lägre kostnader än i Europa kan avgiften hållas på rimlig nivå.

– Begreppet svensk skola är ju inte varumärkesskyddat. Så alla kan kalla sig det. De i Thailand säger sig följa svensk läroplan, men de har inte rätt att sätta svenska betyg, gör inte nationella prov och granskas inte av Skolinspektionen, säger Sven-Olof Ottosson.

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor
Barn i skolan. Foto: Rawpixel/GettyImages

Men har man rätt att bara ta barnen ur skolan? Och vad händer när man kommer hem igen? Är barnen garanterade en plats i sin gamla klass?

– Rektorn på skolan kan ju ge ledigt, men om man ska hålla sig till skollagen måste det finnas synnerliga skäl och speciella omständigheter om man ska få fullfölja skolplikten utomlands, säger Eva-Lena Arefäll på Sveriges kommuner och landsting (SKL), som tillägger att den svenska skolplikten upphör om man varaktigt bosätter sig utomlands.

Kruxet är att det inte är definierat i lagen hur länge man ska bo utomlands för att det ska räknas som “varaktigt”. Ett halvår kanske. Eller ett år? Det är oklart.

De flesta får ändå beskedet från skolan i Sverige att de kan åka, men också att skolan inte kan garantera en plats när de kommer hem igen. Det skapar förstås osäkerhet. Tänk om man ställer till det med barnens skolgång! Men i praktiken, visar Vagabonds rundringning, får de flesta elever som varit utomlands, trots avsaknaden av garantier, komma tillbaka till samma skola och ofta också samma klass.

Kostnader

Men skolgången i utlandet kostar en rejäl slant. De privata svenska skolorna i Asien och Mexiko tar ungefär 2 000 kronor per barn och vecka. Som obehörig elev på en officiell svensk utlandsskola betalar du drygt 1 000 kronor och som behörig drygt 600. Flera av skolorna ger syskonrabatt.

Har du riktigt tur bor du i en av de fåtal svenska kommuner som skickar med skolpengen. Då blir utlandsskolan praktiskt taget gratis. De flesta kommuner vägrar. Men i bland annat Varberg, Trelleborg, Danderyd, Haninge och Nacka kan du ansöka om att få ta med dig barnets skolpeng för att betala elevavgiften. I Helsingborg och Lund kan det också gå, men bara för gymnasiestudier. Med andra ord: Kolla läget med utbildningsförvaltningen i din kommun innan ni drar!

– Men om kommunerna frågar oss om de ska skicka med skolpengen rekommenderar vi att de inte ska göra det, för att vara på den säkra sidan, eftersom det ännu inte är prövat i högre rättslig instans, säger Eva-Lena Arefäll på SKL.

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor
Har du riktigt tur bor du i en av de fåtal svenska kommuner som skickar med skolpengen. Då blir utlandsskolan praktiskt taget gratis. Foto: Blend Images – Erik Isakson/GettyImages

Svenska skolor utomlands

Svenska utlandsskolor

De officiella svenska utlandsskolorna är berättigade till statsbidrag för utbildning i förskoleklass och i årskurserna 1–6. I vissa fall även för högstadiet och gymnasieskolan. De 18 utlandsskolorna finns i Bryssel, Berlin, Hamburg, Wien, London, Paris, Lissabon, Moskva, Madrid, Marbella, Fuengirola, Torrevieja, Palma på Mallorca, Los Christianos på Teneriffa, San Augustín på Gran Canaria, Riyadh, Nairobi och Maputo.

Kontaktuppgifter till samtliga skolor hittar du på Skolverkets sajt utbildningsinfo.se.

Sofia & Hermods distans

Sofia har distansundervisning i årskurs 6–9, medan Hermods har gymnasieutbildning. I uppdraget från Skolverket ingår att man ska ta emot elever under hela läsåret. Studierna är tids- och platsoberoende, vilket innebär att barnen kan befinna sig var som helst i världen och plugga vilken dag i veckan och vilken tid på dygnet som helst.

Sofiadistans.nu och hermods.se.

Europaskolor

Europaskolorna är till för barn där minst en av föräldrarna arbetar på en EU-institution. Två av skolorna har svenska sektioner, de i Bryssel och Luxemburg. Tar inte ut elevavgifter, men du betalar för läromedel, skolskjuts och skolmat. Studierna på sekundärstadiet, som motsvarar svenska högstadiet och gymnasiet, leder till Baccalauréat européen som ger tillträde till universitet i alla EU-länder.

Eursc.eu.

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor
Bild: askmenow/GettyImages

Fristående svenska utlandsskolor

Förutom de officiella svenska utlandsskolorna finns för tillfället två svenskspråkiga utlandsskolor som inte får svenskt statsbidrag, utan lever på elevavgifter.

1. Sanuk – Svenska skolan i Thailand

Finns på Koh Lanta och i Huay Yang, Hua Hin och Kamala på Phuket. Först ut var skolan på Koh Lanta som drog igång 2004. 2011 öppnades den andra skolan i Huay Yang på Thailands östkust, från och med skolåret 2012–13 var det dags för den tredje skolan i Hua Hin och inför skolåret 2017–18 öppnade skolan på Phuket. Har undervisning i årskurs F–9, plus dagis från 3 år och uppåt.

svenskaskolanthailand.se

2. Lilla svenska skolan Koh Lanta

Är trots namnet en av de största svenska utlandsskolorna. Har funnits sedan 2006 och erbjuder förskola, grundskola och sedan förra
läsåret gymnasium enligt svensk läroplan. Här kan man numera också välja idrottsinriktning, närmare bestämt fotboll och volleyboll.

svenskaskolanlanta.se

3. Svenska skolan i Indien (stängd pga pandemin)

Ligger i semesterorten Varkala i den sydliga delstaten Kerala. Har undervisning för svensktalande barn i årskurserna 0–5. Minsta studietid är fyra veckor och undervisningen bedrivs från november till februari.

4. Svenska skolan i Mexiko (stängd pga pandemin)

Senast ut är skolan i Playa del Carmen på Yucatánhalvön. Öppnar i december i år. Tar emot anmälningar för kommande vintersäsong såväl som för vintern 2020–21. Planerar för såväl förskola som undervisning i årskurserna F–9.

Ultimata checklistan för att resa med barn

Röda dagar 2020 – så maxar du semestern och tar långledigt


Text: Per J Andersson • 2019-12-17
RestipsResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top